Säsongen för att bestiga Mt. Fuji är under sommarmånaderna, Juni, Juli och Augusti. Det är då det är tillräckligt varmt för att berget inte ska vara täckt av snö, vilket underlättar. Berget är 3776 m högt och när man säger att man klättrar upp för Mt. Fuji så klättrar man dock inte hela vägen (plus att man vandrar mer än man klättrar).

Vanligast är att man tar sig med buss till det som kallas den 5:e stationen som ligger på 2305 m höjd. Härifrån vandrar man sedan den sista biten. Vandringen upp till toppen sker oftast på natten där målet är att nå toppen innan solen går upp.

Resa till Mt. Fuji

Enklaste och smidigaste sättet är att ta bussen från Shinjuku busstation. Bussen tar dig till 5:e stationen på c:a tre timmar och kostar 2600 yen. Det finns 4 olika vägar upp till toppen utspridda runt berget. Från Tokyo kommer man snabbast till det som kallas Kawaguchiko 5:e station.

4 tips för en lyckad klättring

Lite att tänka på för en framgångsrik klättring av mt. Fuji.

1. Kläder för varierande väder

När man påbörjar klättringen upp på berget från 5:e stationen så är temperaturen nere på ungefär 20-25 grader. Det är ett stort kliv ner från de 30-35 grader som man är van vid under sommaren i Tokyo. På toppen är temperaturen nere på ungefär 10 grader om vädret är bra.

Det gäller alltså att vara klädd för dessa temperaturer. Man börjar klättringen med shorts och t-shirt. Men det är bra att ha med sig byxor man kan dra över eller byta om till, samt en tröja och jacka och kanske en mössa. Är vädret bra bör det räcka, har man otur med regn så behöver man vara klädd för det.

2. Ta med pannlampa

Eftersom man oftast klättrat på natten så är det viktigt att ha någon form av ficklampa. En pannlampa är det absolut bästa eftersom det lämnar händerna fria (vilket kan behövas ibland).

3. Ett par bra skor

Det fungerar bra att klättra upp för berget med att par bra gympaskor. Men det är nog ännu bättre med ett par rejäla vandrarkängor.

4. Ta med vatten och snacks

Ta även gärna med eget vatten eller sportdryck och snacks att ha under klättringen. Det är bra att ha med sig lite snack, choklad, energy-bars eller kex att fylla på energin med under vandringen.

Vatten finns att köpa på de stationer som man stannar till vid på vägen upp. Dom tar bra betalt för vattnet, men det går i alla fall att få tag på.

Rekommenderad tidsplan

Det finns två varianter på hur man tar sig upp till toppen. Antingen klättrar man genom hela natten och är uppe på toppen till gryningen. Eller så börjar man klättringen tidigare och stannar och sover vid en av de stationer som finns på vägen upp.

Om man klättrar genom natten bör man vara framme till 5:e stationen runt kl 20 på kvällen för att sedan börja klättringen uppåt. Gör man på detta viset är man vid toppen runt 4:30 på morgonen, vilket är ungefär den tiden då solen går upp.

Man kan även börja klättringen tidigare för att sova vid någon av stationerna på vägen. Fördelen är ganska given, du kan ta det i ett lite lugnare tempo, du kan stanna och sova vila under resans gång.

Vägen upp och vägen ner

Det är skyltat hela vägen till toppen, och du kommer garanterat inte att vara ensam. I snitt bestiger ungefär 3000 människor berget per dag under högsäsong.

På toppen finns det så man kan köpa lite mat och öl för att fira att man tagit sig hela vägen upp. Man kan även gå runt kratern (det är vulkan) om man känner för det.

Vägen ned är en zick-zack stig/väg ner för berget. På några ställen delar sig vägen och går mot olika basstationer. Så det är viktig att ha koll på varifrån man utgick ifrån så man kommer tillbaka till samma ställe. Ned går det av förklarliga skäl ganska fort. Men det kan vara ganska brant och halt så man får ta det lite försiktigt.

Lycka till!

Mt. Fuji - Tokyo - Japan
I full fart med att bestiga Mt. Fuji - Tokyo - Japan
Soluppgång sedd från Mt. Fuji - Tokyo - Japan
På toppen av Mt. Fuji - Tokyo - Japan
Mt. Fuji - Tokyo - Japan
Vägen ner från Mt. Fuji - Tokyo - Japan

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.