För några 10-15 år sedan var sa man att det är kontanter som gäller i Japan, det är inte riktigt sant idag. Till en viss del är det kanske sant men det gäller lite mindre städerna och byar på landsbygden. I Tokyo är det annorlunda. Det är ofta inga problem att betala med kreditkort i stort sett överallt.

Växla pengar i Japan

Om man vill växla pengar kan man göra det på de flesta större banker, kursen för att växla svenska kronor är dock väldigt dålig, du förlorar upp emot 15-20%, ibland mer, på att växla svenska kronor. Det är bara dom större, Euro, Dollar, Pund som har en någorlunda bra kurs.

Om man vill ta ut pengar från visa/mastercard kan man ofta inte göra det på de vanliga japanska bankomaterna. Om man vill ta ut pengar med sitt “utländska” kort kan man göra det på Japanska postkontor, Citibanks bankomater och på seven-elevens bankomater. Läs mer här om att ta pengar i Japan.

Mynt och sedlar i Japan

I japan har man mynt för valörerna 1(liten aluminium), 5(guld med hål i), 10(brons färgad), 50(silver med hål i), 100(silver) och 500(guld) yen. Sedlar finns i 1000, 2000(ovanliga), 5000 och 10 000 yen. Klicka här för en mer ingående genomgång av de japanska mynten. Och här för att lära dig mer om japanska sedlar.

DSC03112
Kategorier: Tips och Råd

4 kommentarer

Flisan · juni 5, 2015 kl. 7:40 f m

Jag har alltid villat åka till Tokyo och nu lär jag mej mer och mer. Snart kanske det blir en färd ditt!

  Staffan Arvidsson Asami · juli 17, 2015 kl. 9:15 f m

  Hoppas resan blir av! Tokyo är en fantastisk upplevelse, hör av dig om du har några funderingar eller frågor om Tokyo.

   schad · juni 16, 2017 kl. 9:35 e m

   hej, jag ska ta och åka till japan nu på måndag och undrar om du har några tips om vad som är värt att se och är det värt att växla mkt pengar eller ska man köra med kort?

    Staffan Arvidsson Asami · augusti 2, 2017 kl. 8:12 f m

    Hej Schad

    Det finns massor att se, beror lite på vad man är intresserad av. Om du är i Tokyo för första gången så rekommenderar jag först de lite större stadsdelarna som ligger runt Yamanote-linjen (den ljusgröns loop-linjen i Tokyo). Då kan man smidigt se, Shinjuku, Ikebukuro, Shibuya, Akihabara m.fl. Sen tycker jag man kan besöka lite mindre ställen också som Shimokita-zawa, Naka-meguro, Daikanyama för lite mindre stadsdelar.

    Tycker också att Harajuku är ett bra ställe (en station på Yamanote linjen), du har Meiji-jingu(stort tempel i en park vi stationen), sen ligger Harajuku och Omotesando precis vid stationen och även Yoyogi parken, så man får lite av allt där, en bra mix. Är man där på en söndag finns chansen att se cosplay och liveband mm.

    Om pengar, jag växlar själv inte pengar innan jag åker, utan tar ut på plats. Går att ta ut pengar på posten, citi-banks och på seven-eleven automater. Min bank tar en avgift på 40 SEK varje gång jag tar ut pengar i Japan, bra att tänka på så man inte gör en massa små-uttag hela tiden, kan bli onödigt kostsamt. Bättre att ta ut lite större belopp på en gång.

    Sen fungerar kort bättre och bättre i Japan, iaf i de stora städerna, ska man åka utanför är det bäst att ladda på med lite kontanter.

    (Såg din kommentar lite sen hoppas du har det trevligt i Japan!)

    /Allt Om Tokyo (Staffan)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.