Det finns två stora flygplatser i Tokyo, Haneda och Narita. Som turist så kommer man troligtvis att landa på Narita International Airport. Narita ligger ungefär 60 km utanför Tokyo, hur gör man då för att ta sig från Narita in till Tokyo?

Tre olika transportmedel från flygplatsen Narita till Tokyo

Enkelt sagt kan man säga att det finns tre sätt att ta sig från Narita till Tokyo, tåg, buss och taxi. Taxi har en tendens att bli väldigt dyrt, buss kan vara smidigt om man har sitt hotell på “rätt” ställe, tåg är oftast det snabbaste. Vi tittar lite mer noggrant på varje alternativ.

Tåg mellan Narita och Tokyo

Två stora företag, JR och Keisei, har tåglinjer från Narita in till Tokyo. Den stora fördelen med tåg är att man kan räkna med att tidtabellen hålls, inga trafikstockningar eller annat som kan störa.

Keisei Electric Railway

Keisei kör två av sina linjer från Narita till Ueno och Nippori. Både Ueno och Nippori är två stationer på Yamanote-linjen (Tokyo’s loop-linje), vilket gör att man kan ta sig till en annan del av Tokyo ganska smidigt. Man har även en linje som går via Asakusa till Haneda flygplatsen.

Keisei Skyliner från Narita till Tokyo

Det snabbaste sättet att ta sig in till Tokyo. Tåget avgår från alla terminaler på Narita och tar ca: 40 minuter att ta sig in till Ueno. Kostar lite mer och man måste boka en sittplats på tåget innan man kliver på.

Kostar 2470 yen, avgår från Narita en till tre gånger per timma. Mer information om Skyliner på Keisei hemsida.

Keisei Skyliner

Keisei Access Express från Narita till Tokyo

Denna linje går från Narita med destination Haneda flygplats. Linjen går via Asakusa och andra centrala delar av Tokyo och är således användbar om man antingen bor kring Asakusa området eller om man ska byta flygplats.

Kostar 1330 yen. Mer information här om Accese Express.

Limited Express (eller Keisei main line)

Tåget med absolut flest avgångar, detta är ett vanligt pendeltåg som gör ganska många stopp på vägen. Så det kan blir ganksa fullt om man åker på en vardagsmorgon. Tar c:a 70 miunuter till Ueno.

Kostar 1030 yen. Mer information om limited express.

Japan Railways

JR har två alternativ från Narita, Narita Express eller Sobu linjen. Åker en liten annan väg in till Tokyo jämfört med Keisei, fördelen är att man kan åka gratis med dessa linjer om man har ett “Japan Rail Pass”.

JR Narita Express

Narita Express, eller NEX, är ett lite mer kostsamt alternativ till Keisei men skillnaden är att NEX åker till Tokyo station. Väl i Tokyo Station delar tåget upp sig i två, ett tåg fortsätter mot Yokohama och ett som åker till Saitama via Shinjuku och Ikebukuro.

Det finns några varianter så det gäller att hålla lite koll, detta aviseras ofta tydligt och på engelska så det bör inte vara något problem. Bor man vid någon av dessa stationer är detta ett smidigt alternativ.

Kostar 3020 yen till Tokyo station och 3190 yen om du åker vidare till en Shibuya, Shinjuku eller Ikebukuro.

Mer information om Narita Express NEX

Narita J - Narita International Airport NEX Narita Express Narita ekusupuresu Series E259

JR Sobu line

Det lite långsammare och billigare alternativet till NEX. Följer samma sträckning och anländer till Tokyo station efter c:a 90 minuter. Fortsätter sedan parallellt med Yamanote linjen till Shinagawa och sedan söderut mot Yokohama och vidare. Avgår ungefär en gång i timmen.

Kostar 1320 yen. 

Buss mellan Narita och Tokyo

Här finns ett antal alternativ. Ofta ett ganska smidigt sätt att ta sig in till Tokyo. En bus är dock drabbad av köer i trafiken på samma sätt som en Taxi, vilket gör att det ibland tar lite längre tid än aviserat.

Limousine Bus

De oranga bussarna från Limousine Bus kör ett antal olika turer från Narita in till Tokyo. Bussarna går från alla terminalerna och bussarna stannar vid de stora hotellen i Tokyo. Limousine Bus kör till de flesta stora områdena i Tokyo (se Limousine Bus hemsidan för bra information).

Resa med dom kostar 3100 yen och tar ungefär 90 minuter beroende på vart du ska någonstans.

Bus terminal at Narita arrivals

Keisei Bus

Keisei Bus kör från Narita till Tokyo station, vilket oftast betyder att du på något sätt måste ta dig vidare med tåg eller taxi.

Kostar 1000 yen så det är helt klart ett bra budgetalternativ. Mer information om Keisei buss här.

Taxi från Narita

Orz 23,000 yen taxi ride...

Taxi kanske kan verka vara ett bra alternativ, men det kan bli väldigt dyrt. En taxiresa från Narita till Tokyo kan ta runt 90 minuter, om det inte är så mycket trafik. Lägg till några köer och notan springer iväg ganska fort, lätt bli uppemot 20000-30000 yen (c:a 1500-2200 SEK) och mer. Då kanske man väljer att lägga dessa pengar på något annat.

Sammanfattning: smidighet mot budget

Vad är egentligen det bästa sättet att ta sig från Narita in till Tokyo? Jag har testat både tåg och buss (inte taxi) och måste säga att de är bägge bra alternativ men jag föredrar att åka tåg. Japan är ett tåg-land, dom kan det här med räls och vagnar. Resan med tåg från Narita in till Tokyo bjuder också på en fantastisk förvandling av landskapet. Från risfält till höghus. Med buss är det rent utsikts-mässigt ganska tråkigt ända tills man kommer in till de centrala delarna av Tokyo. Då kan man beundra Japansk ingenjörskonst på hög nivå, motorvägar staplade på varandra över en flod mitt bland skyskraporna.

Ska ni bo vid en av de stora hotellen i Tokyo och inte vill krångla med att byta transportmedel så skulle jag satsa på Limousine Bus. Annars skulle jag nog rekommendera antingen Keisei Skyliner eller Limited Express till Nippori/Ueno för vidare resa in i Tokyo.

Vad är viktigast för dig?

Snabbast: Keisei Skyliner
Billigast: Keisei buss eller Keisei Limited Express
Smidigast: JR Narita Express eller Limousine Bus


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.