Bästa tiden att åka till japan

Det beror helt klart på vad man har för preferenser. Dom flesta föredrar vår (mars, april, maj) och höst (september, oktober, november), vädret är behagligt, runt 20 grader, ofta fint väder. Vill man undvika regn och är bekväm i lite kyla så är vintern (december, januari, februari) den bästa tiden. Trivs man i fuktig värme så ska man satsa på sommaren (juni, juli, augusti).

Japan har fyra årstider

I Japan har man som här i Sverige fyra årstider, vädret variera enormt mycket om man ser till den geografiska spridningen. Japan är ett avlångt land, från Hokkaido i norr till Okinawa i söder är det ungefär 290 mil (Sverige är ungefär 160 mil långt).

Detta gör att vädret skiljer sig en hel del beroende på vart i lander du befinner dig. Så detta inlägg fokuserar på vädret i Tokyo där vintrarna är relativt milda, mellan 0-10 grader och ofta soligt. Somrarna är varma och fuktiga, runt 28-35 grader. Vår och höst, mars-maj respektive slutet september till början november är relativt milda och behagliga, växlar mellan 5-25 grader.

Om man tittar på grafer för vädret i Tokyo ser det ofta ut på detta viset:

Medeltemperatur i Tokyo

Genomsnitts temperatur Tokyo - bästa tiden att åka till japan?

Medelnederbörd, dagar och mm i Tokyo

Graf av nederbörd i Tokyo

Vinter i Japan: december-februari

Vinter i Japan är under månaderna, december, januari och februari. Vintrar i Tokyo är ofta relativt milda och torra. Temperaturen brukar ligga någonstans mellan 0-10 grader och antalet regndagar är få. Något som man ska tänka på är att det är i Japanska hus är ungefär samma temperatur inne som ute. Detta kanske inte är ett problem om man bor på hotell, men om man hade tänkt hyra en lägenhet eller liknande så kan det vara bra att veta, bra att ha med en varm pyjamas.

Den klara vinterluften är även bra för den som vill få chans att fota mt.Fuji från någon av de utsiktsställen som finns i staden, en omöjlighet under den disiga sommaren.

Det händer att det snöar i Tokyo, snön lägger sig som ett vit filt över staden men det brukar dock inte ligga kvar särskilt länge.

Läs mer:
December-vädret i Tokyo.

More snow
the sun is setting Tokyo

Vår i Japan: mars-maj

Under våren blir vädret mildare, träden börjar blomma och man kan börja skala av de varma ytterkläderna. En höjdpunkt under våren är givetvis när körsbärsblommorna blommar ut och Tokyo får ett rosa fluffigt täcke. Innan körsbären så blommar plommonträden i staden, inte lika maffigt men fint ändå i sin mörk-rosa nästan lila färg.

Att tajma in körsbärsblomningen kan vara lite svårt, träden blommar bara ut under någon vecka och detta sker någon gång i slutet av mars till början av maj, allt beroende på temperaturen. Lyckas man tajma så får man uppleva något typiskt japanskt, de fina blommorna och alla människor som sitter under träden på sina blå presenningar, dricker öl och äter mat.

I maj så har man även ”Golden Week”, ett antal helgdagar som sammanfaller under samma vecka, den 29 april och 3-5 maj. Denna vecka åker alla Japaner på semester, samtidigt, 128 miljoner st, samtidigt. Då vill man inte vara med. Priser på hotell och resor blir mycket dyrare alla turistmål svämmar över av folk, kan man undvika så bör man.

Golden week 2021

År 2021 är den 29:e april en torsdag och den 5:e maj en onsdag, v.17 – v.18 i den svenska kalendern.

Då kommer dom flesta ge sig iväg ifrån de stora städerna ut på landet. Den 5-6:e maj kommer det omvända ske, många som återvänder. Japanerna kallar det för ”u-turn rush”. Hastigheten på motorvägarna växlar mellan väldigt långsamt till stillastående.

Sakura - Tokyo - Japan

Sommar i Japan: juni-augusti

Sommaren i Japan är varm och fuktig, har man svårt för klibbande hetta så ska man undvika juli, augusti och början av september. Under denna period kan det även vara mycket nederbörd och åska.

Något som man inte ser under någon annan tid än sommaren är festivaler och fyrverkerier. Festivaler, eller ”matsuri”, sker under hela året men är mer koncentrerade kring sommarmånaderna. Ofta innebär matsuri att man går genom gator och torg med en helgedom på hjul eller som man bär på, kallad mikoshi. Kring detta så säljs det mat och dryck, det finns lekar för barn osv.

Fyrverkerier är begränsade till sommaren, en anledning är det fuktiga vädret vilket minimerar brandrisken, till skillnad från det torra vintervädret där brandrisken är som störst i Japan.

Tokyo Summer 2014

Höst i Japan: september-november

Under hösten i november täcks återigen staden i färg, vädret börjar bli kallare och löven går från sin gröna färg till en vacker röd-till-gul färg. Temperaturen är behaglig, från ungefär 25 grader i början av perioden till lite svalare 15 grader i mitten slutet av november. Detta är enligt mig en väldigt behaglig årstid att vara i Tokyo, dock finns en risk för regn.

Kategorier: Tips och Råd

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.