Tokyo har en av världens smidigaste kollektivtrafik. När man väl har fått koll på hur det funkar(vilket går fort), så är det väldigt smidigt att ta sig runt till de platser man vill besöka. Det finns både tåg och tunnelbana i Tokyo, vilket är de primära valen. Tågen heter JR och tunnelbannan heter Metro. Det finns även ett bussnät som lite mindre användbart som turist.

På tåg och tunnelbana betalar man för hur långt man åker. På biljettautomaterna vid varje station finns det en stor tavla som indikerar hur mycket det kostar att åka till en viss station. När man vet hur mycket det kostar så går man till biljettautomaten väljer att köpa en biljett för den givna summan. Man får sin biljett, sedan kör man bara igenom sin biljett genom ingången. Glöm inte att ta med biljetten sen, du behöver den för att komma ut på din slutdestination. Vet man inte vad det kostar när man köper biljetten så går det bra att köpa den billigaste biljetten. När man sen kommer fram så kan man betala mellanskillnaden där. Vid alla utgångar står det s.k. ”Fair adjustment” maskiner. Smidigt och enkelt.

Antigen kan man köpa enstaka biljetter varje gång man reser, eller så kan man skaffa sig ett ”smart-card”. Det finns två stycken olika sorters kort, antigen PASMO eller Suica. Bägge korten har samma funktionalitet och fungerar på både JR tågen och på tunnelbanan. Man kan köpa dessa i speciella biljettautomater. Man får lägga 500 yen i deposition men man får ett plastkort i kreditkortsstorlek som man bara laddar med pengar (1000, 3000 eller 5000 yen). Sedan har man det i plånboken. När man kommer till biljettgrinden så bara drar man sån plånbok vid när man passerar in och ut och allt sköts automatiskt. Hur smidigt som helst. Om man vill kan man få tillbaka depositionen och pengarna som är på kortet, minus en hanterings avgift på 210 yen. Annars så spar man kortet och visar vän och släkt där hemma. Sen kan det ju vara bra till nästa gång man åker till Tokyo.

En vikigt sak att komma ihåg att sista tåget går runt midnatt och börjar inte gå igen förens klockan 5-6 på morgonen.

Tullen in till JR tågen i Ikebukuro - AlltOmTokyo.Se

Biljettautomater - AlltOmTokyo.Se

Biljettautomat - AlltOmTokyo.Se

Kategorier: Transport

0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.