Mellan Harajuku och Shinjuku ligger Yoyogi-parken (代々木公園 Yoyogi kōen). Insprängt i denna park, som i en liten avskild del, ligger Meiji Jingu, eller Meiji helgedomen. Ett shinto tempel upprättat till Kejsare Meiji som dog 1912. Konstruktionen av templet började 1915 och stod helt klart 1926.

Bästa sätt att närma sig templet är att närma sig templet från Harajuku hållet. Om man kliver av tåget vid Harajuku, går över stenbron över tåg spåren så går det inte att missa ingången. Vägen fram till själva helgedomen zick-zackar sig fram genom en avskild del av parken.

Innan man kommer in helgedomen kan man om man vill tvätta händerna i den vatten-karet. Man tar den koppen och tvättar händerna genom att hälla lite vatten i vardera händer, en hand i taget. Man kan även kupa handen lite och ta lite vatten i munnen och sedan så ljudlöst man kan skölja munnen och spotta ut det i handen igen, inte tillbaka i vatten reservoaren.

Sedan kan man om man vill be en liten bön vi själva templet. Gå fram till ”altaret”, släng ett litet mynt (5 eller 10 yen är lagom), buga två gånger, klappa händerna två gånger, håll kvar händerna ihop vid sista klappen och be en liten bön. Ibland finns det även en klocka man kan ringa i, detta gör man i sådana fall efter man slängt myntet.

Kontrasten mellan Harajuku och Meiji-jingu är total, och erbjuder en trevlig tillflyktsort om man har trängts med en massa neonfärgade tonåringar en förmiddag.

DSC03158

tempel gate

folk på väg

on the way to the tempel

Meiji jingu shrine (Yoyogi koen)


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.