I Tokyo finns ett antal områden som av olika anledningar har blivit särskilt specialiserade på ett visst produktområde. Det finns många shopping-hubbar runt om i Tokyo, många är ganska generella vad gäller shopping, som Ginza eller Shibuya. Visst kan man säga att de båda har sina egna säregenheter, men ingen av dom är särskilt smala eller specialiserade. Nedan finns fem områden i Tokyo som alla har sin egna niche vad gäller shopping.

Akihabara – “Electric town” –  Elektronik (Anime, Manga, Tv-spel)

Mest känt av shoppingsistrikten är säkert Akihabara, även kallat “Electric Town”. Med sin fokus på el-prylar av alla dess slag. Akihabara har breddats en hel del och är lika mycket, om inte mer, associerat med Anime och Manga.

Under efterkrigstiden i Tokyo blev Akihabara området där man sålde och köpte hushållsprodukter som kylskåp, tvättmaskiner, och senare tv-apparater. Under 80-talet skiftade fokus från vitvaror till datorer, och med ökad försäljning av datorer kom också det klientel som idag kallas “otaku”, slarvigt översatt till typ “nörd” eller engelskans geek. Lite snällare så innebär det en person som är väldigt intresserad av ett särskilt ämne. Otakus blev en ny målgrupp för Akihabara och man skiftade fokus till Anime, manga, tv-spel och allt som finns i periferien till dessa sub-kulturer.

Ta dig till Akihabara:

Det finns flera tåglinjer och en tunnelbane linje som går hit. Bl.a. så går Yamanote linjen via Akihabara vilket gör det väldigt smidigt att ta sig till Akihabara från stora delar av Tokyo.
JR – Yamanote linjen, Chuo linjen, Keihintohoku linjen
Metro – Hibiya linjen

Jimbocho – böcker

Efter det att området brann ner 1913, under återuppbyggandet av området, flyttade en professor in i området och slog upp en bokaffär. Med tiden blev området populärt med studenter och intellektuella. Caféer och fler bokaffärer slog upp dörrarna i området.

Det finns nu ungefär 160 bokaffärer i området kring Jimbocho station.

Ta dig till Jimbocho:

Hit tar man sig smidigast med tunnelbanan, vid Jimbocho station stannar tre tunnelbanelinjer.
Metro – Hanzomon linjen, Mita linjen, Shinjuku linjen

Shopping i Jimbocho, böcker på alla gator

Ochanomizu – sport och musik

Inte så långt från Jimbocho ligger Ochanomizu (mellan Jimbocho och Akihabara), stadsdelens namn vilket betyder te-vatten. Kanda-floden ligger i närheten och användes av shogun’en för att göra te.

Nu för tiden är det inte te man gör här, nu finns det en hög andel sport och musik butiker och gärna second-hand varianter av dessa. Så är du ute efter en begagnad gitarr från Japan ska du bege dig hit.

Ta dig Ochanomizu:

Ochanomizu ligger mellan Akihabara och Jimbocho (se ovan) och det är fullt möjligt att promenera mellan dessa. JR – Chuo linjen, Chuo Sobu linjen Metro – Marunouchi linjen (ligger på andra sidan kanda floden, separerat från JR linjerna)

Kappabashi – köksgeråd

Mellan Ueno och Akasaka finns en gata som heter Kappabashi-dori. Hit kommer man ska öppna en restaurang, här finns allt du behöver för detta. Det finns den klassiska japanska utställningsmaten i plast, det finns neonskyltar för att locka in besökare, och det finns en massa köksredskap och porslin. Är man lite matintresserad är området nästan ett måste, eller om man vill få med sig hem ett par fina tallrikar som souvenir.

Ta dig hit:
Närmsta station är Tawaramachi med Metro Ginza linjen, men ligger också på gångavstånd till Asakusa.
Metro – Ginza linjen

Shopping i Kappabashi
Början på Kappabashi

Nippori – tyg

På Yamanote linjen, norr om Ueno, ligger Nippori, även känt som “textile town”. Här finns butiker som bara är specialiserade på olika sorters tyger. Med tyger kommer också produkter nära relaterat till sömnad och gör-de-själv, här finns allt om man är intresserad av att sy.

Ta dig till Nippori:

Nippori ligger på Yamanote linjen så det är troligtvis det smidigaste sättet att ta sig hit. Men även två andra linjer passerar här.
JR – Yamanote linjen, Keihintohoku linjen, Joban linjen.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.