Filmer är ett bra sätt att få ett nytt perspektiv och inblick i något nytt och okänt. När jag skapade den här listan försökte jag föreställa mig en blandning av filmer som skulle presentera tittaren ett antal typiskt japanska saker eller fenomen. Oavsett om det är ett kulturellt fenomen som Anime eller att visa en (kanske) typisk japansk familj. Eller filmer som förutom att dom är bra, visar dig hur vackert Japan kan vara.

Så, här är sex fantastiska filmer om Japan du borde se, framförallt om du ska åka till Japan inom kort och behöver lite pepp.

1:
Tokyo Sonata, 2008, drama

Vad handlar den om: En typisk japansk medelklass familj går igenom tuffa tider. Fadern förlorar plötsligt sitt jobb och försöker desperat hitta nytt jobb samtidigt som han döljer allt för sin familj.

Varför är den bra: Det ger dig en inblick i ett japanskt hushåll och de olika och traditionella rollerna du hittar där. Den arbetande mannen, hemmafrun, och barnen. Filmen visar på vikten av jobbet i det japanska samhället och hur det håller på att förändras. På ett sätt handlar den här filmen handlar om att livstidsanställningen, i stor utsträckning, inte finns längre.

2:
Tampopo, 1985, komedi

Vad handlar den om: Den här filmen handlar om mat, på många nivåer, filmer väver fram och tillbaka på ett smart sätt mellan olika historier. Huvudhandlingen kretsar kring Tampopo, en ensamstående mamma som kämpar med att driva sin ramen-restaurang.

Varför är den bra: Det japanska folket älskar mat, de älskar verkligen mat, det är en nationell besatthet. Mat finns överallt nästan hela tiden. Och den här filmen rör sig kring ämnet på ett mycket roligt och intressant sätt.

3:
Lost in translation, 2003, drama

Vad handlar den om: Du känner troligtvis till den här filmen. Det handlar om ett flyktigt ögonblick av romantik och sökandet efter något förlorat, två liv som råkar korsa varandras vägar i Tokyo.

Varför är den bra: För mig är den stora grejen med den här filmen den tysta tredje skådespelaren; staden Tokyo. Berättelsen väver genom många olika platser och du får se många mycket av vad Tokyo har att erbjuda, och även andra delar av Japan.

4:
Kikujiro sommar, 1999, dramakomedi

Vad handlar den om: Den lilla pojken Masao övergavs av sin mamma som liten och bor nu med sin mormor. När man hittar en address till mamman ger sig Masao och en granne ut på en roadtrip genom Japan för att leta upp mamman.

Varför är den bra: Det tar dig på en resa genom Japan på sommaren, filmen är rolig, har bra skådespeleri och är en riktigt fin berättelse. Dessutom är filmen regisserad, skriven, och spelas av Beat Takeshi. Takeshi är gudfader av underhållning i Japan, så att veta vem han är, är ett kulturellt måste.

5:
Adrift in Tokyo, 2007, drama

Vad handlar den om: Den hopplösa student Fumiya är skyldig fel personer pengar. En dag kommer en indrivare för att samla in, men ger honom ett erbjudande som han inte kan vägra. Vandra med honom genom Tokyo till Kasumigaseki polisstation och lånet kommer att skrivas av. Paret går på en promenad genom Tokyo.

Varför är den bra: När det omaka paret skär genom Tokyo till fots får man se typiska Tokyo-kvarter och du får också lite känsla av storleken på staden från ett lite annorlunda perspektiv. Filmen äger rum under hösten, som många anser vara den näst vackraste årstiden i Japan (efter våren).

6:
Akira, 1988, sci-fi

Vad handlar den om: Filmen utspelar sig i en dystopisk post-apokalyptisk Neo Tokyo. Historien kretsar kring motorcykel-gängledaren Kaneda och hans barndomsvän Tetsuo. Tetsuo som efter en olycka får telekinetiska krafter som gör honom både till ett mål och en risk för armén.

Varför är den bra: Filmen är mycket detaljerad i sina målningar och den är intensiv, det är nog en av de bästa sci-fi filmerna någonsin. Manga och anime (serier-tidningar och animerade filmer) har alltid varit stora i Japan. Den här filmen är en av de tidigaste exportsuccéerna och en stor orsak till att så många började titta på Anime och manga.

Kategorier: Tips och Råd

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.