Sushi, alla vet vad det är och vilket land det kommer ifrån. Beroende på vilken källa man tittar på så är sushi är en av landets tre nationalrätter (dom andra är; japansk curry och ramen).

Former av sushi

När man säger ‘sushi’ så får man nog en bild i huvudet av en bit fisk på en riskudde som man doppar i sojasås smaksatt med wasabi. Detta är den klassiska nigiri-sushin, eller så kanske man kommer att tänka på maki-sushi, ris och ingrediens inlindat i sjögräs (nori) och sedan tillskuret i små “tunnor”.

Ett vanligt sätt att äta sushi i japanska hushåll är att man äter temakisushi (手巻き寿司), vilket ungefär betyder hand-rullad sushi. Tänk tacos kväll i sverige, många olika ingredienser på bordet och alla lägger på det man gillar. På samma vis gör man temakisushi, man har ingredienser som färsk fisk av olika slag, vinägerriset, grönsaker. Sen tar man en liten bit nori (torkat sjögräs) lägger på riset och de ingredienser man vill ha, rullar ihop och äter.

Oliks sorters sushi restauranger

Man kan säga att det finns 2-3 typer av sushi restauranger, beroende lite på hur man ser det.

Snabbmats varianten av sushi är kaiten-sushi (回転寿司), rullbands sushi. Här sitter man ned vid en bar-liknande bord direkt vid rullbandet, eller så sitter man vid ett bord där rullbandet går förbi ena sidan. Man tar sedan det man vill äta, färgen på tallriken indikerar vad det kostar.

Lite nyare restauranger så har alla tallrikar inbyggda RFID chip som man sedan matar in i ett fack vid sitt bord som automatiskt visar hur mycket man har ätit för. Dessa större och nyare restauranger har också ofta en touch-screen vid bordet där man kan göra special-beställningar om man vill äta något som inte råkar åka förbi på rullbandet. Då finns det ofta ett extra rullband en nivå över som skickar ut special-beställningarna.

Det andra sättet att äta sushi är det mer traditionella sättet. Man sätter sig ner och beställer den sushi man vill ha. Många sushi restauranger har menyer i enkelt papper där alla sushi varianter och tillbehör finns utskrivna och man sätter helt enkel ett litet streck på den man vill beställa, två streck om man vill beställa två osv. Detta kommer sedan in på ett typiskt sushi-fat.

På lite finare och dyrare sushi-hak finns oftast bara ett sätt att äta, omakase, dvs kocken bestämmer vad som finns på menyn (baserat på vad som var bra på fiskmarknaden just den dagen) och bygger upp menyn. Finns inga andra alternativ. Tänk Jiro från filmen ”Jiro dreams of sushi”.

Äta sushi

En stor skillnad mellan hur vi äter här i Sverige och hur man äter i Japan är att man i Japan aldrig doppar riset i sojasåsen, det suger upp alldeles för mycket soja och fiskens smak försvinner. Undantaget är maki-sushi, som man kan doppa lite lätt i soya, den badar aldrig i soja.

Det man gör med nigiri-sushi är i stället är att antingen vända upp och ner på sushin och doppa bara fisken, alternativt ta bort fisken som ligger på riset, doppa den i sojan och sedan lägga tillbaka den innan den konsumeras. Inte alla sushis som man beställer ska heller doppas i soya.

Tumregeln är att om det är något på (sås, ingefära, lök etc), eller om den har blivit grillad eller penslad med kokt vatten, så ska det inte doppas i sojan.

Det är också helt ok att äta sushi med fingrarna om man vill.

Kategorier: Japansk Mat

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.