Först, vad är onsen och sento? Gemensamt är att de är platser där man kan tvätta av sig och bada i ett varmt bad. Bada är något Japanerna älskar. Rutinerna för själva badandet och utseendet är också väldigt lika varandra. Hittar man runt på ett onsen så hittar man även på ett sento och vice versa.

Vad är skillnaden mellan onsen och sento? 

I stora drag kan man säga att det beror på hur vattnet värms upp. På ett onsen kommer det varma vattnet från naturliga varma källor som finns runt om i Japan. På ett Sento värms vattnet upp på annat vis, oftast med hjälp av stora oljebrännare. 

Onsen (JA: 温泉)

Onsen betyder varm källa, det japanska namnet är uppbyggt av två tecken som betyder just varm och källa. Ett onsen är ofta en kurort eller ett spa som finns på landsbygden. Runt omkring de naturliga varma källorna i Japan har stora komplex av hotell och anläggningar byggts upp.

Priset för onsen variera kraftigt eftersom det ofta innebär att du troligtvis måste resa till en kurort som har onsen och man stannar ofta över natten.

Sentō (JA: 銭湯)

Sentō på japanska består av två tecken vilket särskrivet betyder “mynt” och “varmvatten”. Vilket i sig kanske förklarar vad sentō är på ett väldigt bra sätt, mynt mot varmvatten. Till skillnad från onsen, som finns samlade geografiska platser, så kan man hitta ett sentō nästan överallt. Ett sentō är mer ett kvarters-bad dit du traskar över i tofflor för att tvätta dig.

Priset för att komma in på ett sentō bestäms för varje prefektur, i Tokyo kostar det 450 yen.

Source: Takanori Ishikawa
Kategorier: Tips och Råd

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.