När man besöker ett onsen för första gången kan det vara bra att ha lite koll på några saker för att inte göra ett kulturellt klavertramp.

Som man kanske kan gissa så är dam och herr är separerat – ofta är ingången för kvinnor indikerar med ett rött draperi och för män med ett blått draperi. Man kan även titta efter även efter symboler för man(男 – otoko) och kvinna(女 – onna). Tänk också på att detta kan växla under dagen. Ofta man har två eller flera olika onsen som är öppet olika tid på dygnet för män och kvinnor. Detta för att man som gäst ska kunna bada på så många olika ställen som möjligt.

Omklädningsrum på onsen och sento

Inne i omklädningsrummet tar mar först av sig tofflorna eller skorna som man har på sig. Efter det finns det oftast hyllor med fack och korgar för att lägga i sina kläderna och badhandduk. På både onsen och sento så badar man naken. Det man har med sig in i själva bad-rummet är en liten handduk. Bor man på ett onsen så hittar du handdukarna på ditt rum. Dessa små handdukar är till för att tvätta din kropp både före och efter doppet i den varma badet.

Onsen, sento – det varma badet

Väl inne i bad-delen, den blöta delen, av onsen eller sento, så finns där första en del med duschar. Vid varje dusch finns en liten pall och en liten hink, samt tvål och schampo.

Det är viktigt att man tvättar sig först innan man kliver ner i det varma badet. När man har tvättat av sig så är det bara att kliva ner i de varma baden. Ofta så finns det ett par eller fler olika varma bad att njuta av. Det är aldrig djupt och man sitter oftast ner och försöker njuta av värmen så gott det går.

Det som kan skilja mellan de olika baden kan vara temperaturen eller att det är någon särskild mineral i någon basäng, många gånger finns det även ett varmt bad som är helt eller delvis utomhus, riktigt skönt en ruggig höst, huvudet över vattnet och kroppen i det 40 gradiga vattnet.

Handduken som man har med sig ska man helst inte ta ner i vattnet, det anses göra vattnet smutsigt, förvara den hellre på huvudet eller vik ihop den och lägg den utanför badsängen.

Viktigt att tänka på vid onsen besök:

  • Dam och herr är separerat
  • Inga badkläder – man badar naken – lägg kläder och handduk i korgen
  • Ta med den lilla handduken in i baddelen – den tvättar du dig med
  • Tvätta av kroppen vid duscharna – innan du kliver i det varma vattnet
  • Se till att få bort allt tvål-skum – skum i det varma vattnet är en av de sju oasen dödssynderna!
  • Den lilla handduken får inte hamna i det varma vattnet – lägg den jämte eller ha den på huvet
Kategorier: Tips och Råd

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.