Japansk curry är en av Japans mest populära maträtter. Curry på Japanskt vis skulle man kunna klassificera som “soul food”, det är varmt, mättande och gott. Maträtten genomsyrar hela det Japanska matlandskapet och dyker upp i flera varianter och som smaksättning på en mängd olika produkter. Grundversionen är en den klassiska curry rice (カレーライス), dvs curry-gryta serverat med ris. Utöver detta så finns det ett antal varianter och versioner, vi tittar närmre på det nedan.

Japansk curry
Foto: akira yamada

Vad är Japansk Curry?

Japanska curry är en gryt-rätt, fylld med grönsaker och kött i en väldoftande och kryddig (söt eller stark) gryt-bas, eller redning. Grytan serveras vanligtvis med ris, inlagd rättika och man äter maträtten med sked.

På Japanska uttalar man rätten “karee” (カレー) och med ris så blir det “karee raisu” (カレーライス).

En av anledningarna till att det är en populär rätt i hushållen är att det är en relativt smidig rätt att tillaga samt att variera. Det går att göra med olika grönsaker och olika sorters kött, vilket gör curry till en bra, “ta vad man har hemma” måltid. Det finns dock en standard-variant av curry-ris, och det är med potatis, morot, lök, och antingen fläsk eller kyckling.

I matbutiker finns en mängs olika varianter att köpa, i olika smaker och styrkor. Man gradera curryn från Söt till Stark. Curry säljs ofta i pappersförpackningar där innehållet mest ser ut som stora buljongtärningar. Detta är alltså curry-redningen som man löser upp i vatten vid tillagning.

Var kommer Japansk curry ifrån?

Den Japanska curry har sitt ursprung från europa. Efter det att indien blev koloniserades så tog man de indiska kryddorna och gjorde dom till en kryddblandning som gemene man smidigt kunde använda. Det är från denna kryddblandning som den japanska curryn har sitt ursprung. Det Indiska arvet finns där men smakerna är anpassade efter europeiska tungor. Därefter mottogs dessa i Japan under Meiji-eran, mellan 1868-1912. Rätten blev populär i den Japanske armén och började även serveras i skolmatsalar. I dagsläget är japansk curry en av de maträtterna man äter mest av i japan.

Varianter på Japansk curry?

Grundvarianten av curry har vi nämnt, ris och curry-bas, vad finns det mer för sorters curry? Det finns en mängd varianter runt om i Japan som tar hand om de olika lokala råvaror som sedan man gör en curry version av. Om man bortser lite från dessa så kan man dela upp japansk curry i fyra versioner:

  • Curry med ris, den vanligaste
  • Udon curry
  • Tonkatsu curry
  • Curry bröd

Curry med ris har vi nämnt redan så vi går in lite djupare på de andra.

Udon curry

Udon är en tjock vit nudel som är mycket vanlig i japansk matlagning. Varianten här är då att servera dessa nudlar i en curry-sås. Liknande den som man gör när man gör vanlig curry-gryta. Men i detta fallet utan grönsakerna, så det blir mer en sås-variant av curryn.

Curry med friterat kött – “katsu karee” (カツカレー)

Att kalla tonkatsu, eller katsu, för schnitzel är lite förenklat men ett å andra sidan ett ganska bra sätt att förklara vad det är. En panko-panerad, friterad köttbit uppskivade i ätvänliga bitar. I detta fallet så serveras uppskivad katsu, på ris och med en curry-bas. I currybasen till katsu-karee så är det oftast färre grönsaker, inga stora bitar av morot och potatis, men lök eller så kan förekomma, eller också en helt slät curry sås.

Tonkatsu är väldigt gott att äta på detta viset, den crunchiga ytan tillsammans med riset och den fylliga smaken från curry’n, mycket gott!

Foto: toyohara

Curry bröd – “karee pan” (カレーパン)

En annan vanlig variant är curry i bröd. Här har man tagit bröd och bakat in curry blandning, panerat brödet i panko och friterat hela brödet. Resultatet blir en, crunchy och mjuk smaskighet.

Toppen gott!

Japansk curry är en måste-måltid i Japan, flera stora kedjor är specialiserade på just curry på detta viset, en av dom större är “CoCo Ichibanya Curry House”. Det är också gott att köpa med sig hem från Japan och servera hemma i stugan i Sverige!

Kategorier: Japansk Mat

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.