Japanska gyoza eller dumplings kommer ursprungligen från Kina. Som mycket annat så har Japaner gjort dumplingen till sitt egen. Japanska dumplings har sin egen smak och utseende, det finns i alla fall en slags japanske “grund-gyoza”. Men många varianter på denna har uppkommit under årens gång.

Gyoza serveras ofta som en sidorätt när man äter ramen eller som lite plockmat på puben. Men sen finns det givetvis också restauranger som specialiserar sig på just gyoza. Staden Utsunomiya, norr om Tokyo i Tochigi området, är gyozan extremt populär och har blivit lite av en specialtet i området. Här har man årligen en gyoza-festival.

Vad är gyoza?

Gyoza (även kallad dumpling, pot-stickers) är en japansk maträtt som består av ett deg-hölje med en fyllning. Dumplingen tillagas oftas i en stekpanna där man börjar med att steka den, sedan slår man på vatten och lägger på locket och låter dom ångkokas. När vattnet dunstat och undersidan av dumplingen fått lite färg är den redo att serveras. Den blir både mjuk och krispig på samma gång och med en ljuvlig god fyllning.

Det finns även sui-gyoza (vatten-gyoza) vilket är gyoza som är kokta, de serveras i en lätt buljong. Dessa är inte lika vanliga som den stekta varianten, men förekommer lite överallt.

Vad är det i en gyoza?

Om vi utgår från en traditionell japanska gyoza så kan vi utgå från att den kommer smaka på ett särskilt sätt. En av dom dominerande smakerna är vitlök som kommer från både vitlöken själv och nira.

En klassisk japanska gyoza innehåller följande fyllning:

  • Fläskfärs
  • Vitkål
  • Lök
  • Vitlök
  • Ingerfära
  • Nira (vitlöks-gräslök eller kinesisk gräslök)
  • Sojasås
  • Sesamolja

(Väldigt bra recept på klassisk japansk Gyoza finns här!)

Hur äter man gyoza?

Gyoza äter man med pinnar. Det är väldigt vanligt att man doppar sina gyoza i en sås som består av soja, vinäger och chiliolja. Ofta så får man själv komponera ihop såsen vid bordet. Då kan man själv välja vilken balans på smaken man vill ha, mer salt från sojan, syrligt från vinägern eller styrka från chili oljan.

Var kan man äta gyoza?

Gyoza kan man äta i stort sett vart som helst i Japan. Väldigt många restauranger erbjuder som dom som en sidorätt. Sen finns det resturanger som tar sig an gyozan som en specialité, både små restauranger och stora kedjor.

Befinner man sig i Harajuku kan man bege sig till “Harajuku Gyoza Rou”. Här har man en enkel meny med mycket smak, genuint, småskaligt.

Sen finns det kedjan “Gyoza no ousho” med hundra-tal restauranger runt om i Japan. Gyozan här är god och prisvärd men ger inte samma känsla som en mindre restaurang.

Gyoza är lite av en stapelvara i Japan, den går att beställa på dom flesta japanska restauranger. Kan starkt rekommendera att avnjuta dessa nästa gång du är på plats i Japan.

Kategorier: Japansk Mat

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.