Eluttag i Japan och köpa elprylar med sig hem

I Japan använder man eluttag av typ A eller typ B. Typ A har två hål, typ B har samma två hål som A med tillägget av ett extra hål för jord. En A kontakt fungerar i både A och B men en B kontakt fungerar bara i ett B uttag.

Köpa med japansk elektronik hem till Sverige

Här ska man beakta lite varsamhet. Eftersom Japans elnät är på 100 V så gäller det att lista ut om den medföljande laddaren eller produkten klarar av strömförsörjning i ett 230 V nät, som vi har här i Sverige. Laddar men en produkt som inte klarar det, så kommer den gå sönder.

Man får försöka titta på förpackningen eller fråga personalen och lista ut vad det är som gäller. Många gånger så står det t.ex. 100-230 V 50-60 Hz. Då ska det inte vara några problem att använda produkten i Sverige. Man kan behöva skaffa en adapter till vägguttaget, men annars ska det gå bra.

Står det bara 100 V 50 – 60 Hz så kommer den inte att rakt av att fungera i Sverige, kopplar du in den i ett svenskt vägguttag kommer produkten förstöras. Det man kan göra är då att köpa med en transformator, detta säljs också i de flesta stora elvaruhus. Är dock inget jag kan rekommendera, dessa är ofta ganska dyra och otympliga saker.

Läs även:   När ska man åka? Bästa tiden på året för en Japan/Tokyo resa.

Det har också blivit vanligare och vanligare i Japan med en internationell exportavdelning i de stora elektronikbutikerna. Här finns de lite med energikrävande elprodukterna för export. Så om du vill så kan du köpa en riskokare här och ta med dig hem.

En typ A elkontakt som fungerar i Japan.

Använda svensk elektronik i Japan

Är ofta inget problem. De flesta av våra el-produkter och dess laddare klarar av 100 V, men återigen kolla på laddare och produkter vad det är som gäller för just din elektronik. Saker som telefonladdare eller strömförsörjning till laptops klarar 100 V. Det du kommer behöva är en adapter till eluttaget, en reseadapter.

Ett eluttag av typ B som används i Japan.

Japan har ett komplicerat elnät

Japan har ett, av historiska skäl, mycket komplicerat elnät. Detta grundar sig i att när elnäten började sin utspridning utgick man från två platser, Tokyo och Osaka. I Tokyo köpte man in växelspännings-generatorer från AEG som fungerade på 50 Hz. När Osaka började bygga ut elnätet köpte man system från General Electric som fungerade på 60 Hz. Vid tidpunkten vad detta inget problem eftersom näten inte var ihopkopplade.

Problemet som uppstår är när man försöker koppla ihop näten, då måste man har kraftiga frekvensomriktare för att omvandla elen från 50 till 60 Hz eller tvärt om, vilket man kan göra i begränsad utsträckning. Istället är landet i princip uppdelad i två delar med varsitt strömproduktion från kärn- och vatten kraft.

Läs även:   Historian om Tokyo (i korthet) - Tokyo då och nu

Detta gjorde att det uppstod efter Fukushima katastrofen 2011, en kraftig brist på el östra delen av landet. Man kunde alltså inte från den västliga delen (Osaka, Kyoto m.fl.) skicka el till den östra delen av landet.

Vad gäller konsument varar är detta dock inte något men behöver tänka på vad gäller inhemska produkter, dessa fungerar i hela landet.

Dela om du gillart!
Google+TwitterEmailPinterestFacebook
Kategorier: Tips och Råd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.