Det är vanligt att fråga är det dyrt i japan, men troligtvis är Tokyo och Japan inte lika dyrt som ryktet föregår. Det finns en falsk bild av att Japan, och kanske framförallt Tokyo, är väldigt dyrt. Men den bilden stämmer inte riktigt. Jämför man Japan med andra asiatiska länder så ja, då är Japan dyrt. Faktum är att det är (inom vissa ramar) så dyrt som du vill att det ska vara.

Japan är både dyrt och billigt, många gånger kan man komma undan ganska billigt, men man skulle också kunna spendera hur mycket som helst. Det finns oftast lågprisalternativ om man har lite tajtare budget.

Vad kostar mat och dryck i Japan?

Mat

Tokyo är den staden i världen som har flest Michelinstjärnor, slår London, Paris och New York i antal. Tokyo är en matstad, restauranger med Michelinstjärnor kommer ofta med en ganska saftig prislapp.

Vad finns det för lågpris alternativ här? Om man har lite tajtare budget så ska man satsa på en av dom stora kedjorna, Yoshinoya, Sukiya, Matsuya, Otoya m.fl. Här kan man käka relativt billigt. För 500 yen (runt 40 SEK) så får man på Yoshinoya en skål med ris, en skål med miso soppa, en tallrik med stekt kött och en skål med ägg att doppa köttet i.

Vill man komma undan ännu billigare så kan man komma undan med en Gyudon (skål med ris toppad med kött) för ungefär 30 SEK.

Klassisk Yoshinoya gyudon (kött på ris) med tillbehör.
Foto av Muzina Shanghai

Å andra sidan kan man gå till Joêl Robuchon i Ebisu och ta en avsmakningsmeny för 55000 yen (4200 SEK), vilket är både dyrt och ändå relativ billigt för en trestjärnig restaurang.

Dryck

Jag förvånas alltid över hur pass mycket billigare det är med drycker i Japan jämfört med Sverige, i alla fall läsk och vatten. Många gånger behöver du aldrig betala mer än 10 SEK för 50 cl vatten eller läsk om du köper den i en närbutik. Kan bli ännu billigare om man köper drycken i en automat. 

Öl och alkohol är generellt sett också relativt billigt i Japan, en öl på en restaurang kostar runt 500 yen (runt 40 SEK).

140 yen för 50cl Coca Cola (lite under 12 kr)

Några vanliga priser på mat i Japan

Tabellen nedan ger en översikt över kostnaden för populära mat- och dryckesval i Japan, omräknat till svenska kronor. Här finns en blandning av traditionella japanska maträtter och moderna snabbmatsalternativ som finns tillgängliga på restauranger, i konbini (närbutiker), och vid snabbmatsstånd.

För att ge en mer heltäckande bild har vi inkluderat priser på vanliga måltider på välkända matställen som Yoshinoya och Matsuya, som är kända för sina prisvärda och snabba maträtter. Vi har även inkluderat kostnaden för en Big Mac-meny och ett Happy Meal från McDonald’s för att visa på prisskillnaden mellan lokala japanska måltider och internationella snabbmatsalternativ. Det finns också priser på vanliga drycker och snacks som läsk, vatten på flaska, Snickers, och öl, både från konbini och restauranger.

Det är dock viktigt att notera att både priserna och växelkursen kan variera över tid och beroende på platsen inom Japan. Därför bör denna tabell ses som en ungefärlig guide snarare än en exakt priskalkyl.

Produkt/MåltidKostnad i Japanska Yen (¥)Kostnad i Svenska Kronor (SEK)
Måltid på Yoshinoya50040
Måltid på Matsuya50040
Big Mac Meny70056
Happy Meal40032
Läsk (500 ml)15012
Vatten på flaska (500 ml)1008
Snickers1209.6
Öl på burk (konbini)25020
Öl på restaurang50040
Onigiri (konbini)13010.4
Ramen (restaurang)80064
Tempura-rätt (restaurang)100080
Bento-låda (konbini)50040
Takoyaki (snabbmatsstånd)40032
Gyudon (nötköttskål, Yoshinoya)40032
Matcha latte (kafé)35028

Vad kostar det att resa i Japan?

Om man tittar i Tokyo så har man som turist dom transportsätt man kanske kan tänka sig ska finna i en större stad, tåg, tunnelbana, buss och taxi.

I Tokyo så betalar man för hur långt man ska åka. Om man tar tåg som exempel och specifikt vad det kostar att åka på Yamanote-linjen (Tokyo’s loop-linje) så kostar det ungefär 200 yen (c:a 18 SEK) att ta sig till motsatta sida sida av loopen var man än befinner sig. 

Taxi är det dyrare alternativet, här beror kostnaden också mycket på hur trafiken ser ut, men samma resa som ovan skulle kosta allt mellan 4000-8000 yen.

Ska man åka tåg lite längre, som till Kyoto eller Osaka från Tokyo med Shinkansen (Japans snabbtåg) så kostar enkel resa runt 11000 yen (825 SEK) lite beroende på vilket tåg man tar. Desto färre stopp tåget gör längs vägen, desto mer kommer tågresan att kosta, men runt 11000 yen enkel resa är att räkna med.

Vad kostar boende i Japan?

Det finns en bredd av olika boenden i Japan, allt från dom omtalade kapsel-hotellen till lyxiga internationella hotell, och allt däremellan. Kapsel hotell kostar lite runt 3000-4000 yen (210-290 SEK) per natt, finns billigare och dyrare beroende på plats och hur fint det är. Vanligt är också så kallade business hotell, dessa hotell är lite enklare, ofta ganska små rum och om det finns någon frukost så är den väldigt enkel. Går att hitta från 8000 yen (580 SEK) Det finns även hostel i Japan med klassiskt uppläggen, eget rum eller delat rum, från runt 4000 yen (290 SEK).


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.