Väl på plats i Tokyo eller Japan kan det vara bra att kunna orientera sig i staden. Kartor finns lite överallt, vanligast är att det finns vid någon utgång till en station. Ibland så hamnar man dock i situationer när man skulle behöva en karta nära till hands.

Nu förtiden går det att lösa detta problem om med portabelt wifi och mobiltelefoner. Men en fysisk karta att ha i handen kan vara en alternativ lösning som fortfarande fungerar.

Tokyo karta att ha med på resan

Det är alltid bra att ha en hederlig pappers-karta över staden. Man kan skaffa sig en stor utvecklingsbar karta för att navigera i staden, men den har sina begränsningar. Den är stor (när den inte är ihopvikt) och otymplig att ha med sig, sen fattas det en del i detaljrikedom pga att det helt enkelt inte får plats. Sen är det oftast de vanligasta turistområdena som täcks upp i dessa kartor.

Det bästa analoga alternativet är en kartbok över Tokyo som heter “Tokyo City Atlas” (ISBN-13: 978-1568364452). Boken är nu uppe i sjätte utgåvan, boken skildrar Tokyo’s gator väldigt noggrant och den har varit en trogen följeslagare under många vandringar i Tokyo. Boken har även kartor över tunnelbana och tågnätverken, vilka kanske är det två mest använda kartorna.

Boken är sedan uppdelad i två, en del som är på lägre nivå, dvs fler detaljer och närmare marken. Den andra delen täcker ett större område men på en mer övergripande nivå. Det finns även ett gediget register i slutet av boken över stationer, museum, företag, skolor mm. Finns även ett separat index över de ambassader som finns i Tokyo.

Adressystemet i Japan

Vi är i Sverige vana vid att en adress är uppbyggd av en gatunamn och ett nummer, och vi kan på det viset hitta dit vi ska. Den logiken kan vi släng ut när man landar i Tokyo. Om vi tittar på en adress i Tokyo, vi tar svenska ambassaden som exempel:

Embassy of Sweden
1-10-3-100, Roppongi, Minato-ku
Tokyo 106-0032

Längst ner finns stad och postnumret, inte jättekonstigt. Mellersta raden är där det börjar bli intressant. Här finns motsvarande våran gata med nummer, fast här blir det lite annorlunda. Man kan säga att man gör lite av en in-zoomning för att hamna vid rätt hus. Minato-ku är en av de 23 olika områdena som Tokyo är indelad i. Roppongi är en stadsdel i Minato-ku. Siffrorna 1-10-30 står för Roppongi 1-chome, dvs ett distrikt 1 i Roppongi. Vidare till 10-30, 10 står för det kvarter som vi hittar huset och 30 är hus nummer 30 i kvarter 10.

Så det finns en logik, men inte på det sättet vi är vana vid det och har man en adress som man vill till så underlättar givetvis digitala tjänster om man har tillgång till internet. Men om då står där men en analog karta så vet du nu hur man ska tänka för att hitta rätt.

Kategorier: Tips och Råd

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.