Tokyo ligger 7 timmar före Sverige när det är sommartid här och 8 timmar före när det är vintertid.

I Japan används benämningen Japan Standard Time, JST, eller på japanska 日本標準時 Nihon Hyōjunji. JST ligger +9 timmar jämför med UCT eller GMT. På UCT +0 ligger England och Portugal, Sverige ligger på UCT +1, även kallat CET, Central European Time.

Vad är klockan i japan?

Tiden i Japan och Tokyo är just nu: 13:48 - 17 maj 2024

Tidsskillnad Sverige och Japan

Tidsskillnad mellan Sverige och Tokyo är 8 timmar när det är vintertid och 7 timmar när det är sommartid. Japan ligger före oss i tiden, så är det mitt på dagen här, så är det kväll i Japan.

Hur skriver man ut tiden i Japan?

När man skriver ut tiden i Japan så gör man det med 24 timmar, på samma sätt som i Sverige. I talspråk är det vanligt att man använder något som liknar det Amerikanska systemet med AM och PM. Man säger “gogo” (ごご – 午後), vilket är efter kl 12 på dagen (PM), och “gozen”(ごぜん – 午前), vilket är efter kl 24 på natten (AM).

Det finns dock en Japansk egenhet som kan förekomma i vissa sammanhang. Ibland skrivs tid ut längre än 24:00 och då kan det skrivas ut som t.ex 25:00, vilket är kl 01:00. Används ibland i TV-tablåer eller öppettider på restauranger.

Detta är ett försök att minska förvirring om vilket dygn det är som gäller, dvs börjar ett TV-program kl 1 på fredagsmorgonen, alltså torsdagnatt 25:00, så är det under torsdagen som det gäller att vara vaken.

Tid i Japan, historiskt perspektiv

Innan Meiji tidsåldern (1868) så hade varje enskild region i Japan en egen tidszon, när solen stod rakt ovanför så var klockan 12 på dagen.

När moderniseringar som masstransport kom till Japan innebar detta givetvis problem, det är svårt att koordinera en tidtabell när tiden skiljer sig mellan olika städer. Man tog därför ett beslut att 1886 standardisera tiden i hela Japan, som då blev nio timmar innan GMT.

Detta beslut uppdaterades 1895 då Japan invaderade Taiwan, man bestämde då att Taiwan och Okinawa skulle få en annan tidszon jämfört med huvudöarna i Japan. Det blev då Western Standard Time (UTC +8) och låg en timma efter den nya Central Standard Time (UTC+9). Detta beslut revs upp 1937 och den tidigare Western Standard Time gick tillbaka och fick samma tid som övriga Japan.

Sommar- och vintertid i Japan

Efter kriget hade Japan mellan åren 1948-1951 en kort stint av sommar- och vintertid. Införandet var väldigt illa omtyckt. Människor klagade på störd sömn och längre arbetsdagar, detta gjorde att man snabbt avskaffade sommartid. Efter detta har det gjorts försök att återinföra sommartid, dock utan framgång.

Kategorier: Tips och Råd

2 kommentarer

Janne · juli 26, 2021 kl. 12:35 f m

Vintertid.. = någon gång mellan december o mars.. beroende på när kylan och snön kommer .. o vilken del i Sverige man pratar om

    Staffan Arvidsson Asami · juli 26, 2021 kl. 10:30 f m

    Tack för din kommentar, det fick mig att läsa texten lite mer noggrant. Jag tänker förstås att det är vintertid i konventionen vinter/sommartid. I någon mening använde jag lite blandade uttryck, har ändrat och hoppas att texten blir lite tydligare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.