Japanska sedlar och mynt

I japan använder man i dagsläget sex stycken olika mynt och man har tre stycken sedlar. Läs mer om Japanska mynt här.

Dom japanska sedlarna

Japan har sedlar med tre (fyra) olika valörer, 1000, (2000), 5000 och 10,000 yen.

Tusen yen (1000 円) sedel

Den japanska tusen-yen sedel är blå till nyansen, är 150 × 76 mm stor. På framsidan ser man Noguchi Hideyo, en japansk bakteriolog. Baksidan av sedeln ser vi berget Fuji reflekteras i sjön Motosu och körsbärsblommor.

Femtusen yen (5000 円) sedel

På framsidan av fem tusen yen sedeln syns Ichiyō Higuchi som levde under Meiji perioden och var den första viktiga kvinnliga författaren i moden Japansk tid. Baksidan pryds av iris blommor, bilden är tagen från en sex-delad panel av Ogata Kōrin målad runt år 1700. 

Tiotusen yen (10,000 円) sedel

Framsidan visar den mycket viktigt (för grundandet av det moderna Japan) Fukuzawa Yukichi. Baksidan visar en phoenix från templet Byōdō-in i Kyoto, tittar man på 10 yen myntet så kan man se en bild av själva templet Byōdō-in.

Tvåtusen yen (2000 円) sedel

Det finns även en fjärde sedel, om än mycket ovanlig att få tag på. År 2000 tryckte man upp en 2000 yen sedel för att dels fira det nya millenniet men också att man höll G8 mötet i Okinawa. Sedeln är ovanlig att stöta på i handeln i dagsläget men finns på banker osv om man frågar efter den.

Sedeln är något högre än 1000 yen sedeln och har Shureimon på framsidan och bilder från berättelsen ”Tales of Genji” på baksidan.

Japans valuta – yen ¥

I Japan använder man sig av yen. Den internationella symbolen för yen är: , förkortas ibland med JPY eller JP¥. I japan så används sällan dessa symboler eller betäckningar, istället använder man sig av 円, som uttalas ”en”. På prislappar mm så ser man ofta 円-symbolen.

Kategorier: Tips och Råd

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.