Filmer är ett bra sätt att få ett nytt perspektiv och inblick i något nytt och okänt. När jag skapade den här listan försökte jag föreställa mig en blandning av filmer som skulle presentera dig för olika typiska japanska saker. Oavsett om det kunde vara ett kulturellt fenomen som Anime eller att visa en (kanske) typisk japansk familj. Eller filmer som förutom att dom är bra, visar dig hur vackert Japan kan vara.


Så, här är sex fantastiska filmer om Japan du borde se, framförallt om du ska åka till Japan inom kort och behöver lite pepp.

1:
Tokyo Sonata, 2008, drama

Vad handlar den om: Det handlar om en typisk japansk medelklass familj som går igenom tuffa tider. Fadern förlorar plötsligt sitt jobb och försöker desperat hitta nytt jobb samtidigt som han döljer allt för sin familj.

Varför är den bra: Det ger dig en inblick i ett japanskt hushåll och de olika och traditionella rollerna du hittar där. Den arbetande mannen, hemmafrun, och barnen. Filmen visar på vikten av jobbet i det japanska samhället och hur det håller på att förändras. På ett sätt handlar den här filmen handlar om att livstidsanställningen, i stor utsträckning, inte finns längre.

2:
Tampopo, 1985, komedi

Vad handlar den om: Den här filmen handlar om mat, på många nivåer, filmer väver fram och tillbaka på ett smart sätt mellan olika historier. Huvudhandlingen kretsar kring Tampopo, en ensamstående mamma som kämpar med att driva sin ramen-restaurang.

Varför är den bra: Det japanska folket älskar mat, de älskar verkligen mat, det är en nationell besatthet. Mat finns överallt nästan hela tiden. Och den här filmen rör sig kring ämnet på ett mycket roligt och intressant sätt.

3:
Lost in translation, 2003, drama

Vad handlar den om: Du känner till den här filmen. Det handlar om ett flyktigt ögonblick av romantik och sökandet efter något förlorat, två liv som råkar korsa varandras vägar i Tokyo.

Varför är den bra: För mig är den stora grejen med den här filmen den tysta tredje skådespelaren, staden Tokyo. Berättelsen väver genom många olika platser och du får se många mycket av vad Tokyo har att erbjuda, och även andra delar av Japan.

4:
Kikujiro sommar, 1999, komedi-drama

Vad handlar den om: Filmern handlar om den lilla pojken Masao och hur han reser genom Japan för att hitta sin mamma som övergav honom som liten. Masao bor med sin mormor och efter det att de hitta en adress till Masao’s mamma, de trodde de förlorat, blir Masaos granne tvingad av sin fru att ta med Masao på resan.

Varför är den bra: Det tar dig på en resa genom Japan på sommaren, filmen är rolig, har bra skådespeleri och är en bra/fin berättelse. Dessutom är filmen regisserad, skriven, och spelas av Beat Takeshi. Takeshi är gudfader av underhållning i Japan, så att veta vem han är, är ett kulturellt måste.

5:
Adrift in Tokyo, 2007, drama

Vad handlar den om: Den hopplösa student Fumiya är skyldig i fel personer pengarna. En dag kommer en indrivare för att samla in pengarna, men ger honom ett erbjudande som han inte kan vägra. Vandra med honom genom Tokyo till Kasumigaseki polisstation och lånet kommer att skrivas av. Paret går på en promenad genom Tokyo.

Varför är den bra: När det omaka paret skär genom Tokyo till fots får man se typiska Tokyo-kvarter och du får också lite känsla av storleken på staden från ett lite annorlunda perspektiv. Filmen äger rum under hösten, som många anser vara den näst vackraste säsongen i Japan (efter våren).

6:
Akira, 1988, sci-fi

Vad handlar den om: Filmen utspelar sig i en dystopisk post-apokalyptisk Neo Tokyo. Historien kretsar kring motorcykel-gängledaren Kaneda och hans barndomsvän Tetsuo. Tetsuo som efter en olycka får telekinesiska krafter som gör honom till ett mål och risk för armén.

Varför är den bra: Filmen är mycket detaljerad i sina målningar och den är intensiv, det är nog en av de bästa sci-fi filmerna någonsin. Manga och anime (serier-tidningar och animerade filmer) har alltid varit stora i Japan. Den här filmen är en av de tidigaste exportsuccéerna och en stor orsak till att så många började titta på Anime och manga.

Kategorier: Tips och Råd

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.