Vad är okonomiyaki?

Okonomiyaki är en japansk maträtt som närmast kan beskrivas som en tjock pannkaka med en massa ingredienser. Grunden är en smet som man sedan fyller med det man tycker är gott. Sedan steker man detta, antingen i en stekpanna om man är hemma, eller på en större stekhäll om du äter på restaurang.

Vad betyder okonomiyaki?

Okonomiyaki betyder ungefär, stek det du giller, vilket beskriver rätten väldigt bra. Man blandar ner det man tycker om eller har tillgängligt sedan tillagar man det.

På Japanska skriver man “お好み焼き”. Okonomi (お好み) betyder ungefär preferens eller val, och yaki (焼き) betyder att steka eller grilla. Du känner kanske igen det från yakitori, grillade kycklingspett.

Hur tillagar man dom?

Trots att maträtten i sig är otroligt varierad så finns den i något slags grundutförande och det går att göra hemma om man vill. I grunden så har man smeten som består av mjöl, vatten, bakpulver, buljong (helst japansk dashi i pulverform) och japansk yamaimo (japansk rotfrukt, kan uteslutas).

Sedan blandar man i grönsakerna, ofta vitkål, lök (typ salladslök) och ägg. Många japaner blandar även här i kokt bläckfisk, picklad ingefära, torkade räkor. Det går att stanna vid ägg om man vill. Man blandar runt allt och lägger smeten på en stekhäll eller stekpanna. I nästa steg toppar man okonomiyakin med tunt skuret sidfläsk, bacon fungerar här om man vill göra det smidigt.

Efter en tids stekning så vänder man på hela pannkakan och steker sidan med sidfläsk under lock. Efter det är det dags för uppläggning. okonomiyaki toppas med en speciell okonomiyakisås, majonnäs, bonito flingor (torkad fisk som hyvlas supertunt) och aonori (en slags sjögräs).

Här finns ett bra recept på okonomiyaki om man vill göra det hemma. Det finns en hel del ingredienser som man kanske inte får tag på, men jag föreslår att man hoppar över dom och kör ändå.

Okonomiyaki på tallrik
Foto av Lucas Richarz
Okonomiyaki på restaurang
Foto av Groggy Girl

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.