Bröd i Japan är inte på något sätt en stapelvara. I Sverige är vi vana vid att man har 3-4 gångar med olika sorters bröd, det finns inte i Japan. Men det finns bröd.

Shokupan – rostbröd på japanska

En av dom mest populära bröden i Japan är ett vitt bröd, som vi skulle kalla rostbröd. Japanerna kallar brödet för “shokupan”. Shokupan skrivs 食パン på japanska och ordet består av två delar, “shoku=食” och “pan=パン”. Shoku(食) betyder att äta, men tecknet används i många mat-sammanhang. Pan (パン) är ett låneord från franska pain, som betyder bröd. Det vi får i slutändan är typ, ät-bröd, verkar rimligt.

Olika tjocklekar på bröd i Japan

Shokupan säljs ofta i en och samma storlek, oavsett tillverkare, ungefär en halv bröd-limpas längd. Det som kan variera är hur många skivor brödet är delat i. På de olika bröd påsarna så står det hur många skivor som brödet är delat i, från tre till tio skivor. Tre skivor innebär en riktigt tjock skiva bröd, ungefär 4-5 cm tjock. Dom olika tjocklekar används lite olika beroende på vad man vill göra.

Vanligt är att man bara rostar brödet i en brödrost ugn, sedan serverar man det med smör eller margarin. Är det en tjock brödskiva man rostar så fortfarande mitten på brödet orostat och mjukt.

Är det japanska brödet gott?

Ett rungande ja, när japanerna bestämmer sig för att göra något så gör dom det bra. Shokupan är mjukt, fluffigt, lite sött…som att äta moln! Påminner mer om en brioche än ett svenskt rostbröd.

Ofta kan du köpa shokupan på kafeer eller liknande, då serveras det lite som en pannkaka. Ofta enkelt med lite smör och honung, eller lite mer avancerat med grädde, glass och bär.

Japanskt bröd i tjocklek 4
Japanskt bröd i tjocklek 5
Japanskt bröd i tjocklek 6
Japanskt bröd i tjocklek 10

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.