Gillar man mat så kommer du att älska Japan. Här finns allt för alla smaker och lite till. Den maträtt Japan antagligen är mest känt för är sushi, och man har knappt ätit riktig sushi innan man har ätit sushi i Japan. Men det Japanska köket är så pass mycket mer än så. Här är några av de maträtter som erbjuds och som man inte får missa vid ett besök.

Okonomiyaki

Har beskrivits som Japansk pizza eller pannkaka, den som är gemensamt är formen. Okonomiyaki betyder ungefär ”laga vad du gillar”. På en okonomiyaki restaurang sitter man runt en kokplatta (teppan) och steker sin okonomiyaki. Det beror lite på vilken restaurang man går till, på vissa får man en skål med alla ingredienser som man sedan rör om till en smet, och sedan häller på stekplattan. Fyllning består av grönsaker där en stor komponent är vitkål. Grönsakerna rörs ihop med en smet, det är denna som man sedan steker på hällen.

När den är klar kryddar men den med majonnäs, worcestershire sås, bonito flingor, sen är den klar för att ätas. Som turist väntas man vara ovan, det är bara att se lite fundersam så får man hjälp med tillagningen. På restauranger med okonomiyaki finns även yaki-soba, stekta nudlar. Bägge sköljs bäst ner med en öl.

Läs mer om okonomiyaki här.

Yakitori

Yakitori betyder grillad fågel, och är helt enkelt grillade kycklingspett, i lite olika varianter. Yakitori är en populär rätt som tillbehör för alkohol i alla dess former. Det finns självklart lite olika varianter på dessa spett. Grillad kyckling med lök, utan skinn, kycklinglever, även kyckling brosk.

Sushi

Sushi kan man äta på två slags restauranger, antigen som en mer vanlig restauran eller på dom berömda rullbands-sushi restaurangerna. Sushi på rullband är det billigare alternativet.

Sitter man till bords på en sushi-restaurang så skriver man ner hur många bitar man vill ha av varje variant, alternativt om man råkar sitta vid kocken, då kan man bara peka på det man vill ha. På en finare restaurang kan detta bli relativt dyrt ganska fort.

Det finns sushirestauranger som endast serverar sushi ‘omakase’, vilket betyder att man överlämnar valet av fisk till kocken. På finare omakase resturanger har då kocken valt den bästa fisken på marknaden den dagen och det är det som serveras.

Rullbands-sushi är som det låter, sushin åker runt i rummet på ett rullband. Priset beror vilken färg som tallriken har, från 100-500 yen ungefär. Man sparar sedan på tallrikarna, när man vill betala kommer dom fram och räknar tallrikarna och betalar därefter. Det finns även hightech varianten, där man helt enkelt stoppar ner tallriken i ett fack där man sitter och så räknas det ut automatiskt hur mycket man ska betala.

Tempura

Består av grönsaker, fisk och räkor som har blivit friterade i en fluffig smet. När man äter på en tempura restaurang så får man lite olika toppingar eller såser som man äter med sin tempura. Det kan handla om en soyabaserad sås med riven rättika i, eller lite salt som man tar till maten. Finns ofta set som man kan köpa där det ingår en blandning tempura, en skål ris och miso soppa.

Ramen – Nudlar

En rätt som från början kommer från Kina men som japanerna har satt sin alldeles egna prägel på. Nudlar serveras i stora skålar, med soppa, några möra fläskbitar, finskivad lök, och lite blandad topping. Varje region i japan har sin egen variant på ramen. Det som skiljer dom åt är vilken sopp-bas som används, dom vanligaste är sojasås-bas, miso-bas eller fläsk bas. Ramen är ett billigt mat alternativ när man behöver fylla på enrgin fort. Japansk snabbmat på top, räkna med att betala mellan 500-1000 yen.

Tonkatsu

Tonkatsu är en mycket populär och god rätt som man ofta stöter på, både i enklare lunch restauranger samt i restauranger som specialiserar sig på enbart tonkatsu.

En tonkatsu är en fläskbit som är är panerad och friterad, sedan till servering är den skuren i lagom stora bitar för att kunna ätas smidigt med pinnar. Rätten serveras ofta som en set-menu med finskuren vitkål, och ibland med lite stark senap. Vid sidan av finns det så klart miso-soppa och ris.

Kan vara ett bra, lättätet alternativ om man har ätit sushi, sashimi och natto i några dagar, men om man ändå vill äta japansk mat.

Japansk Curry

En av japans mest populära rätter är curry, curry på Japanskt vis. Curry äts vanligtvis i form av en gryta med kött och grönsaker som man serverar till ris och som man äter med sked. Det finns sedan en mängd olika varianter på denna måltid, vanliga varianter är Udon-curry. Katsu-curry (curry med schnitzel), curry bröd. Lägg till detta sedan lokala varianter och du kan äta olika sorters japansk curry i månader.

Kategorier: Japansk Mat

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.