Den japanska närbutiken, kallad Konbini på japanska, är i allra högsta grad en “convenient store”. Inte nog med att dom finns i stort sett överallt, dom har nästan allt du kan tänkas behöva (inte riktigt men nästan).

Augusti 2009 fanns det 42345 st konbini´s i japan, det är massor. I tätbefolkade område är det inte ovanligt att man ser 2 st butiker i ett och samma hus, eller att man kan ha 3,4 eller 5 butiker i blickfånget.

Vad finns i en japansk närbutik?

Vad hittar man i dessa butiker som tycks finnas överallt? Lite som man kan misstänka om man varit inne på en pressbyrån här i Sverige så finns det i stort sätt samma saker, fast den Japanska motsvarigheten, vilket ju givetvis är väldigt spännande att utforska.

Mat i japanska närbutiker

Ofta kan man hitta väldigt bra mat i närbutikerna. Här finns ofta lite olika sektioner med mat. Vi börjar i kyl-hyllorna. Här brukar det fyllas på med paketerad mat i olika storlekar, det kan röra sig en skål med bönsallad, ägg, nudlar, mm, där man kan ta lite det man tycker om och skapa sig en måltid. Sen finns det också kompletta portioner med mat, som man kan ta med sig eller värma upp på plats.

Sen finns det också ofta en sektion vid kassan som har varm mat. Det kan röra sig om Oden (grönsaker, fisk, kött kokta i en buljong), eller nikuman (vita bullar med köttfyllning). Jättegott o unikt.

Sen finns det även mat som inte är så beroende av varken kyla eller värme. Här kan man hitta nudlar av olika dess slag. Nudlarna kan man värma upp inne i butiken, ofta hittar man en termos med varmt vatten som man fyller på sina nudlar med.

Dryck i japanska närbutiker

Här finns också givetvis mycket olika sorters drycker. Ofta är dom uppdelade i olika sektioner i öppna kylskåp. Öl och alkoholhaltiga drycker har en sektion, här kan vara lite lurigt, en del av dom japanska “alko-läskerna” kan vara lite svår att skilja från vanlig läst. Titta efter detta märket:

Det betyder att det finns alkohol (酒, alkohol, utalas sake) i drycken, kan vara bra att veta.

Under de kallare månaderna finns det även en “varm” sektion med drycker, dvs dryckerna hålls varma där de står. Rör sig oftast om te eller soppor. Ganska gott när kylan bitar att sörpla på lite varmt te!

Sen finns det också ofta en sektion men små guldfärgade burkar eller flaskor. Detta är japanska energidrycker, eller drycker som är bra att dricka innan man ger sig ut på krogen för att dricka med kollegorna så man klarar dagen efter mycket bättre.

Sötsaker i japanska närbutiker

Förutom mat och dryck så finns det även en massa japanska sötsaker och godisar i nätbutikerna. En del av dessa känner man igen från sverige, snickers, twix osv, men många är nya upplevelser som väntar. Finns ofta en del med rent godis, choklad osv, sen finns det avdelning med mer japanska kakor och bakverk. Kan verkligen rekommendera att gå loss här och testa sig fram tills man hittar en favorit.

Tidningar och annat i japanska närbutiker

I när butiker säljs som väntat även tidningar. Här finns det lite olika policy mellan de olika närbutikerna. Många väljer att plasta eller på annat sätta “låsa” tidningarna, detta för att förhindra att man tjuvläser tidningarna. Det finns givetvis även lite annat allt möjligt som man kan tänkas behövas, pennor och block, telefon laddare mm.

Det finns också oftast en bankomat och en kopiator med fax. I Japan kan man även betala sina räkningar i konbinin.

Vad betyder konbini?

Ordet Konbini kommer från engelskans “convenient store”. I Japan lånar man ofta ord från andra språk och sedan kortar ner dem för att göra dem smidigare att använda. Konbini är exempel på detta, ursprunget “convenience stores” vilket på japanska blir コンビニエンスストア (uttalas konbiniensu sutoa), detta kortas sedan ner till コンビニ, konbini.

Konbini - Tokyo - Japan

Konbini - Tokyo - Japan

Konbini - Tokyo - Japan

Konbini - Tokyo - Japan

Konbini - Tokyo - Japan

Konbini - Tokyo - Japan

Konbini - Tokyo - Japan

Konbini - Tokyo - Japan

Konbini - Tokyo - Japan

Konbini - Tokyo - Japan

Konbini - Tokyo - Japan

Konbini - Tokyo - Japan

Kategorier: Tips och Råd

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.