Varför resa till Tokyo? Anledningar att åka dit

Tokyo är en högst unik stad att besök ur många aspekter. Bara det faktum att det är en av världens största städer (beroende lite på hur man räknar). borgar för att det blir en intressant resa till Tokyo. Staden har ett unikt utseende, efter uppbyggnaden i efterkrigstiden, som inte går att ta miste på. Här finns shopping för alla, stadsdelar som är nischade på att sälja en viss typ av produkt (inte bara Akihabara). I Tokyo finns även alla stora modehus och mycket mycket annat.

Här finns mat i absoluta världsklass, givetvis japansk mat men i Tokyo kan du äta genuin mat från alla världens hörn. Tokyo är en av dom städer som har flest michelinstjärnor i världen. Men det är inte bara fine dining som gäller, här finns väldigt god mat för alla plånböcker.

I Tokyo finns en unik blandning av gammal och ny kultur som känns spännande att utforska. Gamla tempel ligger insprängda bland höghusen. Kontrasterna mellan kvarter som domineras av skyskrapor till små mysiga gator som känns mer som en lite by är alltid roligt att utforska.

Hur mycket tid är bra att spendera i Tokyo?

Om man ska resa till Tokyo, hur många dagar ska man då spendera i Tokyo för att få ut så mycket som möjligt? Planerar man att resa runt i Japan så förstår jag att man inte har hur mycket tid som helst att spendera på en plats. Jag skulle rekommendera minst 3-4 dagar i Tokyo för att någorlunda fånga vad staden har att erbjuda. Har man bara en dag så går det att få en liten bit av Tokyo med, men i Tokyo skulle man kunna spendera hur mycket tid som helst och inte bli uttråkad.

Foto: David Edelstein / Unsplash

Vad får man inte missa på sin resa till Tokyo?

Tokyo är en stad som måste upplevas, man måste stå i en korsning med tusen andra människor och som i en unison våg röra sig mot andra sidan så fort det blir grönt. Vandra runt i neonljus-dränkta stadsdelar ena kvällen för att nästa dag ta del av en teceremoni i en lugn japansk park. Man måste njuta av en god kaffe (det finns faktiskt) och titta på människorna som rör runt i staden. Traska genom radio kaikan i Akihabara ena stunden för att i nästa befinna sig på ett museum och titta på gamla samurai rustningar.

Vad kostar det att turista i Tokyo?

Låg budget

Det går att klara sig med relativt lite pengar i Japan, det går nog inte att jämför med många asiatiska grannländer men med västerländska mått mätt går det att klara sig relativt billigt. Det finns centrala boende-möjligheter för en rimligt slant. Om man inte har siktet inställt på restauranger med michelinstjärnor varje dag så upptäcker man snart att ur ett matperspektiv kan Tokyo vara väldigt prisvärt. Finns många kedjor som serverar bra mat för runt 40-60 kr.

Mellan budget

Här kanske man finner lejon delen av boenden och restauranger. Här kanske man dubblar på budgeten både boendet och mat jämfört med föregående nivå. Urvalet är relativt stort här och man kan både bo och äta väldigt bra.

Hög budget

I Tokyo, som man kanske kan förvänta sig av en stor storstad, finns det nästan inget gräns för vad man kan lägga på boende och mat. 

Läs mer:
Är Japan dyrt? Vad kostar det att äta och bo i Tokyo?

Vart i Tokyo ska man bo någonstans?

Vilka områden är bra att hålla sig till? Här får man själv göra en avvägning. Vill man ha nära till allt vad Tokyo har att erbjuda eller är man beredd att bo en bit därifrån?

Visst blir det något billigare att bo en bit ifrån och det kan vara en mycket trevlig upplevelse att komma nära den japanska vardagen. Se vart vanliga människor bor, var dom handlar mat, hämtar och lämnar på skolan, inte lika hektisk. Ett tips är att i alla fall ha en tågstation relativt nära, då kan man ganska smidigt ta sig runt i Tokyo.

Vill man bo mitt i smeten så ska man hålla sig nära Yamanote linjen. Har man gångavstånd till någon station på Yamanote linjen här så har man hela Tokyo inom räckhåll.

Läs mer:
Boende i Tokyo – En överblick

Foto Andre Benz / Unsplash

Är maten i Japan god?

Ja. Tokyo är en fantaqstiskt bra matstad, här finns nästa garanterat något för alla. Mat är närmast en religion i Japan, det är en oerhört viktig del i det japanska livet. Det är sällan som jag har blivit besviken när jag ätit mat i Japan.

Läs mer:
Mat i Japan – en överblick
Japanska mat – Sushi
Japanska dumplings – gyoza
Bröd i Japan
Japansk öl
Japanska nudlar
Japansk Curry

När är bästa tiden att resa till Tokyo?

Det finns fyra tydliga årstider i Tokyo. Vintern är är kall och torr men ofta väldigt solig. Våren är behagligt varm men med lite större chanser att det kan blir regn. Det är också under våren man kan se körsbärsträden blomma. Sommaren är fuktig och mycket varm. Sommaren har också en regnsäsong tidigt på sommaren med mycket regn och åska. På hösten återgår temperaturen till mer behaglig grader, löven växlar färg till att bli vackert röda och gula.
Det här med vad som är en behaglig temperatur är givetvis högst subjektivt. Men rekommendationen är att åka under vår och höst, men det beror på givetvis. Det finns anledningar att åka på sommar och vinter också.

Vinter: Kallt, torr luft, men soligt
Vår: Behagligt varmt, kan regna, chans att se körsbärsblommorna
Sommar: Tryckande varmt, kan vara mycket regn och åska beroende på början eller slutet av sommaren
Höst: Behagligt, kan regna, löven ändra färg.

Läs mer:
När ska man åka till Tokyo

Hur tar man sig bäst runt i Tokyo?

Tokyo har ett mycket väl fungerande nätverk av tåg, tunnelbana och bussar. Det klassiska uttrycket att man kan ställa klockan efter tågtidtabellen i Japan stämmer bra. Skyltar och kartor står på engelska och det är relativt enkelt att navigera sig runt. Har men ett PASMO-kort så blir resorna ännu smidigare.
Rent praktiskt så kommer man använda tåg och tunnelbana. Största tågoperatören är JR, Japan Railways, sen finns det två tunnelbane operatörer, Metro och Toei. JR opererar en loop-linje i Tokyo som heter Yamanote-sen, linjen är hjärtat av all transport i staden. Den binder ihop alla stora stadsdelar och är den linjen man troligtvis kommer resa mest med.

Hur är det att resa med barn i Tokyo?

Det är relativt enkel att resa med barn i Japan. Det finns mycket att se och göra för barn. Har man barn i blöjåldern så är det oftast inte så långt till en blöj-bytar plats. Det är också smidigt att ta sig runt med vagn, det finns hissar i alla stationer för att ta sig upp och ner till tåg och tunnelbana plattformen. Reser man med vagn och planerar att åka mycket tunnelbana och tåg, så är en smalare vagn lättare att hantera i Tokyo
Har man barn i 5-10 års ålderna så är Tokyo Disney Land och Disney Sea givna besök.

Det finns många ställen att besöka där man kan underhålla barn.

(Mer information på ingång)

Foto Daryan Shamkhali / Unsplash

Är Tokyo säkert?

Tokyo är väldigt säkert. Man behöver inte oroa sig för att bli rånad eller ficktjuvar. Jag har sett personer på kafeér lägga ifrån sig sina telefoner för att hålla en plats medans dom beställer, vilket känns lite ovanligt. Men det visar också vilken inställning japanerna har på sina och andras saker.
Med det sagt så är det alltid bra att bruka sunt förnuft. Det finns områden i Tokyo som man kanske ska undvika under vissa tider, men det handlar om relativ små områden.

Läs mer:
Är Tokyo / Japan säkert?

Hur kan man få tag på pengar? Kan jag använda mitt kort i Japan?

För 15-20 år sedan så gick det knappt att använda kort i Japan, kontanter var sättet att  betala. Nuförtiden kan man använda kort på dom flesta ställen.
Vill man ta ut pengar så gör man det smidigast på den japanska postens bankomater, alternativt på 7-11 (närbutiken).

Läs mer:
Ta ut pengar i Japan
Japanska sedlar
Japanska mynt

Är det smidigt att koppla upp sig mot internet?

Det finns en del varianter för att få tillgång till internet. Bor man på hotell så finns det ofta där men vill man ha med sig bredband kan man antingen hyra ett mobilt bredband, dvs en puck man tar med sig. Alternativt att man köper ett simkort till telefonen med en viss mängd data på. För tyvärr så är det väldigt dyrt att för tillfället använda sig av data roaming i Tokyo. Det går, är det en nödsituation så kan man ta till det. Men tipset här är att i förtid boka ett mobilt bredband.  

Läs mer:
Internet i Japan – Hyr (billig) pocket wifi router i Japan – steg för steg

Kategorier: Tips och Råd

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.