Parkens rymliga gräsmattor, slingrande promenadvägar och lugna landskap ligger bara ett stenkast bort från Shinjuku Station och kan vara ett skönt avbrott från storstadspulsen i Shinjuku. Under våren är Shinjuku Gyoen en av de bästa platserna i staden för att se körsbärsblommor.

Shinjuku Gyoen etablerades under Edo-perioden (1603-1867). Den omvandlades senare till en botanisk trädgård innan den 1903 överfördes till den kejserliga familjen som använde den för rekreation och underhållning av gäster. Parken förstördes nästan helt under andra världskriget, men återuppbyggdes så småningom och öppnades på nytt 1949 som en offentlig park.

Shinjuku Gyoen har tre stycken olika typer av trädgårdar

Traditionell japansk landskapsträdgård med stora dammar som är prickade med öar och broar. Välskötta buskar och träd omger vattnet tillsammans med flera paviljonger och Kyu Goryotei (även kallad Taiwanpaviljongen) som byggdes i samband med Showa-kejsarens bröllop. Under de två första veckorna i november hålls en krysantemumutställning i den japanska trädgården med blomsterutställningar och stora, tillfälliga paviljonger som uppförts runt om på området.

Parkens andra huvudträdgårdar omfattar en symmetriskt anordnad formell fransk trädgård och en engelsk landskapsträdgård med breda, öppna gräsmattor omgivna av blommande körsbärsträd. Resten av parken består av skogsområden, gräsmattor och flera strukturer inklusive en restaurang, ett informationscenter och ett konstgalleri. Det finns också ett vackert växthus med många tropiska och subtropiska blommor.

Shinjuku Gyoen är hem för ett stort antal körsbärsträd av mer än ett dussin olika sorter. Från slutet av mars till början av april blommar mer än 400 somei yoshino-träd runt den engelska trädgården och förvandlar gräsmattorna till en av Tokyos mest populära och trevliga hanami-platser. Hanami betyder, “titta på blommor”, och under kösrbärsblommnigen flockas japaner till parkerna för att dricka och äta under träden och njuta av våren och värmen som är på väg. Dessutom har parken många tidiga och sena blommande körsbärsträd som ger en förlängd säsong för körsbärsblomning (mitten av mars till slutet av april) för dem som missar huvudsäsongen.

Shinjuku Gyoen är också trevlig att besöka under hösten när löven skiftar. Det finns många olika typer av träd som ändrar färg runt om i parken, men lönnträden är särskilt vackra och kan ses i stort antal runt den japanska trädgården och Momijiyama (lönnberget) på parkens östra sida. Färgerna visar sig vanligtvis från mitten av november till mitten av december.

Att ta sig dit

Shinjuku Gyoen har tre ingångar, Shinjuku Gate ligger tio minuters promenad österut från “New South Exit” på JR Shinjuku Station eller fem minuters promenad från Shinjukugyoenmae Station på tunnelbanelinjen Marunouchi. Okido Gate ligger också fem minuters promenad från Shinjukugyoenmae station på Marunouchi tunnelbanelinje. Sendagaya Gate ligger fem minuters promenad från JR Sendagaya Station på den lokala Chuo/Sobu-linjen.

Öppettider och avgifter

Öppettider*
9:00-18:00 (15 mars-30 juni och 21 augusti-30 september).
9.00-19.00 (1 juli-20 augusti)
9.00-16.30 (1 oktober-14 mars)

Inträdet upphör 30 minuter före stängningsdags.

*Just nu är det många restriktioner vad gäller inträde till parken på grund av den rådande pandemin. Läs mer på den officiella hemsidan för den senaste informationen om vad som gäller just nu.

Stängt:
Måndagar (eller följande dag om måndagen är en nationell helgdag), 29 december-3 januari. Det finns inga stängningsdagar under körsbärsblomssäsongen (slutet av mars till slutet av april) och under krysantemumutställningen (första halvan av november).

Inträde: 500 yen

Tehuset avmålat av person i Shinjuku park
Foto av Josh Wilburne från Unsplash

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.