Svaret på frågan “är Japan säkert” är ett ganska stabilt ja. Det finns två aspekter av japansk säkerhet många kanske tänker på, personlig säkerhet and geografisk säkerhet Är det säkert att vara ute sent, eller om man kommer bli av med plånboken pga. ficktjuvar? Sannolikheten att du blir bestulen är lurad är väldigt liten, så personlig säkerhet i Japan är väldigt hög.

Publikationen “The Economist” utsåg 2019 Tokyo till världens säkraste stad, Osaka kom på tredje plats. I mätningen tog man till hänsyn olika aspekter av säkerhet, som personlig säkerhet, hälsosäkerhet, digital säkerhet och infrastruktur säkerhet. Läs hela rapporten om världens säkraste städer här.

Japan är dock ett land som ligger mellan tre kontinental-plattor vilket gör att man har en relativt hög andel jordbävningar och vulkanutbrott. Detta är dock inget som ska hindra dig att resa till Japan, troligtvist så kommer du inte märka av jordbävningarna som sker. I Japan får man ta det onda med det goda, den geografiska situationen gör att man också har många varma källor och onsen.

Shinjuku och Kabukicho

Svenska ambassaden i Tokyo har just nu (juli 2019) en varning på deras hemsida om området Kabukicho i Shinjuku. Kabukicho anses vara ett så kallat red-light district. Här har man på senare tid sett en ökning av bedrägerier riktade mot utlänningar. En vanlig variant är att man får något i drinken, efter det blir man av med pengar och kreditkort.

Andra klubbar och barer har satt i system att driva upp notan och sedan hota om våld om man inte betalar. Så beakta försiktighet i området.

Om det blir problem vad ska man göra?

I japan har man två olika nummer till sina akut-tjänster, ett nummer för polis och ett för brandkår och ambulans.

Ambulans och brandkår i Japan

Om du är sjuk, skadad eller om det brinner så ring 119. I Tokyo området så finns det operatörer som är duktiga på engelska, på landsbygden kan det vara lite sämre med det hela.

Man kan också ringa till ett engelsktalande översättnings centre:

Emergency Medical Interpretation Service
Öppet måndag till fredag, 17:00 – 22:00
Lördag, söndag och helgdagar, 9:00 – 22:00
Tel: 03-5285-8185

Ring polis i Japan

Om man behöver ringa polis, dvs om man har blivit utsatt eller bevittnat ett brott så ringer man 110.

I japan finns det även sk “Koban”, vilket är små polisstationer som finns lite överallt i Japan. Här kan man få hjälp med att hitta rätt om man är vilsen eller om man tappat bort något.

Jordbävning i Japan

Om man råkar ut för en jordbävning i Japan så är det bästa att när jordbävningen pågår försöka ta skydd under ett bord eller liknande, för att inte få fallande saker direkt på sig. Det bästa man kan göra efter en jordbävning är att försöka lyssna på radio eller titta på tv ta till sig information om läget på det viset. Bor man på hotell eller liknande så kommer personalen att hjälpa er att komma till rätta med allt man behöver göra.

Svenska ambassaden i Tokyo

Man kan också kontakta svenska ambassaden i olika ärenden. Dock inte i nödsituationer osv.

Besöksadress:
Embassy of Sweden
1-10-3-100 Roppongi, Minato-ku

Telefon: +81 3 5562 5050
E-mail[email protected]

Kategorier: Tips och Råd

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.