Rökning i Japan är i allmänhet ganska utbrett dock så är den på nedgång, 22,1% av den vuxna befolkningen i Japan röker. Är man rökare och befinner sig i Tokyo så är den några saker man bör beakta.

Rökning på gatan INTE OK

Det är i Tokyo inte lagligt att gå på gatan och röka istället måste man hålla sig till särskilda områden utomhus där man får röka. Detta förbudet är inte nationellt men är vida utbrett i Tokyo.

Det är vanligt att se dessa områden vid stationer och andra stora allmänna platser, oftast inrutade av vit linje i marken, markerad med en stor skylt och med en stor fimp-korg i mitten. Så om du röker, håll dig till rökrutan.

Cigarette Kiosk
Foto av Eric Goldberg

Rökning på restaurang i Japan OK (tyvärr)

Till skillnad från här i Sverige så är det fortfarande OK att röka på restauranger och barer i Tokyo. Vilket är synd för oss som inte röker. Vissa restauranger har dock infört helt rökförbud. Det vanligaste är dock att det finns en del av restaurangen som tillåter rökning och en som inte tillåter rökning.

Detta tycker jag genomförs med lite blandad framgång eftersom även om du sitter i icke-röknings delen men nära den delen av restaurangen som tillåter rökning så blir det lite samma sak som rökning. Vissa restauranger har dock väldigt bra ventilation och sköter detta snyggt. Kan vara bra att vara förberedd på att det är på detta vis.

Rökfri olympiad 2020?

Det finns ett mål att göra olympiaden 2020 helt rökfri. Nya lagar har genomförts och man har striktare regler där man förbjuder helt rökning vid alla olympiad evenemang. Tidigare har dom berömda rörutorna funnits vid sport evenemang, men inte så till olympiaden.

Dom nya lagarna har dock fått kritik och sett i stort som ganska tandlösa. I Tokyo har något striktare versioner av dessa lagar genomförts men lämnar fortfarande mycket öppet för rökning inomhus osv.

Den japanska regeringen äger en tredjedel av Japan Tabacco, som tillverkar cigaretter. Så man kan direkt se där att det finns intressen i regeringen som vill hålla uppe rökandet så mycket som möjligt. Detta sätter givetvis käppar i hjulet för nya lagar osv.

Kategorier: Tips och Råd

2 kommentarer

Samhällsnissen · februari 10, 2016 kl. 8:56 e m

22,1 % är nog det omvända du menar..17 % är ju rökare i Svedala vilket är bland en lägsta siffrorna på jorden. I Kina röker ju 75 % av männen och i Japan röker männen nästan lika mycket. Så snarare nästan varannan japan är rökare.

Dessutom finns det ingen ventilation i världen som tar bort de cancerframkallande ämnena.

Staffan Arvidsson Asami · februari 10, 2016 kl. 9:50 e m

Tror inte riktigt att det är så illa som du säger, undersökning från 2014 visar att 30.3% av männen rökte och att 9.8% av kvinnorna rökte vilket ger ett genomsnitt på ungefär 20% av hela den japanska populationen.

Du har rätt i mycket om ventilationen, på många restauranger är rökningsdelen även inglasad vilket gör mycket. Man känner ingen störande rök-doft iaf. Sen vågar jag inte svara på om de skadliga partiklarna försvinner eller inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.