Vad hette Tokyo förr? Tokyos tidigare namn.

Vad är egentligen Tokyos gamla namn? Det är i relativ historisk närtid som Tokyo bytte namn från Edo till Tokyo. Ett äldre namn på Tokyo är alltså, Edo. Läs nedan om hur Edo blev Tokyo och vad Tokyo består av idag.

Innan Edo

Redan 3000 år f.k. så var platsen där Tokyo står idag bebodd, det fanns jordbruk och fiskebyar. I ett övrigt bergigt landskap var detta område platt, det fanns tillgång till hav, floder och berg. 1457 byggde Ota Dokan Edo-slottet (江戸城 Edo-jō), även kallat Chiyoda-slottet (千代田城 Chiyoda-jō).

Detta slott är nu en del av det nuvarande kejsarpalatset i Tokyo och ligger i den del av Tokyo som kallas för Chiyoda. Runt slottet började tempel och helgedomar dyka upp, handelsmän slog an handelsrutter till staden, via båt och land. Staden började växa.

Tokugawa Ieyasu i Edo

År 1590 så etablerade sig Tokugawa Ieyasu i Edo. Ieyasu skulle komma bli shogun 1603 efter slaget vid Sekigahara år 1600. Det tog tre år till för Ieyasu att bli härskaren över landet, men det var vid Sekigahara-slaget som detta avgjordes och blev början på Tokugawa-shogunatet, eller Edo-perioden (江戸時代  Edo-jidai).

Japans maktcentrum flyttades då i princip från Kyoto till Edo. Det var i Kyoto som kejsaren bodde och den officiella huvudstaden låg, kejsaren hade dock ingen riktig makt. Makten låg hos Shogunatet.

I Edo och hos Tokugawashogunatet låg makten kvar ända tills 1867. Det var året Japans sista Shogun, Tokugawa Yoshinobu, gav upp och lämnade åter över makten till Kejsaren. Tokyo före 1868 så var namnet på området fortfarande Edo.

Tokugawa är ett extremt viktigt namn i Japansk historia. Ieyasu lyckades ena ett splittrat land som tidigare krigade inbördes om makten. Edo-perioden höll i sig i över 260 år. I samband med att Tokugawa styret var över, innebar även det avslutet för Edo och början på Tokyo.

Meiji restaurationen

Med Meiji restaurationen började en modernisering av Japan. Landet gick från ett shogunat, feodalsamhälle, till ett politiskt centrerat styre där även makten lämnades tillbaka till kejsaren. Nu var Japan styrt från en central plats.

Man gjorde om uppdelningen av landet. Tidigare hade s.k. Daimyo’s, makten över delar landet, under Tokugawa tiden fanns ungefär 200 daimyo’s, alla med sin egna del av landet. Detta var något som gick i arv i det feodala Japan. Men inte längre, all land togs tillbaka till kejsaren och man delade upp landet i 72 prefekturer som alla hade varsin guvernör som var centralt utsedd från det nya styret. Land och roller gick nu inte längre i arv utan allt var styrt centralt.

Vad betyder namnet Tokyo?

I samband med restaurationen byttes även namnet på staden, från det tidigare Edo till Tokyo. Tokyo består av två kanji (kinesiska tecken), 東京. Tecknet  (tō) betyder “öst”, och  (kyō) betyder “huvudstad”. Vilket då blir ungefär huvudstad i öst, öst i förhållande till Kyoto som var den tidigare huvudstaden.

Tokyo idag

Vad består Tokyo av idag, var finns Tokyo? Som med alla lite större städer kan det vara lite svårt att definiera exakt vart Tokyo finns någonstans, det är överallt och ingenstans.

En tydlig definition av Tokyo är att det är en av Japans 47 prefekturer, och består av 26 special-distrikt, 23 städer, 3 byar och ett antal öar. Så ser man Tokyo som en prefektur så är det ett väldigt stort område.

Det finns en station som heter Tokyo, stationen ligger i Chiyoda special-distrikt. Frågar man en Tokyo-bo vart hen kommer ifrån så säger personen troligtvis inte Tokyo utan mer troligt en av de städer eller special-distrikt som Tokyo består av, eller närmsta största station. Alla bor i Tokyo, men ändå inte.

Tokyo angränsar även till Chiba i öster, Saitama i norr, Yamanashi i väster, och Kanagawa i Söder. Chiba, Saitama, och Yokohama (Kanagawa) utgör en av världens mest befolkningsrika områden. Detta område kan definieras på lite olika sätt. Ett sätt att se på det kallas Tokyo Major Metropolitan Area (東京大都市圏 Tōkyō Dai-toshi-ken).

Området definieras av alla hushåll inom ett avstånd på 70 km från Tokyo Metropolitan Government Building i Shinjuku. Inom detta område räknar man med att det bor 36 miljoner människor (2010). Om man räknar populationen i de mest centrala delarna av Tokyo, dvs de 26 special områdena, så uppgår populationen till ca 9,2 miljoner människor och hela Tokyo-prefekturen uppgår till 13,5 miljoner.

Hur stort är Tokyo till ytan?

Tokyo är 2 188 km². Detta om man räknar bara själva prefekturen Tokyo, inte dom närliggande delarna som utgör det man kallar stor-Tokyo. Räknar man stor-Tokyo så är det 10 403 km².

Till er som löser korsord; vad hette tokyo förr? Jo, Edo.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.