När du reser till Japan är det viktigt att vara väl förberedd på landets tullregler och de procedurer som krävs vid ankomst. Japan är känt för sin strikta reglering kring in- och utförsel av varor, vilket inkluderar allt från matvaror till mediciner och teknisk utrustning. Att ha kännedom om dessa regler kan göra din ankomst smidigare och hjälpa till att undvika eventuella komplikationer. Här är en översikt över vad du behöver veta om tull och hur du deklarerar din ankomst i Japan.

Blanketter att fylla i innan man landar i Japan

På flyget in så brukar flygvärdinnorna dela ut ett par blanketter som måste fyllas i. En är för ditt pass (ett “disembarkation card”) och en tulldeklaration. På väg in till Japan så kommer du passera två kontroller efter du landat på flygplatsen, en passkontroll och en tullkontroll, det är här man kommer behöva dessa blanketter.

Dessa två blanketter måste alltid fyllas i, antingen om man gör det på papper eller den nyligen introducerade “Visit Japan Web” där man kan fylla i motsvarande information digitalt.

Användning av “Visit Japan Web”

Visit Japan Web” är en digital plattform som lanserats av den japanska regeringen för att förenkla inreseprocessen till Japan. Plattformen syftar till att digitalisera och effektivisera processen för inresande genom att minska pappersarbetet och väntetiderna vid ankomst. Här går vi igenom hur man använder “Visit Japan Web” och hur det har förändrat förfarandet när man landar i Japan.

Hur man använder “Visit Japan Web”

Steg 1: Registrering

För att använda “Visit Japan Web”, börja med att registrera dig på plattformen genom att skapa ett konto. Detta innebär att du behöver ange grundläggande information om dig själv samt kontaktuppgifter.

Steg 2: Fyll i nödvändig information

Efter registreringen ska du fylla i nödvändig information som rör din resa till Japan. Detta inkluderar detaljer om ditt pass, din flygresa, vistelsens syfte och boendeinformation. Du kommer också att behöva besvara frågor relaterade till din hälsa och eventuell exponering för smittsamma sjukdomar.

Steg 3: Ladda upp dokument

Vissa resenärer kan behöva ladda upp ytterligare dokument, såsom visum eller vaccinationsintyg. “Visit Japan Web” erbjuder en funktion där du kan ladda upp dessa dokument digitalt, vilket minskar behovet av fysiska kopior.

Steg 4: Ta emot QR-koden

När all information är ifylld och eventuella dokument är uppladdade, kommer du att få en QR-kod genom “Visit Japan Web”. Denna kod kommer att användas vid ankomsten till Japan för att verifiera din information snabbt och effektivt.

Måste man använda Visit Japan Web?

Användningen av “Visit Japan Web” är starkt rekommenderad för att förenkla och snabba upp ankomstprocessen till Japan, men det är inte ett absolut krav för alla resenärer. Det är fortfarande möjligt att använda traditionella pappersformulär (se nedan) för att deklarera din ankomst och hantera tullrelaterade ärenden om du föredrar det eller om du inte har möjlighet att använda den digitala plattformen före din ankomst.

Även om den digitala metoden via “Visit Japan Web” erbjuder en mer effektiv och snabbare process, ser de japanska myndigheterna till att alternativet med pappersdeklaration fortfarande är tillgängligt för de som behöver eller föredrar det.

Ankomstdeklaration (pappers versionen)

Vid ankomst till Japan måste alla resenärer fylla i en ankomstdeklaration. Denna deklaration omfattar personlig information, uppgifter om din vistelse i Japan. Antingen har man gjort det digital innan annars brukar den delas ut på flygplanet några timmar innan landning. Men blanketten finns att få tag på även efter man har landat.

Bra information att ha till hands är:

 • Flygnumret på flyget man landar med
 • Adressen man ska bo på i Japan
 • Veta hur länge man tänker stanna i Japan

På blanketten fyller man i information om sig själv och den planerade vistelsen i Japan och svarar på några frågor.

Man måste fylla i en lapp per person som man har med sig igenom passkontrollen. Vid passkontrollen så måste man även lämna fingeravtryck och bli fotograferad.

Papper att fylla i innan man landar i Japan

Passkontroll till Japan

När man reser in i Japan så passerar man passkontroller och då får man ett landing permission (en liten klisterlapp) i passet samt stämpel med datum på när man landat.

Tulldeklaration till Japan

Man måste också fylla i en lapp där man deklarerar tull. Här räcker det (ofta) med en lapp per sällskap. Även på den här lappen måste man fylla i vart man flyger ifrån, vart man ska stanna i Japan osv. Man får även fylla i om man har med sig något som måste deklareras.

Tull deklaration till Japan

Vad måste man deklarera vid inresa till Japan?

Det finns en del begränsningar på vad man får ta in i Japan, förutom en lista av förbjudna artiklar så är saker som alkohol, tobak och pengar begränsade.

Tullfria gränser till till Japan

Japan tillåter att resenärer för in vissa varor tullfritt upp till en viss gräns. Dessa gränser inkluderar:

 • Alkohol: tre flaskor 760 ml styck.
 • Tobak:
  • 200 cigaretter eller 50 cigarrer
  • 10 individuella paket av tobak till e-cigaretter, motsvarande mängd mängd för 200 vanliga cigaretter.
  • 250 g av annan tobak, hit räknas snus.
 • Parfym: 28 ml
 • Övrigt: Utländsk valuta får inte överskrida 200 000 yen

Läs mer här om vad som gäller.

Observera att det finns strikta regler för in- och utförsel av mediciner, särskilt narkotikaklassade läkemedel. Om du behöver ta med dig receptbelagda mediciner till Japan, se till att ha med dig ett läkarintyg på engelska som förklarar medicinens användning och nödvändighet.

Förbjudna och begränsade varor

Japan har strikta förbud och restriktioner mot in- och utförsel av vissa varor. Detta inkluderar:

 • Narkotika och stimulantia.
 • Vapen, ammunition och explosiva material.
 • Falska varor och piratkopierat material.
 • Vissa typer av mat och växter, särskilt de som kan bära på sjukdomar eller skadedjur.

Hur man deklarerar tull

Vid ankomsten till Japan, följ skyltarna till tullkontrollen. Här kommer du att lämna in din ankomstdeklaration och eventuellt bli ombedd att visa upp dina väskor för inspektion. Om du har något att deklarera, inklusive varor som överstiger de tullfria gränserna eller förbjudna/begränsade varor, ska du gå till den röda banan för deklaration. Om du inte har något att deklarera kan du gå genom den gröna banan.

Sammanfattning

Att förstå och följa Japans tullregler är avgörande för en smidig ankomst till landet. Genom att förbereda nödvändiga dokument och vara medveten om vad som är tillåtet att ta med sig, kan du undvika onödiga förseningar och problem. Kom ihåg att alltid vara ärlig i din deklaration och när du kommu

Kategorier: Tips och Råd

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.