Asakusa (浅草) är centrum för Tokyos shitamachi (“låg stad”), en av Tokyos stadsdelar, där atmosfären av ett äldre Tokyo lever kvar.

Asakusas huvudattraktion är Sensoji, ett mycket populärt buddhisttempel som byggdes på 700-talet. Man närmar sig templet via Nakamise, en shoppinggata som i århundraden har försett tempelbesökare med en mängd traditionella, lokala snacks och turistsouvenirer.

Asakusa kan lätt utforskas till fots. Alternativt kan du överväga en guidad tur i en rickshaw (jinrikisha), tänk häst och vagn, fast istället för en häst så är det en person som drar vagnen. En 30 minuters rundtur för två personer kostar cirka 9000 yen. Kortare och längre turer finns också tillgängliga.

Under många århundraden brukade Asakusa vara Tokyos ledande nöjesdistrikt. Under Edo-perioden (1603-1867), då distriktet fortfarande låg utanför stadens gränser, fanns det i Asakusa kabukiteatrar och ett stort rödljusdistrikt. Under 1800-talets sista år och början av 1900-talet tog moderna typer av underhållning, inklusive biografer, fotfäste i Asakusa.

Stora delar av Asakusa förstördes dock i luftangreppen under andra världskriget. Och även om området kring det återuppbyggda Sensoji har återfått sin tidigare popularitet efter kriget kan man inte säga detsamma om Asakusas nöjesdistrikt. Öppnandet av det 634 meter höga Tokyo Skytree, som ligger tjugo minuters promenad över Sumidafloden från Asakusa, har lett till en ökning av antalet turister på senare tid.

Sensoji området i Asakusa
Foto av Florencia LewisUnsplash

Området kring Sensoji

När man först besöker Asakusa och Sensoji så är det vanligt att man börjar vid Kaminarimon som är den första av två stora entréportar som leder till Sensoji-templet. Den byggdes först för mer än 1000 år sedan och är en symbol för Asakusa. Man går sedan genom Nakamise shoppinggata som sträcker sig cirka 250 meter från Kaminarimon till Sensoji-templets huvudområde. Den kantas av mer än 50 butiker som erbjuder lokala specialiteter och det vanliga utbudet av turistsouvenirer.

Mitt på Nakamise shoppinggatan så ligger Shin-Nakamise eller “Nya Nakamise”, en annan shoppinggata som löper vinkelrätt mot Nakamise. Det är en täckt shoppinggata som kantas av olika butiker och restauranger.

När man tagit sig igenom Nakamise så kommer man till sist till Sensoji (“Senso” är en alternativ läsning för Asakusa och “ji” betyder tempel) som är Tokyos mest kända och populära tempel. Det byggdes på 700-talet och är också ett av de äldsta, även om de nuvarande byggnaderna är rekonstruktioner från efterkrigstiden.

Annat att göra med utgång från Asakusa

Inte så långt från Asakusa ligger Kappabashi-dori, en gata med en massa köksgeråd. Perfekt som man vill införskaffa en fin kniv eller några vackra tallrikar från Japan.

Eftersom Asakusa ligger precis vide Sumida floden så är det smidigt att ta en vatten-buss vidare till nästa destination. Det är smidigt att ta sig till både Hamarikyu trädgården nära Ginza området eller så kan man åka ut till Odaiba.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.