Det nuvarande kejsarpalatset (皇居, Kōkyo) ligger på den tidigare platsen för Edo-slottet, ett stort parkområde omgivet av vallgravar och massiva stenmurar i centrala Tokyo, en kort promenad från Tokyo station. Det är här den Japans kejserliga familjen bor.

Edos slott var tidigare säte för Tokugawa shogun som styrde Japan från 1603 till 1867. År 1868 störtades shogunatet och landets huvudstad och kejserliga residens flyttades från Kyoto till Tokyo. År 1888 avslutades byggandet av ett nytt kejserligt palats. Palatset förstördes en gång under andra världskriget och återuppbyggdes i samma stil efteråt.

Från Kokyo Gaien, det stora torget framför det kejserliga palatset, kan besökare se Nijubashi, två broar som utgör en ingång till det inre palatsområdet. Stenbron framför kallas Meganebashi (glasögonbron) på grund av sitt utseende. Bron på baksidan var tidigare en träbro med två nivåer, varifrån namnet Nijubashi (dubbelbro) härstammar.

Palatsets inre mark är i allmänhet inte öppen för allmänheten. Endast den 2 januari (nyårshälsning) och den 23 februari (kejsarens födelsedag) kan besökare gå in på den inre palatsgården och se medlemmarna av den kejserliga familjen, som gör flera offentliga framträdanden på en balkong.

Dessutom erbjuds guidade turer på palatsområdet under resten av året, även om man inte kommer in i några byggnader. Turerna tar cirka 75 minuter och hålls på engelska och japanska dagligen kl. 10.00 och 13.30 utom på söndagar och måndagar. Förhandsbokningar kan göras via Imperial Household Agency, men det går också att registrera sig samma dag innan turerna börjar vid Kikyomon-porten.

I anslutning till palatsets inre område ligger det kejserliga palatsets östra trädgårdar som är öppna för allmänheten året runt.

Tokyo Kejsarpalats

Mer att göra i Tokyo

Tokyo är en stor stad med mycket att se och göra, läs om mer saker att göra i Tokyo på Resandefot.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.