Tänk på en japansk maträtt? Tänkte du på sushi? Jo det gör nog de flesta, troligtvis den maträtt som vi mest förknippar med Japan. När man tänker vidare på sushi så blir ofta att man drar tankarna åt rullarna och kuddarna. Men i Japan är sushi så mycket mer.

Vad är sushi (寿司) ?

Tecknen för sushi betyder ‘vinäger’ och ‘ris’, och det är egentligen det som är den grundläggande definitionen av sushi, det måste finnas vinäger-ris med i någon form.

Olika former av sushi

Nigiri sushi (握り寿司)

När man säger ‘sushi’ så får man nog en bild i huvudet av en bit fisk på en riskudde som man doppar i sojasås smaksatt med wasabi. Detta är den klassiska nigiri-sushin

Maki sushi (巻き寿司)

Eller så kanske man kommer att tänka på maki-sushi, ris och ingrediens inrullat i sjögräs (nori) och sedan tillskuret i små “tunnor”. Maki betyder just rulle, eller rulla.

Temaki sushi (手巻き寿司)

Ett vanligt sätt att äta sushi i japanska hushåll är att man äter temakisushi, vilket ungefär betyder hand-rullad sushi. Tänk tacokväll i Sverige, många olika ingredienser på bordet och alla lägger på det man gillar. På samma vis gör man temakisushi, man har färsk fisk av olika slag, vinägerriset, grönsaker. Sen tar man en liten bit nori (torkat sjögräs) lägger på riset och de ingredienser man vill ha, rullar ihop och äter.

Chirashi sushi (ちらし寿司)

Vanliga varianter som man äter hemma är chirashi-sushi och temaki sushi. Chirashi-sushi äter man i en skål, man grundar skålen men vinäger ris. Sedan toppar man riset med olika ingredienser, ofta bitar av rå fisk, men även grönsaker och ägg.

Sashimi

Sashimi räknas egentligen som sushi eftersom det inte finns något ris till. Men förknippas ofta ändå med sushi, och det kan man ju förstå eftersom så stor del av sushi är den råa fisken.

Oliks sorters sushi restauranger

Man kan säga att det finns 2-3 typer av sushi restauranger, beroende lite på hur man ser det.

Rullbands sushi – kaiten sushi (転寿司)

Snabbmats varianten av sushi är kaiten-sushi (回転寿司), rullbands sushi. Här sitter man ned vid ett bord eller bar-bänk som på ena sidan har ett rullband där sushin snurrar runt. Från bandet tar man sedan det man vill äta, färgen på tallriken indikerar vad det kostar.

Lite nyare restauranger så har alla tallrikar inbyggda RFID chip som man sedan matar in i ett fack vid sitt bord som automatiskt visar hur mycket man har ätit för. Det är nu också vanligt att det finns en touch-screen vid bordet där man kan göra specialbeställningar om man vill äta något som inte råkar åka förbi på rullbandet. Då finns det ofta ett extra rullband en nivå över som skickar ut special-beställningarna. Detta är ofta ett bra sätt att få sushi som är lite färskare.

Beställ på vid bordet

Det andra sättet att äta sushi är det mer traditionella sättet. Man sätter sig ner och beställer den sushi man vill ha. Många sushirestauranger har menyer i enkelt papper där alla sushi varianter och tillbehör finns utskrivna och man sätter helt enkel ett litet streck på den man vill beställa, två streck om man vill beställa två osv. Detta kommer sedan in på ett typiskt sushi-fat.

Omakase

På lite finare och dyrare sushi-hak finns oftast bara ett sätt att äta, omakase, dvs kocken bestämmer vad som finns på menyn (baserat på vad som var bra på fiskmarknaden just den dagen) och bygger upp menyn. Finns inga andra alternativ. Tänk Jiro från filmen “Jiro dreams of sushi”.

Korrekt sätt att äta sushi

En stor skillnad mellan hur vi äter här i Sverige och hur man äter i Japan är att man i Japan aldrig doppar riset i sojasåsen, det suger upp alldeles för mycket soja och fiskens smak försvinner. Undantaget är maki-sushi, som man kan doppa lite lätt i soya, den badar aldrig i soja.

Det man gör med nigiri-sushi är i stället är att antingen vända upp och ner eller lägga den på sidan så man bara doppa bara fisken, alternativt ta bort fisken som ligger på riset, doppa den i sojan och sedan lägga tillbaka den innan den konsumeras.

Det är också helt ok att äta sushi med fingrarna om man vill.

Inte alla sushis som man beställer ska heller doppas i soya. Tumregeln är att om det är något på (sås, ingefära, lök etc), eller om den har blivit grillad eller penslad med kokt vatten, så ska det inte doppas i sojan.

I vilken ordning ska man äta sushi?

Här kan man göra som man själv vill förstås. Men det finns en tanke med vilken ordning man ska äta. Helst ska man börja med den fisk som har minst smak och jobba sig fram till dom lite mer fetare fiskarna. Så börja med vita fiskar, sedan silvriga, mager tonfisk, lax, fet tonfisk och avsluta med ägg-sushin.

Kategorier: Japansk Mat

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.