Trevliga smågator, vintage mode, vinylskivor och mysiga kafeer beskriver området Shimokitazawa ganska bra. Stadsdelen ligger en liten bit utanför centrala Tokyo och för kanske 15 år sedan ansågs området vara en gömd pärla, numera står Shimokitazawa med i varenda guidebok du köper om Tokyo. Men området har inte förlorat sin charm för det. Trots att man gjort omfattade renovering av stationen så ett besök till Shimokitazawa väl värt ett besök.

Tågundergång i Shimokitazawa.
Så här ser det inte ut längre. Nu är tågbanan moderniserad, men skylten med “Kitazawa Azumadori” finns kvar.

Ta dig hit: Shimokitazawa

Du kan ta dig till Shimokitazawa smidigt med tåg från från Shibuya och Shinjuku.
Shibuya – Inokashira linjen [sc name=”inokashira16″]: Inokashira-linjen är inte en del av Metro eller JR. Tågen avgår därför från en sidobyggnad till JR och Metro, men det är väl skyltat hur man tar sig dit.
ShinkjukuOdakyu-linjen [sc name=”odakyuodawara16″] : Lite samma sak här, Odakyu linjen avgår separat från JR och Metro. Lättast att hitta till Odakyo linjen är att komma in från västra ingången till Shinjuku station.

Saker att göra i Shimokitazawa

Mycket av nöjet med Shimokitazawa är hur mycket det skiljer sig från andra, mer kaotiska stadsdelar som Shibuya eller Harajuku. Dom flesta gator här är relativt små med få eller inga bilar att trängas med.

Så det bästa man kan göra här i Shimokitazawa är att känna lite på stämningen. Traska runt på de små gatorna runt stationen och ta in så många intryck som möjligt, och kanske kan du till och med koppla av lite om du har spenderat mycket tid i övriga Tokyo.

Annars är det mest unika med Shimokita alla second-hand butiker som finns i området, se nedan.

Shopping i Shimokitazawa

Den röda tråden genom många butiker här är second-hand och vintage. Här finns mängder med butiker som säljer kläder, men även annat som tallrikar och husgeråd. Det finns även en stor ansamling av skivbutiker i området. 

Haight and Ashbury

En butik som fokuserar på vintage mode från Europa och Amerika. Här finns mode för både herr och dam. Butiken går inte att missa, utanför står en stor röd sko som visar vägen. 

Flash Disc Ranch

En av dom större skivbutikerna i Shimokitazawa. Finns på södra sidan av stationen. Här finns det mesta från rock till jazz och house musik.

Beer & Books

Gillar du böcker? Gillar du öl? Jag vet perfekta stället. Böckerna är på Japanska men öl är internationellt. Kanske är det mer en kul udda grej med en ganska typisk Japansk känsla. Även om man kanske inte har så mycket utbyte av böckerna, så fungerar det bra som en punkt att stanna till på och fylla på med lite dryck. Det finns även annat än öl att dricka.

Darwin room

En bokhandel på söder om stationen. Här finns böcker för den som är intresserad av djur och natur. Men mer än så, i butiken finns insekter och uppstoppade djur att titta på. I bokhandeln finns också ett kafe.

Äta mat i Shimokitazawa

Mat i Shimokitazawa är som i resten av Japan, väldigt bra. Här finns det mest man kan förvänta sig med en kanske extra hög koncentration av mysiga kaféer. Nedan är bara ett lite provstick på vad som finns. Som alltid i Japan finns mängder med alternativ.

Tamaiya

Senbei är ett Japanskt riskex som man vanligtvis grillar över eld. Dessa smaksätts sedan på en mängd olika vis, vad sägs om söt sojasås? Väldigt gott oavsett vad man kanske tror. Här på Tamiya finns en mängs olika sorter att välja på. Eftersom Senbei är ett torrt kex så fungerar det bra att ta med hem som en souvenir. 

Shirube

Om man vill upppleva en Japansk Izakaya med lokal känsla ska man bege sig hit. Här sitter man som man gör ibland, på golvet på kuddar, som tur är finns det utrymme under bordet för benen. Har man tur så kan man få sitta vid baren som omsluter köket och kockarna som jobbar där.

Flipper’s

Riktigt tjocka amerikanska pannkakor har på senaste tiden blivit oerhört populärt. På Flipper’s kan man beställa just dessa mjuka, fluffiga pannkakor (kallas “hot cakes“ i Japan), med färsk frukt eller som en måltid med bacon och sallad.

Pojke utanför en vintagebutik i Shimokitazawa.
Pojke utanför en vintagebutik i Shimokitazawa. Foto av Astrit Malsija on Unsplash

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.