Nudlar i alla dess former är väldigt vanligt förekommande i Japan, det finns ganska givet fler nudlar än vad vi är vana vid här i Sverige. Nudlar är stapelvara (som vår pasta kanske) som dom flesta japaner har hemma och dom används på lite olika sätt i olika sorters rätter. Artikel går in på vad det finns för olika sorters nudlar, vad de dom består av och så vidare.

Vanliga japanska nudlar

Dom flesta som åker till Japan känner troligtvis till ramen, kanske udon, kanske soba, inte lika vanligt att man känner till shirataki eller harusame. Dock så börjar även dessa tidigare ganska okända nudlar hitta även till sverige.

Ramen(ラーメン)

Ramen (ラーメン) är nog den rätt som dom flesta känner till, och det är nog den nudel-måltiden som man nästa bara måste checka av när man är på besök i japan. Den varma, livs-återgivande buljongen, den möra köttbiten, den perfekt kokta ägghalvan och dom långa, gula, lagomt tuggiga nudlarna, mumms!

Ramen delas ofta upp beroende på vilken buljong som dom serveras i. Det finns fyra huvudtyper:

  1. Tonkotsu (豚骨) – buljong baserad på grisben. Är mastig ofta vit och ganska tjock, och mycket smakrik. Många har denna som sin favorit.
  2. Shoyu (醤油) – soja baserad buljong.
  3. Shio () – betyder salt, men det är inte allt som ingår, oftast en lättare ljus buljong som bas, typ kyckling buljong.
  4. Miso (味噌) – buljong som utgår från miso, fermenterade sojabönor blandat med en buljong bas.
Shio (salt) baserad ramen i skål.

Ramen med shio(salt) baserad soppa. Foto av: STRONGlk7.

Udon(うどん)

Udon är en tjock vit, vetebaserd nudel. Udon kan serveras på en mängd olika sätt, på sommaren serveras den ofta kall med en buljong, den kan bland annat ätas med curry, med tempura, och i ett otal andra konstellationer. Finns även i en någon tillplattad variant också.

Udon i skål

Udon i en lätt buljong. Foto av: Ranveig.

Soba(そば )

Soba är en brun/grå-aktig nudel som är lagad med och får sin färg från bovete. Ett vanligt sätt att äta soba är rätten “mori soba”, på detta vis serveras nudlarna på en trä-fat/tallrik nakna utan soppa. Vid sidan finns en skål med tsuyu som man doppar nudlarna i innan man stoppar dom i munnen. Till detta serveras oftas också tunt skivad salladslök och wasabi. Detta är en väldigt populär rätt att äta i Japan under den varma sommaren.

Klassisk Mori-soba. Foto av: 663highland.

Somen(素麺)

Somen är som uden en vetebaserad nudel, somen-nudlar är till skillnad från udon väldigt tunna. Man äter somen ofta kallt, på liknande vis som soba, dvs med tsuyu som man doppar nudlarna i innan man äter.

Ett annat populär sätt att äta somen är “nagashi somen” vilket betyder ungefär flytande somen, man sätter upp halverade bambu-stammar som man sedan låter vatten och nudlar strömma igenom. Sedan står man jämte med sina ät pinnar och försöker fånga och äta så många somen som möjligt. Detta gör man ofta på sommaren.

Nagashi somen, fånga nudlar och ät dom. Foto av: Tim.

Hiyamugi(冷麦)

Vi kan runda upp vete nudlarna med denna, denna lägger sig i storleksordning mellan somen och udon. Hiyamugi betyder kall-vete och man äter den ofta kall under sommarmånaderna.

Tokoroten(ところてん)

Är en nudel baserad på alger och har ätits i Japan i över tusen år. Denna nudel servera ofta som en sötsak till grönt te.

Shirataki(しらたき)

Denna nudel kommer från stärkelsen från växten konjak knölkalla, (på Japanska, konnyaku, コンニャク). Denna växtstärkelse används även på andra sätta men shirataki är nudelformen av denna stärkelse. I japan är konnyaku och shirataki populär bantningsmat eftersom det innehåller väldigt lite kalorier men mycket fibrer samt behåller mättnadskänslan länge.

Harusame (はるさめ)

Är vanligtvis gjorda på någon form av stärkelse, t.ex potatis, kallas i sverige för glasnudlar. Denna nudel finns i många varianter runt om i asien. I japan äter man den vanligtvis i sallader eller som en ingrediens i olika gryt-rätter (nabe).

Kategorier: Japansk Mat

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.