Att återanvända saker och ting i Japan vanligt. Är man inte duktig på Japanska kan det vara svår att urskilja vilken butik som är second hand och vilken som är vanlig butik. Det kan dels vara klädbutiker men även böcker, tidningar, tv-spel och filmer. En butikskedja som lyckats väldigt bra med second hand är Book-Off.

En del i varför second-hand är så populärt i Japan kan vara de begränsade boende-utrymmen man har. När man väl läst en bok så säljer man den för att köpa en ny, eller sina filmer etc, det man inte längre behöver.  Ut med det gamla och in med det nya, och kring detta beteende har det vuxit upp en mängd företag. Book-off är en sån butikskedja. Book-off startade sin verksamhet 1991, precis efter det att bubblan sprack i Japan, vilket visade sig vara ganska bra för företaget. Tiderna blev sämre så man var tvungen att hitta sätt att spara pengar, Book-off gav och ger folk möjligeten att köpa böcker för halva priset jämfört med en vanlig bokhandel. Till saken hör också att i Japan finns det statliga regler som inte tillåter sänkning av bokpriser av nya böcker, dvs det nypris som förlaget anger måste boken säljas för, här finns inget spelrum. Detta gäller dock inte redan tidigare ägda böcker, vilket Book-off lyckats ta vara på.

Book-off köper in böcker för c:a 10% av nypriset och säljer dem för c:a 50%. Man har även utvecklat sätt att få böckerna att se som nya ut, man hyvlar t.ex. ner boken framsnitt för att få ny-känsla. Smart. Nu finns över 852 butiker i Japan och man har expanderat från bara böcker till filmer, tv-spel mm. Man har även öppnat en del kallad Hard-off där man säljer allt möjligt, kameror, högtalare, instrument mm. Allt byggt på samma princip.

De allra flesta böcker är på Japanska (det finns ganska ofta en “internationl” hörna i butiken), så hit kanske man inte inte kommer för att hitta semesterläsning, men kanske för att hitta lite memorabilia. Är man intresserad av manga och anime kan detta vara en guldgruva. Stor eller större delen av butken är dedikerad åt dessa. Kärnan i Book-off är böckerna men i de lite större butikerna finns det även filmer, spel, konsoller, cd-skivor mm.

Second Hand in Tokyo - Book Off

Second Hand in Tokyo - Book Off

Second Hand in Tokyo - Book Off

Second Hand in Tokyo - Book Off

Second Hand in Tokyo - Book Off

Second Hand in Tokyo - Book Off

Second Hand in Tokyo - Book Off

Second Hand in Tokyo - Book Off

Second Hand in Tokyo - Book Off

Book-Off - Gardena, CA


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.