Det finns några saker som kan vara bra att känna till när man planerar att köra bil i Japan, tex. så måste man ha ett så kallat internationellt körkort som komplement till sitt vanliga körkort för att få köra bil. Nedan följer några tips och saker att tänkta på.

Vänster trafik

I Japan så kör man bil på vänster sida av vägen, i början kan det vara lite ovanligt. Men faktum är att har man lite bil-vana så är det inte några större problem att ställa om körningen för att köra på “fel” sida av vägen. Trots eller tack vare att allt är spegelvänt går det ganska fort att komma in i rytmen. Dessutom sitter man på höger sida av bilen och kör.

Internationellt körkort för Japan

OK, så man kör på andra sidan vägen, nu är du beredd på det. Vad behöver man för att får köra bil i Japan? Jo, du behöver ett så kallat internationellt körkort (IKK). Vilket i stort sett är ett lite häfte som översätter vad det är som står på ditt vanliga körkort. Internationellt körkort utfärdas bl.a av Motormännen och man kan ansöka om IKK på deras hemsida. Det finns två varianter, 1-årig och 3-årig, det man ska ha i Japan är det 1-åriga. Kortet har ett års giltighet från datumet det utfärdas.

Hos motormännen kostar IKK 400 kr (2021-02-01). På körkortsportalen finns alla som utfärdar IKK i Sverige. Hos MHF så kostar det i dagsläget (2021-02-01) 250 kr, så det kan vara värt att kolla runt lite om man vill spara en liten slant. Det tar ett par veckor att få hem i brevlådan så ta med det i planeringen innan resan till Japan.

Hyrbil i Japan

Väl på plats i Japan finns det flera olika hyrbilsfirmor. Ofta är det inte dom som är stora i Sverige och Europa som är stora i Japan. Hertz, Avis etc återfinns ofta kring flygplatser. Jag upplever att de inte alltid är så tillgängligt som man skulle vilja.

Själv har jag hyrt bil från Toyota Rent A Car (engelsk hemsida för bokning). De finns på många platser och har bra priser. När man väl har kommit så långt att man bokat bil och ska hämta ut den så behöver du förutom ditt internationella körkort nämnt ovan, även ditt vanliga körkort från Sverige, samt ditt pass.

Kör man bil i Japan under vintertiden så får man vara beredd på att det inte är (sponsrad länk ->) vinterdäck på bilen, man kör med samma däck året om. Åker man upp i berg under tidig vår och sen höst så kan det vara så att det ligger snö på vägen, och då är det snökedja på bilen som gäller. Vilket man som svensk kanske inte känner sig helt van vid att använda.

Trafikregler i Japan

Om man ska köra bil i Japan så är trafikregler i mångt och mycket detsamma som i Sverige. Det är enkelt att känna igen dom flesta skyltarna. Hastighetsbegränsningar i Japan är generellt något lägre än vad dom är i Sverige, motorväg mellan 80-100 km/h, 30-40 km/h i stadsområden och 50-70 km/h på övriga vägar.

I Japan är det lag på att man måste stanna vid tågöverfarter. Trots att det finns bommar och lampor så måste man stanna och titta höger och vänster innan man åker över.

Tanka bilen i Japan

Det finns två sätt att tanka i Japan, full service (フル – furu – från engelskans full i full-service) eller göra allt själv (セルフ – serufu – från engelskans self i self-service). Full service så får du hjälp på macken att tanka din bil under tiden som du själv sitter kvar i bilen. Då är ofta literpriset något högre än om du gör det själv. Själv service är som på det sätt vi är vana vid att tanka bilen, man gör det själv.

Det finns oftast tre typer av bränsle i Japan:

  • 95 oktan (Skrivs ut som レギュラー utalas re-gyu-raa från engelskan regular)
  • 98 oktan (Skrivs ut som ハイオク utalas hai-oku från engelskan high octane)
  • Diesel (Skrivs ut som 軽油 – kei-yu

Vanligast i Japan är att bilen drivs av bensin på 95 oktan.

Om man tankar bilen med full-service, dvs någon tankar åt dig, så måste du meddela vad för typ av bränsle och hur mycket du vill tanka. Vill man tanka fullt med 95 oktan så kan man säga:

re-gyu-ra o mantan de onegai shimasu (nyckelorden här är re-gyu-ra och mantan, 95 oktan och full tank)

Vill man endast tanka för t.ex. 1000 yen så säger man:

re-gyu-ra o sen-en bun de onegai shimasu (“re-gyu-ra” och “sen-en bun”, 95 oktan och 1000 yen, yen uttalas “en” på, vill man tanka för 2000 yen säger man “ni-sen-bun”)

Köra bil i Japan – sammanfattning

  • Ansöka om internationellt körkort i god tid innan resa till Japan (1-årig variant)
  • Ha med ditt körkort, pass, och internationella körkort när du ska hämta ut hyrbil i Japan
  • Ta reda på lite lokala aktörer innan du ska hyra, t.ex. Toyota rent-a-car eller Timescar, det kan löna sig.

Kör försiktigt!

Harajuku - Tokyo - Japan
Harajuku - Tokyo - Japan
Mt. Fuji - Tokyo - Japan
Mt. Fuji - Tokyo - Japan
Mt. Fuji - Tokyo - Japan

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.