Öl i Japan

Öl är i Japan en väldigt populär dryck och har stor utbredning i hela landet. Den vanligaste typen av öl är en ljus lager, utan särskilt mycket beska som ska helst serveras jättekall. Marknaden domineras av fyra stora bryggerier där två ligger i topp och ligger växelvis på första plats. Öl på japanska skrivs ”ビール”, uttalas ”biiru” och är ett låneord från engelskans beer.

Hur kom öl till Japan?

Den första ölen kom till Japan genom utländska handelsresande i Nagasaki och Yokohama. En brytpunkt för japansk öl kom 1886 då man för första gången producerade mer öl i landet än man importerade.

Tre av dom stora japanska bryggerierna har sitt ursprung i det sena 1800-talet. Ett tidigare utländsk-ägt brygger i Yokohama togs över av 1885, det blev till slut Kirin Breweries. Under tidsperiod byggde den japanske regeringen ett bryggeri på Hokkaido uppkallat efter det största staden på ön, Sapporo, etablerades 1876.

Det nu kända Asahi har sina rötter i ”Osaka Beer Brewing Company” som bildades 1889, Asahi som öl-varumärke etablerades 1892.

Varianter på Japansk öl

Den japanska ölen beskattas beroende på vad den innehåller, öl i vanlig bemärkelsen, gjord med malt, jäst och vatten, skattas relativt hårt. Därför har man försökt att jobba runt detta på lite olika sätt.

Genom att t.ex erbjuda en dryck gjord på lägre halt malt, och ersätta malten med andra ingredienser så kan man på detta viset få fram en billigare, öl-liknande, dryck. Det finns här tre grupper av öl-drycket att dela in området i.

Öl

Fortfarande den vanligaste av de tre men också den dyraste.

Happoshu

Happoshu är gjord på lägre halt malt (mindre än 67%) än vanlig öl och beskattas därför mindre jämfört med öl, vilket gör den billigare än öl. Den lägre malt-halten gör drycken något lättare än vanlig öl i smaken men har ungefär samma alkoholhalt som öl.

”Shin janru” (New genre)

Detta är en relativt ny sort öl i ett försök av bryggerier att skapa ännu billigare öl än tidigare. I denna sorten har man ingen malt alls utan man skapar ölen med hjälp av ärtor, vete eller soja.

Stora öl tillverkare i Japan

Det finns fyra stora bryggerier i Japan; Asahi, Kirin, Sapporo och Suntory. Alla fyra tillverkar till största del ljus lager utan mycket bitterhet (runt 5%ABV). Alla gör givetvis andra sorters öl också men det är ljusa lager som har störst efterfrågan i Japan. Största av dom alla är Asahi med sin Asahi Super Dry. Denna flaska eller burk ser man överallt, dess karakteristisk svarta text mot den silvriga bakgrunden.

Japans besatthet av torra ölsorter började 1987 när Asahi lanserade Super Dry, de efterföljande åren försökte konkurrenterna slå tillbaka och komma ifatt men Asahi hade tagit första platsen.

Asahi är fortsatt det största bryggeriet i Japan med 38% marknadsandel (siffor från 2014.), Kirin ligger på en tät andra plats med 35%, Suntory på 15%.

Det är helt klart att dom stora dominerar, mindre än 1% av konsumtionen är från mikrobryggerier.

Mikrobryggerier i Japan

Mikrobryggerier har på senare tid fått ett uppsving trots relativt lite förbrukning överlag. 1994 ändrades lagen i Japan om hur mycket man måste öl man måste tillverka för att få licens som officiell bryggare, innan var den 2 miljoner liter, efter lagändring var den 60 000 liter. Detta gjorde att fler hade chans att bli licensierade bryggare.

Säsongsöl i Japan

Det är även vanligt i Japan att man till de olika säsongerna lanserar special-versioner av sina öl. Burkar med röda och gula löv under hösten och lite rosa körsbärsblommor under våren brukar pryda burkar och flaskor.

Känns kanske mest som en möjlighet att klämma ut lite annorlunda reklam från öl-tillverkarna. Det sägs att ölen ska passa bättre till den maten man äter under den aktuella säsongen.

Öl-resmål i Tokyo

Befinner man sig i Tokyo kan man passa på att besöka Ebisu ölmuseum. Här kan man få en guidad tur av Ebisus (ett av Sapporos varumärken) historia mm. Man kan även få mot betalning göra en provsmakning av lite olika ölsorter.

Var köper man öl i Japan?

Öl kan man i Japan köpa i stort sett vart som helst, i mataffärer, närbutiker specialiserade alkohol-butiker, till och med i automater. För att få köpa öl måste man dock var över 20 år.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.