Så tar du dig runt i Tokyo med tåg och tunnelbana smidigt. Det smidigaste och enklaste sättet att betala för dessa är med ett Pasmo eller Suica kort.

Vad är Pasmo/Suica?

Pasmo och Suica är påfyllningsbara resekort för att resa runt i Tokyo. En bra investering som gör resandet smärtfritt. Kortet kan också användas för att göra betalningar på diverse ställen.

Hur skaffar man ett Pasmo/Suica kort?

Du kan enkelt hämta ut ett eget Pasmo eller Suica i de biljettautomater där man vanligtvis köper sina biljetter för tåg och tunnelbaneresor. Suica distribueras av Japan Rails och Pasmo via tunnelbaneoperatörerna.

När man hämtar ut kortet från biljettautomaten första gången så måste man betala en deposition på 500 yen. Det betyder att första gången du köper ett Pasmo eller Suica kort och laddar det med t.ex. 1000 yen så kommer det bara finns 500 yen att resa för. När du inte behöver kortet längre kan man lämna tillbaka det och få sin deposition tillbaka.

Hur fyller man på med pengar?

Det är enkelt, gå helt till en vanligt biljettautomat på stationen, stoppa in ditt kort klicka på Suica eller Pasmo och välj sedan ‘charge’. Är inte svårare än så. Snäppet smidigare är att lägga in sitt kort i telefonen för ännu enklare hantering och laddning. Läs mer nedan.

Turist-varianter av Pasmo och Suica

Det finns en turistversion av bägge kort. Pasmo kallar sitt ‘Pasmo Passport’, Suica kallar sitt kort för ‘Welcome Suica’. Korten fungerar på samma sätt som vanliga kort, det är dock några små skillnader.

  • Korten gäller bara i 28 dagar från första användning.
  • Det är ingen deposition på 500 yen för korten.
  • Man måste skaffa korten vid respektive resecenter på större stationer, inte i automaterna som dom vanliga korten.

Mer information om respektive variant nedan:
PASMO Passport
Welcome Suica

Lägg till Pasmo/Suica i din telefon

Vill man ta upp det en nivå till, och du har en relativt ny iPhone, (osäker på Android här) så går det att lägga till ditt Suica/Pasmo till din Wallet-app i telefonen. Då kan du enkelt ta dig runt i Tokyo utan att behöva ta ut kontanter. Dessutom kan du smidigt tappa upp med pengar till Suica/Pasmo direkt med telefonen och ett betalkort.

Det som behövs för att göra detta är ett fysiskt Pasmo/Suica kort, så du måste skaffa ett kort först. I nästa steg så måste man ändra region på sin telefon till Japan. När man gjort det kan man nu Wallet-appen, välja ”Kollektivtrafik” som val, här ser du nu Suica och Pasmo. Välj det du har, klicka sedan på ”Överför befintligt kort” och följ instruktionerna. Ditt kort kommer skannas in och vips så har det i telefonen. Kortet kommer att fungera även om du inte öppnar Wallet när du passerar grindarna till tåg och tunnelbana (enligt info i appen), supersmidigt.

Steg-för-steg instruktion för iPhone:

  1. Skaffa ett Pasmo/Suica kort, du måste ha ett fysiskt kort att läsa in i telefonen.
  2. Ändra regionen till Japan på telefonen, bara tillfälligt. Gör det här: Inställningar > Allmänt > Språk och region
  3. Öppna Wallet-appen, välj nu antigen Pasmo eller Suica.
  4. Klicka på ‘Överför befintligt kort’.
  5. Följ instruktionerna på skärmen, du behöver fylla i de sista fyra siffrorna på ditt Pasmo/Suica kort och ditt födelsedatum.
  6. Klicka på nästa, lägg din telefon mot kortet så att det kan läsas in av telefonen.
  7. När kortet nu är inlästa så kan du ändra tillbaka regionen på telefonen.

Läs mer om hur man gör här.

Betala med Pasmo och Suica

Inte nog med att korten gör resor i Tokyo mycket lättare, Pasmo och Suica kan användas som betalningsmedel lite överallt. Det går att betala för drycker i dryckesautomater, man kan använda korten i närbutikerna (konbini) och lite överallt. Smidigt om man ska plocka upp ett par risbollar och lite te för en snabb lunch. Håll utkik efter Pasmo eller Suica symbolen för att se vart du kan betala med korten. Mer om pengar och kort kan du läsa om här.

Pasmo - smidigast i Tokyo.

DSC03238
Modern varuatuomat – betala med Pasmo vetja!


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.