För några 15-20 år sedan sa man att det var kontanter som gällde i Japan för alla former av transaktioner. Till en viss del är det kanske fortfarande sant, och desto längre bort man kommer ifrån en större stad desto större blir behovet av kontanter. I Tokyo är det lite annorlunda. Det är ofta inga problem att betala med kreditkort. Men det är fortfarande en god idé att ha kontanter tillgängliga i Japan. Det finns även alternativ till kontanter som kan vara bra att känna till.

Japans valuta – yen ¥

I Japan använder man sig av yen. Den internationella symbolen för yen är: ¥, förkortas ibland med JPY eller JP¥. I japan så används sällan dessa symboler eller betäckningar, istället använder man sig av 円, som uttalas ”en”. På prislappar, skyltar m.m. så ser man ofta 円-symbolen efter priset.

Vart kan man ta ut pengar?

Inte alla bankomater i Japan tar utländska kort, dom flesta gör inte det faktiskt. Det finns två säkra ställen där man kan räknar med att det går, japanska postkontor och närbutiken seven-eleven. Dom allra flesta postkontor har en bankomat där man kan ta ut pengar. Öppettider kan variera, men finns på många ställen runt om i landet och är vanliga i större städer.

I alla seven-elevens närbutiker (vilka finns i stort sett överallt) så finns också en bankomat där man kan ta ut pengar. Väldigt praktiskt eftersom de är öppna dygnet runt samt att dom finns nästan överallt.

Även Prestia kan ta utländska kort i sina bankomater. Finns vid dom flesta stora stationerna i Tokyo.

DSC03112
En bankomat på ett japanskt postkontor.

Vad kostar det att ta ut pengar i Japan?

Detta varierar från bank till bank, kolla på din banks hemsida vad dom tar betalt för uttag utanför EU. Ofta är det en fast kostnad, runt 40 SEK och en procentuell administrativ kostnad runt 1,6%. Det blir ofta billigare att ta ut när man väl är på plats än att ta ut sedlar på ett växlingskontor eller bank i Sverige.

Ett annat tips är att alltid ta ut i lokal valuta om man får valet att betala mellan svenska SEK och japansk YEN, det kommer också blir billigare.

Bra att ha länkar:

Växla pengar i Japan

Om man vill växla pengar kan man göra det på de flesta större banker, kursen för att växla svenska kronor är dock väldigt dålig, du förlorar upp emot 15-20%, ibland mer, på att växla svenska kronor. Det är bara dom större, Euro, Dollar, Pund som har en någorlunda bra kurs.

Om man vill ta ut pengar från visa/mastercard kan man ofta inte göra det på de vanliga japanska bankomaterna. Om man vill ta ut pengar med sitt “utländska” kort kan man göra det på Japanska postkontor, Citibanks bankomater och på seven-elevens bankomater. Läs mer här om att ta pengar i Japan.

Alternativ till kontanter i Japan

Ditt kredit kort

Som vi har nämnt ovan så fungerar ditt svenska kort smidigt när du vill betala i butiker och restauranger.

Pasmo/Suica

Ett Pasmo eller Suica kort för att resa runt i Tokyo är en bra investering, det gör resandet smärt-fritt. Men kortet kan också användas för att göra betalningar på diverse ställen. Titta efter symbolerna för Pasmo and Suica pay.

Lägg till Pasmo/Suica i din telefon

Vill man ta upp det en nivå till, och du har en relativt ny iPhone, (osäker på Android här) så går det att lägga till ditt Suica/Pasmo till din Wallet i telefonen. Då kan du enkelt ta dig runt i Tokyo samt betala på diverse ställen, utan att behöva ta ut pengar, du kan smidigt tappa upp med pengar till Suica/Pasmo kortet (förutsatt att du har ett annat kreditkort i telefonen också).

Det som behövs för att göra detta är (förutom en telefon…) ett fysiskt Pasmo/Suica kort, så du måste skaffa ett kort först. I nästa steg så måste man ändra region på sin telefon (bara tillfälligt). Ändra till Japan under Inställningar > Allmänt > Språk och region. Går man in i Wallet-appen nu så finns alternativet “Kollektivtrafik” som val, här ser du nu Suica och Pasmo. Välj det du har, klicka sedan på “Överför befintligt kort” och följ instruktionerna. Ditt kort kommer skannas in och vips så har det i telefonen. Kortet kommer att fungera även om du inte öppnar Wallet när du passerar grindarna till tåg och tunnelbana (enligt info i appen), supersmidigt.

Läs mer om man gör här.

Mynt och sedlar i Japan

I japan har man mynt i valörerna 1, 5, 10, 50, 100 och 500 yen. Sedlar finns i 1000, 2000 (ovanliga), 5000 och 10 000 yen.

Japanska sedlarna

Japan har sedlar med tre (fyra) olika valörer, 1000, (2000), 5000 och 10,000 yen.

Tusen yen (1000 円) sedel

Den japanska tusen-yen sedel är blå till nyansen, är 150 × 76 mm stor. På framsidan ser man Noguchi Hideyo, en japansk bakteriolog. Baksidan av sedeln ser vi berget Fuji reflekteras i sjön Motosu och körsbärsblommor.

Femtusen yen (5000 円) sedel

På framsidan av fem tusen yen sedeln syns Ichiyō Higuchi som levde under Meiji perioden och var den första viktiga kvinnliga författaren i moden Japansk tid. Baksidan pryds av iris blommor, bilden är tagen från en sex-delad panel av Ogata Kōrin målad runt år 1700. 

Tiotusen yen (10,000 円) sedel

Framsidan visar den mycket viktigt (för grundandet av det moderna Japan) Fukuzawa Yukichi. Baksidan visar en phoenix från templet Byōdō-in i Kyoto, tittar man på 10 yen myntet så kan man se en bild av själva templet Byōdō-in.

Tvåtusen yen (2000 円) sedel

Det finns även en fjärde sedel, om än mycket ovanlig att få tag på. År 2000 tryckte man upp en 2000 yen sedel för att dels fira det nya millenniet men också att man höll G8 mötet i Okinawa. Sedeln är ovanlig att stöta på i handeln i dagsläget men finns på banker osv om man frågar efter den.

Sedeln är något högre än 1000 yen sedeln och har Shureimon på framsidan och bilder från berättelsen ”Tales of Genji” på baksidan.

Japanska mynt

Japan har sex mynt i valörerna 500, 100, 50, 10, 5 och 1 yen. I Japan använder man alla dessa mynt ganska effektivt. Vid en först anblick kan 1 yen och 5 yen mynten kännas överflödiga (1 yen myntet har i skrivande stund ett värdet på 7 öre). Många gånger så handlar användandet av dessa ”småmynt” om en vanesak. Efter en tid i Japan och en massa småköp i närbutikerna så kommer du, vare sig du vill eller inte, har plånboken full med dessa små valörer. Bästa sättet att bli av med dem är att börja använda dem Det är ganska härligt när man betalar exakt 99 yen för den där läsken på Lawson eller Seven-Eleven.

På alla mynten utom på 5-yen myntet så står det med vanliga siffror vilken valör det har, dvs 500, 100 osv. På samma sida som valören så står det även vilket år som myntet var tryckt. Detta årtal står utskrivet på det Japanska räkneåret. På mynten i bilderna står det ”heisei 18 nen” (平成18年), vilket blir år 2006 i den gregorianska kalendern. Det mynt som skiljer sig är 5-yen myntet, som endast har det Japanska tecknet för 5 yen (五円 / go en) på ena sidan. 5-yen Myntet är ganska lätt att känna igen då det är ett av två mynt som har ett hål i mitten samt att det är gjort i gul mässing.

Japanska Mynt - Japanese Coins
Japanska Mynt - Japanese Coins

Alla mynt har dessutom en symbolsida (förutom 5 yen myntet som har det på ”framsidan”). På denna sida så står det överst ”Japan” (日本国 / nihonkoku) nederst så återfinns valören för myntet på Japanska.

Japanskt 500-yen mynt 

(五百円 / go hyaku en) har en bild av en Paulownia växt (via wikipedia: Kejsarträdssläktet). Paulownia används bl.a som emblem för den japanska premiärministern.

Japanskt 100-yen mynt

(百円 / hyaku en) har en bild föreställande den i Japan mycket omtyckta körsbärsblomman, eller sakura.

Japanskt 50-yen mynt 

(五十円 / go juu en) här finns en bild på en krysantemum, denna blomma återfinns också hos den Japanska kejsarens sigill.

Japanskt 10-yen mynt 

(十円 / juu en) har på baksidan en bild av det buddistiska fenix-templet som är en del av Byuodou-in (平等院).

Japanskt 5-yen mynt 

(五円 / go en) är ju lite av en specialare, här återfinns nämligen bilden på motsatt sida av myntet jämfört med de övriga mynten. Här finns det en bild på en ris-planta, ett kugghjul och vatten.

Japanskt 1-yen mynt

(一円 / ichi en) har en bild föreställande ett ungt träd.

Japanska Mynt - Japanese Coins
Japanska Mynt - Japanese Coins
Japanska Mynt - Japanese Coins
Kategorier: Tips och Råd

7 kommentarer

Flisan · juni 5, 2015 kl. 7:40 f m

Jag har alltid villat åka till Tokyo och nu lär jag mej mer och mer. Snart kanske det blir en färd ditt!

  Staffan Arvidsson Asami · juli 17, 2015 kl. 9:15 f m

  Hoppas resan blir av! Tokyo är en fantastisk upplevelse, hör av dig om du har några funderingar eller frågor om Tokyo.

   schad · juni 16, 2017 kl. 9:35 e m

   hej, jag ska ta och åka till japan nu på måndag och undrar om du har några tips om vad som är värt att se och är det värt att växla mkt pengar eller ska man köra med kort?

    Staffan Arvidsson Asami · augusti 2, 2017 kl. 8:12 f m

    Hej Schad

    Det finns massor att se, beror lite på vad man är intresserad av. Om du är i Tokyo för första gången så rekommenderar jag först de lite större stadsdelarna som ligger runt Yamanote-linjen (den ljusgröns loop-linjen i Tokyo). Då kan man smidigt se, Shinjuku, Ikebukuro, Shibuya, Akihabara m.fl. Sen tycker jag man kan besöka lite mindre ställen också som Shimokita-zawa, Naka-meguro, Daikanyama för lite mindre stadsdelar.

    Tycker också att Harajuku är ett bra ställe (en station på Yamanote linjen), du har Meiji-jingu(stort tempel i en park vi stationen), sen ligger Harajuku och Omotesando precis vid stationen och även Yoyogi parken, så man får lite av allt där, en bra mix. Är man där på en söndag finns chansen att se cosplay och liveband mm.

    Om pengar, jag växlar själv inte pengar innan jag åker, utan tar ut på plats. Går att ta ut pengar på posten, citi-banks och på seven-eleven automater. Min bank tar en avgift på 40 SEK varje gång jag tar ut pengar i Japan, bra att tänka på så man inte gör en massa små-uttag hela tiden, kan bli onödigt kostsamt. Bättre att ta ut lite större belopp på en gång.

    Sen fungerar kort bättre och bättre i Japan, iaf i de stora städerna, ska man åka utanför är det bäst att ladda på med lite kontanter.

    (Såg din kommentar lite sen hoppas du har det trevligt i Japan!)

    /Allt Om Tokyo (Staffan)

Frågaren · september 11, 2022 kl. 9:19 f m

Vad kan man typ köpa för 1000 yen? En hamburgare? Ett tuggumi? En vattenflaska? Eller en måltid? Bussbiljett?

Frågaren · september 11, 2022 kl. 9:19 f m

Vad kan man typ köpa för 1000 yen? En hamburgare? Ett tuggumi? En vattenflaska? Eller en måltid? Bussbiljett?

  Staffan Arvidsson Asami · september 14, 2022 kl. 8:37 f m

  Bra fråga, i Japan kostar ett Big Mac mål på McDonalds 690 yen, man kan köpa en flaska vatten eller coca-cola för ungefär 130 yen, en biljett för att åka tunnelbana kostar från 130 yen, en onigiri från ett snabbköp kostar runt 230 yen. Med 1000 yen på fickan kommer man ganska långt ändå i Japan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.