Ghibli studio, den världskända animations-studion från Japan som givit oss många fina, nu klassiska, animerade filmer. Studion bildades av ett fyrmanna team 1985 där bla Hayao Miyazaki. Miyazaki som har varit med och skrivit, regisserat och animerat dom flesta klassiker som vi nu associerar med studio Ghibli: “Min granne Totoro”, “Spirited Away”, “Ponyo på klippan vid havet” och många fler. Ghibli museet är en hyllning till alla dessa verk.

Vart ligger Ghibli muséet i Tokyo?

Ghibli muséet i Tokyo ligger i Mitaka västerut från Shinjuku. Närmsta stationen till muséet är Kichioji station eller Mitaka station.

Ta dig hit: Ghibli muséet

Man kan ta Chuo-Jobu-linjen och Chuo-linjen från Shinjuku, bägge linjer stannar vid både Kichioji och Mitaka station. Är man i Shibuya kan man ta Keio-Inokashira linjen som stannar vid Kichioji.
Japan Railway – tåg
Chuo linjen
Chuo Sobu linjen
Keio – tåg
Inokashira linjen

Efter det är det sedan en promenad på ungefär 20 minuter innan man kommer fram till själva museet. Se kartor nedan:

Från Kichioji station till Ghibli

Från Mitaka station till Ghibli

Hur får man tag i biljetter till Ghibli muséet och vad kostar det?

Kostnad

Det kostar relativt lite att komma in på museet om man jämför med många andra attraktioner av samma dignitet, så det är väldigt prisvärt.

Det kostar som följande:
Vuxen, 19 år och över: 1,000 yen
Mellan 13 och 18 år: 700 yen
Mellan 7 och 12 år: 400 yen
Mellan 4 och 6 år: 100 yen
Barn under 4 år kommer in gratis.

Biljetter

Att få tag i biljetter till Ghibli muséet är tyvärr inte helt smidigt. Biljetter till muséet släpps en månad i taget och biljetterna släpps den 10:e varje månad för nästkommande månad. Så biljetterna för april släpps den 10:e mars.

Antalet biljetter är begränsade, så vid högsäsong kan det vara svårt att få tag på biljetter. Så det gäller att vara med runt den 10:e om man vill ha biljetter. Detta kräver också en hel del planerande, ett spontanbesök till Ghibli kan vara lite klurigt.

Det finns tre sätt att få tag på biljetter.

  • Loppi-maskiner, finns inne i Lawson konbini
  • Lawson-website
  • Boka en guidad tur

Loppi

Loppi är en automat som finns inne i dom flesta Lawson närbutiker i Japan, automaten säljer biljetter till olika event i Japan. Uppenbarligen måste man befinna sig i Japan för att kunna köpa biljetter här och samma regler gäller här för när biljetter släpps osv, vilket betyder att man, troligtvis, måste vara på besök i Japan ganska länge för att få tag på biljetter under tiden man vill gå.

Eftersom texterna i Loppi automatern främst står på Japanska även om man ändrar språket till engelska så kan det vara lite små-lurigt. Här finns en guide på engelska hur man använder Loppi maskinerna för att köpa Ghibli biljetter.

Lawson på nätet

Är man inte på plats i Tokyo så kan man genom Lawsons webbsida på nätet köpa biljetter i förtid innan man åker till Japan. Som ovan gäller att biljetter för nästa månad släpps den 10:e innevarande månad och biljetterna är begränsade, så man får vara med. Länk till Lawson sida för försäljning av biljetter till Ghibli museet.

Guidad tur till Ghibli

Om man inte lyckas med att få tag på biljetter på något av ovan vis så finns det en sista utväg. Det kan gå att via diverse resebolag, som anordnar rundresor i Tokyo, få tag i biljtter. Då köper man ofta det i samband med ett resepaket, där det ev ingår upphämtning från hotellet och ev lite andra saker runt omkring.

Det man bör ha i åtanke här är att det troligtvis kommer vara en hel del mycket dyrare än att bara biljetter. Men det kan vara en bra utväg om man är beredd på att betala extra men inte lyckats få tag på biljetter.

Att tänka på vid besök till Ghibli museet

När man köper biljetter, oavsett hur man gör det, så måste man välja när man vill komma in på muséet. Det finns insläpps tider vid kl 10, 12, 14 och 16. Man måste använda sin biljett inom 30 min av specificerad entré tid. Val av tid sker när man köper sin biljett.

Glöm heller inte att ta med ditt pass, du kommer behöva det för att komma in på museet.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.