I Japan använder man eluttag av typ A eller typ B. Typ A har två platta hål, typ B har samma två hål som A med tillägget av ett extra hål för jord. En A kontakt fungerar i både A och B men en B kontakt fungerar bara i ett B uttag. Typ A är överlägset den vanligaste varianten. Typ A är även samma typ av el-kontakt och uttag som man använder i USA.

Snabba fakta: eluttag Japan

  • Typ av kontakt: A och B (A är vanligast)
  • Volt: 100 V
  • Frekvens: 50 eller 60 Hz

Köpa med japansk elektronik hem till Sverige

Här ska man beakta lite varsamhet. Eftersom Japans elnät är på 100 V så gäller det att lista ut om den medföljande laddaren eller produkten klarar av strömförsörjning i ett 230 V nät som vi har här i Sverige. Laddar man en produkt med 230 V som är gjord för 100 V, så kommer den förstöras.

Man får försöka titta på förpackningen eller fråga personalen och lista ut vad det är som gäller. Många gånger så står det t.ex. ”100-230 V 50-60 Hz”. Då ska det inte vara några problem att använda produkten i Sverige. Man kan behöva skaffa en adapter till vägguttaget, men annars ska det gå bra.

Står det bara 100 V 50 – 60 Hz så kommer den inte att rakt av att fungera i Sverige. Kopplar du in den i ett svenskt vägguttag kommer produkten förstöras. Det man kan göra då är att köpa med en transformator, detta säljs också i de flesta stora elektronikvaruhus. Detta är dock inget jag kan rekommendera, dessa är ofta ganska dyra, tunga och otympliga saker.

Det har också blivit vanligare och vanligare i Japan med en internationell exportavdelning i de stora elektronikbutikerna. Här finns de lite mer energikrävande elprodukterna för export. Så om du vill så kan du köpa en riskokare här och ta med dig hem.

En typ A elkontakt som fungerar i Japan.

Använda svensk elektronik i Japan

Det är ofta inget problem. De flesta av våra el-produkter och dess laddare klarar av 100 V, men återigen kolla på laddare och produkter vad det är som gäller för just din elektronik. Saker som telefonladdare eller strömförsörjning till laptops klarar ofta 100 V. Det du kommer behöva är en adapter till eluttaget, en reseadapter.

Ett el-uttag av typ B som används i Japan, även A kontakt fungerar här.

Japan har ett komplicerat elnät

Japan har ett, av historiska skäl, mycket komplicerat elnät. Detta grundar sig i att när elnäten började sin utspridning utgick man från två platser, Tokyo och Osaka. I Tokyo köpte man in växelspännings-generatorer från AEG som fungerade på 50 Hz. När Osaka började bygga ut elnätet köpte man system från General Electric som fungerade på 60 Hz. I början var detta inget problem, eftersom näten inte var ihopkopplade.

Problemet uppstår när man försöker koppla ihop näten. Då var man tvungen att använda sig av kraftiga frekvensomriktare för att omvandla el från 50 till 60 Hz eller tvärtom, vilket man kan göra i begränsad utsträckning. Landet i princip uppdelat i två delar med varsin strömproduktion från kärn- och vattenkraft.

Detta gjorde att det uppstod, efter Fukushima katastrofen 2011, en kraftig brist på el i östra delen av landet. Men man kunde alltså inte från den västliga delen (Osaka, Kyoto) skicka el till den östra delen av landet.

Vad gäller inhemska konsumentvaror är detta inte något men behöver tänka på, dessa fungerar i hela landet.

Kategorier: Tips och Råd

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.