Hur viktigt är det med japanska sedvänjor och etikett?

På ytan så kan Japan, i allafall delvis, kännas som vilket västerländskt land som helst.

Man känner igen det mesta från Sverige, ett övergångställe är ett övergångställe, McDonalds serverar Big Mac, rött betyder stanna. Men det finns en hel del sedvänjor som skiljer sig mellan våra länder som kan vara bra att känna till innan man reser till landet.

Som turist är du friad från det mesta av de sedvänjor som är ingraverade i den japanska kulturen men det kan vara bra att i alla fall förstå vikten av den landet. Men en del saker kan vara bra att känna till för att undvika alltför stora överklamp.

Vanliga övergripande sedvänjor i Japan

En av de mest framstående sedvänjorna är den personliga distansen.

Något vi i och för sig är ganska vana vid här i Sverige. I Japan så bugar man åt varandra när man hälsar, ingen handskakning eller kram, framförallt inte en puss på kinden. Det finns så klart tillfällen då detta kan kringgås men som tummregel, buga, inte handskak.

Det finns också en hel del sedvänjor som har med mat att göra. Mat är en viktig del i det japanska sammhället och en av de bästa upplevelserna, här finns en del etikett som kan vara bra att veta om.

Något som inte kanske skiljer sig så mycket mellan Sverige och Japan är att man tar av sig skorna innan man går in i någons hem. 

I Japan har man en liten hall kallat ‘genkan’ där man kan gå in med ytterskorna, men efter är det förbjudet med skor. Detta kan även gälla i klädbutiker när man ska prova kläder i provrummet. Är provrummet lite upphöjt från golvet så innebär det troligtvis att man ska ta av sig skorna innan man kliver in i provrummet. 

Hälsningar och respekt

Bugningar i Japan

Man skakar inte hand när man hälsar på varandra i Japan utan man bugar till varandra. Mellan Japaner finns det väldigt många olika grader av bugninger, bokstavligt och bildligt. 

Det japanska samhället är väldigt hierarkiskt och det tar sig uttryck i inte bara bugningar men också i språket, beroende på om man pratar med någon, lägre, högre eller på samma nivå som en själv i olika situationer. Tumregeln är att destå djupare bugning destå mer respekt eller uppriktighet försöker man visa.

Som turist i Japan är detta ingen man förväntas kunna förstå eller följa något vidare. Men med en lite bugning visar att man att man i alla fall försöker förstå de japanska sederna vilket som oftast mottages positivt.

Respekt för andra, särskilt för äldre och auktoriteter.

Som nämnt ovan så är sammhället väldigt hierarkist i Japan, och det är viktigt för Japaner att följa och passa in i olika struktur. Man visar stor respekt och hänsyn till människor som är äldre än sig själv, även om det bara skiljer några år. Respekten för äldre och hierarkin återspeglas även i språket då man måste prata extra artigt när man tilltaler en person som är äldre eller sitter på en högre position än sig själv.

I Japan är det vanligt att man har en senpai, en mentor eller vägledare. Detta förekommer i väldigt många situationer. Tex. från det att man börjar en ny skola så får man en äldre elev som är en senpai som hjälper en att hitta rätt. Man använder även detta när man är ny in på ett företag.

Hur man hälsar och tilltalar människor i Japan.

Vill man säga hej till någon i Japan så kan man säga ‘konnichiwa’. Utrycket är ett ganska formelt sätt att säge hej, och det används mest mitt på dagen, från sen förmiddag till eftermiddag. 

Vill man säga hej på morgonen så säger man ‘ohayo gozaimasu’ eller bara ‘ohayo’. På kvällen säger man ‘konbanwa’.

Om man vill påkalla någons uppmärksamhet, t.ex. på en restaurang och du har nu bestämt dig vilken man du ska beställa och vil få kontakt med servitören så kan man vifta lite med handen och säga (ganska högt) ‘sumimasen’, vilket betyder ungefär ursäkta mig.

Vet och etikett med japansk mat

Japan har en djupt inbäddad uppskattning för mat av alla dess slag. Så klart så finns det en stark tradition av japansk mat, men man upskattar även mat från hela världen. 

En del av det japanska köket kommer ursprungligen från grannländer som kina och korea men som över tid har blivit något helt unikt och typiskt japanskt. Nudlar kommer från Kina men de japanska varianterna skiljer så pass mycket från det kinesiksa ursprunget att det knappt går att jämföra. 

Något väldigt typiskt japanska är dock sushi så vi ändå får ange som japanskt, även om det har funnits varaianter runt om i asien där man förvarar fisk i vinäger och ris för att bevara den.

Innan man äter mat i japans så säger man ofta ‘itta-daki-masu’, vilket betyder ungefär ‘jag tar tacksamt emot’. Efter maten så säger man ‘go-chi-sou-sama’, ett tack för maten helt enkelt.

Ett fat med japanska nudlar av typen soba med tillbehör som grönsaker och soppa-

Lite ‘regler’ gällande japansk mat

När det kommer till mat och hur man äter i japan så finns det en del grejer som kan vara bra att veta. Man äter som bekant med pinner och här finns det ett antal olika saker som kan vara bra att tänka på, saker man får göra och saker som man inte bör göra.

Här är några bra grejer att veta om mat etikett i Japan:

  1. Man får gärna plocka upp sin skål med ris för att ta den närmre munnen när man äter.
  2. Samma sak gäller om man har en skål med soppa (miso soppa är ett vanligt förekommande vid många måltider), man får lyfta skålen och dricka soppan direkt ur skålen sen äter man ev. fasta bitar med pinnarna.
  3. Man får inte med pinnarna hugga tag i en skål för att sedan dra den mot dig, lyft den hellre med handen.
  4. Man får heller inte skicka runt mat med pinnar, dvs att man lyfter upp mat med pinnar för att sedan ge det till någon annan som tar emot maten med sina pinnar. Detta är en del av den buddistiska begravningsritualen där man skickar runt ett ben av den avlidne, alltså något man inte vill härma när man äter mat.
  5. På restauranger får man även en liten inplastad och lätt fuktar handduk kallad ‘oshibori’, det förväntas att man använder denna på sina händer innan man äter mat.
  6. När man äter sushi så är det ok att äta bitarna med pinnar eller med händerna. Man ska helst endast doppa fisken i soya, man vill undvika att doppa riset eftersom det suger upp alldeles för mycket och allt smakar soya.
  7. Man bör heller inte hälla på något på sitt ris, typ soja, detta gör det alldeles för svårt att äta riset då det tappar sin ‘klibbighet’. 

Beställa mat på restaurang i Japan

När man kliver in i en restaurang i japan så kan man fövänta sig att personalen, nästan i kör, ropar ‘irrashai mase’ vilket betyder ungefär välkommen. Sen är det vanligt att någon ur personale frågar hur många man är ‘nan mei sama desu ka’, då är det hel ok att hålla upp fingrarna för att visa hur många man är i sällskapet. 

Väl vid bordet får man ofta en menu, ibland så får man en engelsk meny direkt, får man inte det så kan man fråga: ‘eigo no menyu ga arimasu ka?’. Förhoppningsvis så finns det en sådan. Annars så finns det många gånger bilder i den japanska menyn och man får då helt enkelt peka och beställa. Ett annat alternativ är att det finns maträtter i plast, ofta vid eller utanför entrén till restaurangen, så där kan man också peka och beställa.

När man väl har bestämt sig för vad man vill beställs så är det bara att tillkalla sig uppmärksamheten från en servitör genom att ropa ‘sumimasen’. 

När det är dag att betala så kan detta ske på lite olika sätt. På en del restauranger så lägger servitören noten eller beställningen direkt på bordet, vid betalning så tar man med den till kassan och betalar. Annars kan man behöva fråga efter notan, då kan man säga ‘okaikei o onegai shimasu’ eller ‘okanjou o onegai shimasi’. När man sedan betalt så kan man säga ‘gochi sou sama deshita’, vilket betyder ungefär maten var jättegod.

Ingen dricks i Japan

I Japan finns det ingen dricks-kultur över huvudtaget, så det är inget man behöver tänka på när man betalar för maten. Skulle man försöka ge dricks så skulle det bara leda till en väldigt konstig situation för alla inblandade.

Gåvornas land

I japan är det vldigt vanligt att man ger gåvor eller souvenirer till varandra vid olika tillfällen. Alla olika resmål i Japan, allt från små onsen till stora städer, brukar ha någon form av sounvenir eller ‘omiyage’ som det heter, som är unikt för just där man är. 

Många gånger bruker det vara en ask med någon form av snacks, söta eller salta. Dessa är på japanska arbetsplatser obligatoriksa att ta med sig efter en resa och bjuda sina kollegor på, det förväntas.

Här finns en lista med omigaye från alla 47 prefekturer i Japan. För Tokyo är det sötsaken Tokyo Banana som gäller. En liten bananeformad kaka med ett sockerkaks-yttre med en mjuk banansmakade fyllning. 

Beteende i offentligheten

Rökning

Rökning på allmänna platser i Japan, inklusive gator och trottoarer, är reglerat och begränsat för att bevara en ren och hälsosam miljö för invånare och besökare. Syftet är att skydda allmänheten, särskilt icke-rökare, från att utsättas för passiv rökning och dess hälsofarliga konsekvenser.

Denna lagstiftning har dock inte helt förbjudit rökning på gatorna i Japan. Vissa kommuner har infört ytterligare begränsningar och förordningar på lokal nivå för att minska rökningen på gatan och främja en rökfri miljö. Till exempel har vissa områden infört rökförbud på trottoarer inom vissa tidsramar eller i närheten av vissa offentliga platser.

Det är viktigt för besökare att vara medvetna om och respektera dessa regler när de befinner sig i Japan. Om man är rökare och vill röka på gatan, är det bäst att vara uppmärksam på skyltar och markeringar som visar rökfria zoner. Det är också viktigt att ta hänsyn till medmänniskor och undvika att störa andra genom att undvika att röka bredvid människor som inte röker.

För de som är rökare kan det vara en god idé att leta upp särskilda rökområden eller rökplatser som finns tillgängliga på vissa platser, som tågstationer eller specifika rastplatser. Dessa områden erbjuder en avgränsad plats där rökning är tillåten och undviker att påverka icke-rökare.

Rökare i Japan innanför i en designerad rökruta.

Äta mat på gatan

Lite samma sak gäller även mat, även om det inte är förbjudet på samma sätt så ser man gärna att man inte går på gatan och äter mat. Man får gärna stå still vid sidan av vägen eller sätta sig på en bänk. Detta har mycket med renligheten i Japan att göra, man vill inte riskera att spilla mat överallt, därför stannar man och äter, utav respekt för sin omgivning.

Att äta man på tunnelbanan eller de lokala tågen är också ett stort nej, det gör man bara inte.

Japan är generellt sett ett land där man som individ gör så mycket som möjligt för att inte störa sin omgivning, man värnar om att inte ta för mycket plats.

Kategorier: Tips och Råd

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.