Mellan Harajuku och Shinjuku ligger Yoyogi-parken (代々木公園 Yoyogi kōen). Insprängt i denna park, som i en liten avskild del, ligger Meiji Jingu (明治神宮), eller Meiji helgedomen. En shintohelgedom upprättat till Kejsare Meiji som dog 1912. Konstruktionen av templet började 1915 och stod helt klart 1926.

Bästa sätt att närma sig templet är från Harajuku hållet. Om man kliver av tåget (Yamanote linjen) vid Harajuku, passerar stenbron över tågspåren så går det inte att missa ingången. Vägen fram till själva helgedomen zick-zackar sig fram genom en avskild del av parken.

Rutiner vid ett Japanskt tempel eller helgedom

Innan man kommer in helgedomen kan man om man vill tvätta händerna i det lilla vattenkaret som finns innan man går in på själva tempelmarken. Denna kallas “chōzuya​”. Här finns små slevar eller skopar som kallas “hishaku”. Sleven använder man för tvätta händer och mun om man vill. Ta upp lite vatten i sleven, häll lite på ena handen, skifta hand med sleven och tvätta andra handen, man tvättar alltså en hand åt gången. Vill man så kan man hälla lite vatten i handen som man sedan tar i munnen. Det vattnet spottar men sedan ut det vid foten av vatten karet. Här finns ofta en kanal med vatten som tar med det gamla vattnet bort. Inget av detta är obligatoriskt vid ett besök men är helt ok att göra om man så vill.

Framme vid hjärtat av templet så kan man om man vill be en liten bön.

  • Gå fram till “altaret”.
  • Finns det även klocka så kan man ringa den.
  • Släng ett mynt av liten valör (5 eller 10 yen är lagom). Många slänger 5 yen för att det japanska order för fem yen, “goen”, har kopplingar till bra tur och lycka.
  • Buga två gånger
  • Klappa händerna två gånger,
  • Håll kvar händerna ihop vid sista klappen och be en liten bön.
  • Buga en sista gång.

Denna process kallas för “nirei nihakushu ichirei” vilket betyder buga två gånger, klappa två gånger, buga en gång.

Ta dig till Meiji jingu mae

Det smidigaste sättet att ta sig hit är troligtvis via Yamanotelinjen stationen är då “Harajuku”. Men det finns även tunnelbana då är stationen “Meiji-jingu mae”.
Japan Rail – Tåg:
[sc name=”yamanote32″] Yamanote linjen
Metro – Tunnelbana:
[sc name=”chiyoda32″]Chiyoda linjen
[sc name=”fukutoshin32″]Fukutoshin linjen

DSC03158
tempel gate
folk på väg
on the way to the tempel
Meiji jingu shrine (Yoyogi koen)

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.