I Tokyobukten ligger den konstgjorda ö som kallas för att Odaiba (お台場). Ön ligger på det återvunnen mark. Mar har helt enkel flyttat jord och mark och och gjort en konstgjord ö. Odaiba är ihopkopplad med Tokyo via den berömda Rainbow Bridge. 

Ta dig till och från Odaiba

Självkörande tåg – Yurikamome

Man kan ta tåget från Shimbashi station. Linjen går från Shimbashi station och kallas för Yurikamome. Yurikamome linjen ligger inte i samma byggnad som Shimbashi station så man måste ta sig ut och hitta Yurikamome linjen, det är bra skyltat.

Yurikamome är ett helt självkörande och automatiskt fordon. Det finns ingen som sitter längst fram ganska häftigt. Tåget i sig är en upplevelse, har man tur så kan man sitta längst fram och få en riktigt fin vy över Tokyo och staden. 

Ta dig till Odaiba

Från Shimbashi till Odaiba tar man sig smidigast med det självkörande tåget Yurikamome.
Kostnad till Odaiba från Shimbashi: 330-390 Yen
Plats (Shimbashi): Google maps länk

På Yurikamome över Rainbow bridge
På förarlösa Yurikamome över Rainbow bridge.

Klassisk turistbåt

Alternativt så kan man ta en båt ut till ön. Båtarna går från lite olika ställen runtom i Tokyo,  antingen från bukten eller någonstans eller på någon av de floder som går upp genom staden. Befinner man sig till exempel vid den berömda stadsdelen Asakusa i Tokyo så kan man därifrån åka båt ut till Odaiba.

På fots till Odaiba

Om man vill så går det att vandra över rainbow bridge till odaiba, vägen kallas officiellt “The rainbow promenade”. Det tar ungefär 30 minuter att vandra över bron. Går man från fastlandet så måste man ta sig till Shibaura piren, närmaste station är “Shibauro futo” på Yurikamome linjen. Man kan också gå från Tamachi station till entrén till bron, det tar ungefär 20 min.

För att kunna vandra på bron så måste man ta sig från marken upp till själva bron. Vid ett av brofästena så finns en entré för att kunna ta sig upp med hiss. Redan här måste man välja om man ska gå på södra eller norra sidan av bron. Norra sidan ger utsikt över Tokyo, södra över bukten och Odaiba.

Vad kan man göra på Odaiba?

På ön finns flera stora shopping complex med mängder av butiker och restauranger. Det finns också en hel del upplevelser i form av museum och andra nöjesparker. här finns också en kopia av Frihetsgudinnan inte är lika stor som den som finns i New York men ändå.

Shopping på Odaiba

Den konstgjorda ön präglas till stor del av shopping, det finns många stora shopping complex att besöka.

Diver City

En av de nyaste tillskotten på odaiba, kanske mest känd för att det står en stor Gundam staty framför ingången. Kanske också den bästa anledning att göra ett besök ett besök. Här finns mycket att shoppa och en stor food-court på entreplan, många restauranger med bord och stol i mitten. Bra om man alla vill käka olika saker.

Diver City information

Öppettider: 10:00 – 21:00
Plats: Google maps länk.

Unicorn Gundam utanför Diver City på Odaiba.
Unicorn Gundam utanför Diver City på Odaiba.

Decks Tokyo Beach

Decks ligger på norra sidan av ön och är ett stort shoppingcentrum där man har en massa trädäck och terrasser (där av namnet) på utsidan. Ett trevligt ställe att strosa runt på med bra utsikt över Tokyo bukten och Rainbow bridge.

Decks Tokyo Beach information

Öppetider: 11:00 – 21:00
Plats: Google maps länk

Frihetsgudinnan

Vid västra sidan av Decks så finns kopian av den Amerikanska frihetsgudinnan.

Plats:Google maps länk

Palette town

Lite mer inne på den konstgjorda ön så ligger Palette town, en samling av attraktioner och shopping. Här finns bla ett 115 m stort pariserhjul som mellan åren 1999-2000 stolt kunde husera med titel världens största pariserhjul.

Palette Town information

Öppettider: 11:00 – 21:00
Plats: Google maps länk

Venus fort

I Palette town ligger Venus fort som är ett shopping komplex som designat och byggt för att det ska efterlikna en äldre europeisk stad.

Venus fort information

Öppettider: 11:00 – 21:00
Plats: Google maps länk

Attraktioner och museum på Odaiba

Toyota Mega Web

Toyota Mega Web är en stor yta där Toyota ställer ut gammalt såväl som nytt. Dom har en salong dedikerad åt en del av sina gamla bilar, man visar även bilar från motorsport historia. 

I sin “Toyota City Showcase” visar man bla dom senaste modellerna och framtida visioner och concept. Här kan man även provköra Toyota bilar på en 1.3 km lång bana, för att göra det måste man ha sitt körkort med sig (och sitt internationella körkort, läs mer om att köra bil i Japan här).

Det finns också en “Ride Studio” där även dom minsta kan prova att köra lite. En del attraktioner här kostar lite pengar, verkar som att det som gäller är 300 yen för 15 min

Toyota Mega Web

Öppettider:
Toyota City Showcase 11:00 – 21:00
History Garage 11:00 – 21:00
Ride Studio 11:00 – 19:00
Ride One 11:00 – 20:00
Entré: Gratis att gå in, vissa attraktioner kostar pengar.
Plats: Google maps länk

Miraikan – Framtidsmuseet

Direkt översatt blir miraikan framtidsmuseet, det långa namnet är “National Museum of Emerging Science and Innovation”. Här finns en olika utställningar med fokus på teknik, med bla robotar, en modell av internet där man kan skicka saker fysiskt med hjälp av bollar.

Pedagogiskt och bra för barn. Det mesta av informationen finns på engelska så det är inga problem att navigera sig runt mellan de olika delarna.

Miraikan information

Öppettider: 10:00 – 17:00 (stängt tisdagar)
Entré:
Vuxna: 630 yen
Barn: (under 18): 210 yen
Plats: Google maps länk

Sega Joypolis

I samma byggnad som Decks Tokyo så ligger Joypolis. En digital nöjespark och arkad. Här finns digitala åkattraktioner, dvs man sätter sig i något som liknar en vagn som vid en vanlig berg och dalbana. Men man åker bara framför en videoskärm med stolar som rör på sig för extra inlevelse. Här finns även VR upplevelser där man tar på sig VR glasögon och annan utrustning och ger sig ut på ett helt och hållet virtuellt äventyr.

Förutom VR-upplevelser och digitala attraktioner finns en arkad med med tv-spel, en avdelning med sk UFO-catchers (fånga grejer med en klo) och så kallad purikura. Purikura är ett slags fotobås där man kan piffa till bilderna man tagit med olika effekter. Dessa skriver man ut i form av ett ark klistermärken.

Man kan välja att antingen bara betala för entén och betala för alla attraktioner individuellt. Eller så kan man köpa ett åkpass som gör att du kan åka allting gratis. Vissa saker som UFO catcher och arkadspelen måste man betala för ändå.

Sega Joypolis information

Öppettider: 10:00 – 22:00 (sista entré 21:15)
Entré:
Vuxen: 800 yen (gratis om man är över 60)
Barn: (7-17 år): 500 yen
Åkpass:
Vuxen: 4500 yen
Barn: (7-17 år): 3500 yen
Åkpassen blir billigare efter kl 17 (kl 16 helger och röda dagar) – 3500/2500 yen. Efter kl 20:00 sjunker det till 3000/2500 yen. 
Plats: Google maps länk

Fuji TV huvudkontor

Det mest iögonfallande byggnaden på hela Odaiba måste vara Fuji TV’s byggnad, den med bollen. Byggnaden designades av Kenzo Tange, en av giganterna i japansk arkitektur. I huset och i bollen så finns det ett observatorium där man kan blicka ut över Tokyobukten. Man kan också besöka de olika lokalerna där tv-kanalens program spelas in.

Fuji TV information

Öppettider: 10:00 – 18:00 (stängt måndagar)
Plats: Google maps länk

Oedo onsen monogatari

Om man vill passa på att ta ett bad när man är på odaiba så kan man göra det på oedo onsen monogatari. Ett onsen är en varm källa där man kan bada i 40 grader varmt vatten, en japansk höjdpunk som man inte får missa. Detta ställe är nästan som en nöjespark, uppbyggd för att likna en gammal japansk stil.

Här finns ett antal varma källor att bada i eller bara bada fotbad om man hellre vill det. När man går in måste man ta av sig skorna och byta om till en yukata (som en tunn kimono), den har man på sig genom hela vistelsen. Det finns givetvis olika restauranger, där man kan få allt från lätta snacks till fulla måltider.

Oedo Onsen Monogatari information

Öppettider: 11:00 till 09:00 (dagen efter)
Entré:
Vuxna: (över 12 år): 2720 yen
Barn: (4-12 år): 1058 yen – under 4 år går in gratis.
Plats: Google maps länk

Kategorier: Odaiba

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.