Jag har vid flera tillfällen kört bil i Japan. Det första man slås av är givetvis att man kör på vänster sida av vägen. Detta kanske kan upplevas som något skrämmande eller ovanligt, men har man lite bil-vana är det inte något problem att ställa om körningen för att föra på ”fel” sida av vägen. Allt blir spegelvänt, det är ganska lätt att komma in i eftersom man ändå sitter på ”fel sida” i bilen och kör.

Internationellt körkort för Japan

OK, så man kör på andra sidan vägen, nu är du beredd på det. Vad behöver man för att får köra då? Jo, du behöver ett så kallat internationellt körkort(IKK), vilket i stort sett är ett lite häfte som översätter vad det är som står på ditt körkort. Internationellt körkort för Japan utfärdas bl.a av Motormännen (på körkortsportalen finns alla som utfärdar IKK i Sverige, jag har använt motormännen) och man kan ansöka om körkortet på deras hemsida. Det finns två varianter, 1-årig och 3-årig, det man ska ha i Japan är den 1-åriga (har ett års giltighet från datumet det utfärdas.) Kostar 275 kr (2016-08-30). Det tar ett par veckor att få hem i brevlådan så ta med det i planeringen innan resan till Japan.

Hyrbil i Japan

Väl på plats i Japan finns det flera olika som hyrbils leverantörer men det är inte de som är stora i Sverige och Europa som är stora i Japan. Hertz, Avis etc finns oftast på några enstaka platser och ofta kring flygplatser men jag har upplevt att de inte alltid är  så tillgängligt som man skulle vilja. Själv har jag hyrt bil från Toyota Rent A Car (engelsk hemsida för bokning). De finns på många platser och har bra priser. När man väl har kommit så långt så att man bokat bil och ska hämta ut den så behöver du förutom ditt internationella körkort nämnt ovan, även ditt vanliga körkort från Sverige, samt ditt pass.

Kör man bil i Japan under vintertiden så får man vara beredd på att det inte är (sponsrad länk) vinterdäck på bilen, man kör med samma däck året om. Kommer man upp i berg och liknande där det ligger snö och annat på vägen så är det snökedja på bilen som gäller. Vilket man som svensk kanske inte känner sig helt van att använda.

Trafikregler i Japan

Trafikregler är i mångt och mycket detsamma som i Sverige, man känner igen dom flesta skyltarna från Sverige. Hastighetsbegränsningar i Japan är generellt något lägre än vad dom är Sverige, motorväg mellan 80-100 km/h, 30-40 km/h i stadsområden och 50-70 på övriga vägar.

I Japan är det lag på att man måste stanna vid tågöverfart, även om det finns bommar och lampor så måste man stanna och titta höger och vänster innan man åker över.

Tanka bilen i Japan

Det finns två sätt att tanka i Japan, full service (フル – furu – från engelskans full i full-service) eller själv service (セルフ – serufu – från engelskans self i self-service). Full service så får du hjälp på macken att tanka din bil under tiden som du själv sitter kvar i bilen. Då är ofta bränsle priset något högre. Själv service är som på det sätt vi är vana vid att tanka bilen, man gör det själv.

Det finns oftast tre typer av bränsle i Japan:

  • 95 oktan (Skrivs ut som レギュラー utalas re-gyu-raa från engelskan regular)
  • 98 oktan (Skrivs ut som ハイオク utalas hai-oku från engelskan high octane)
  • Diesel (Skrivs ut som 軽油 – kei-yu

Vanligast är att bilen drivs av bensin på 95 oktan.

Om man tankar bilen med full-service, dvs någon tankar åt dig, så måste du meddela vad för typ av bränsle och hur mycket du vill tanka. Vill man tanka fullt med 95 oktan så kan man säga:

re-gyu-ra o mantan de onegai shimasu (nyckelorden här är re-gyu-ra och mantan, 95 oktan och full tank)

Vill man endast tanka för t.ex. 1000 yen så säger man:

re-gyu-ra o sen-en bun de onegai shimasu (”re-gyu-ra” och ”sen-en bun”, 95 oktan och 1000 yen, yen uttalas ”en” på, vill man tanka för 2000 yen säger man ”ni-sen-bun”)

Sammanfattning

 – Ansöka om internationellt körkort i god tid från motormännen (1-årig variant)
 – Ta med ditt körkort, pass, och internationella körkort när du ska hämta ut hyrbil i Japan
 – Kolla upp lite lokala aktörer när du ska hyra, t.ex. Toyota rent-a-car eller Timescar, det kan löna sig.

Kör försiktigt!

Harajuku - Tokyo - JapanHarajuku - Tokyo - Japan

Mt. Fuji - Tokyo - JapanMt. Fuji - Tokyo - Japan

Harajuku - Tokyo - JapanHarajuku - Tokyo - Japan

Mt. Fuji - Tokyo - JapanMt. Fuji - Tokyo - Japan

Kategorier: Tips och Råd

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.