Kan man ta ut pengar i Japan med sitt svenska kredit eller debit kort? Snabbt svar; ja. Men det finns några begränsningar som man bör ta i aktsamhet. Japan har länge varit och är i stor utsträckning ett land där man använder kontanter. Detta håller på att ändras och man omfamnar nya betallösningar ganska snabbt. En liten tumregel är att ju längre ifrån en stor stad du kommer desto troligare är det att du kommer behöva ha kontanter till hands.

En vanlig resa till Japan kommer dock troligtvis börja i en av de större städerna så det kommer finnas möjlighet att ta ut pengar efter att man landat.

Vart kan man ta ut pengar?

Inte alla bankomater i Japan tar utländska kort, dom flesta gör inte det faktiskt. Det finns två säkra kort dock, japanska postkontor och Seven-Eleven snabbköp. Dom allra flesta postkontor har en bankomat där man kan ta ut pengar. Öppettider kan variera, men finns på många ställen runt om i landet och fler i större städer.

I alla Seven-Elevens närbutiker (vilka finns i stort sett överallt i städer) så finns också en bankomat där man kan ta ut pengar. Dessa har väldigt hög tillgänglighet, dels eftersom de är öppna dygnet runt samt att dom finns nästan överallt.

Även Prestia kan ta utländska kort i sina bankomater. Finns vid dom flesta stora stationerna i Tokyo.

Vad kostar det att ta ut pengar i Japan?

Detta varierar från bank till bank, kolla på din banks hemsida vad dom tar betalt för uttag utomlands utanför EU. Ofta är det en fast kostnad, runt 40 SEK och en procentuell administrativ kostnad runt 1,6%. Det blir ofta billigare att ta ut när man väl är på plats än att ta ut sedlar på ett växlingskontor eller bank i Sverige.

Ett annat tips är att alltid ta ut i lokal valuta om man får valet välja mellan svenska SEK och japansk YEN, det kommer också blir billigare.

Bra att ha länkar:

En bankomat på ett japanskt postkontor
Kategorier: Tips och Råd

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.