Kärnan i Tokyo är den 34,5 km långa Yamanote-linjen, den ljusgröna (tågets färg) linjen går i en loop i stadens kärna och passerar alla de stora stadsdelarna. För när du väl har kommit till Tokyo så är det bara en station som heter Tokyo, övriga “Tokyo” finner man i alla de andra stadsdelar som finns i staden. Det vill säga du åker till Shinjuku, Harajuku, Ueno eller någon annan stadsdel. Biljettsystemet i Tokyo fungerar så att du betalar för hur långt du åker, och eftersom Yamanote linjen går i en loop så skulle man kunna åka ett varv och betala minsta summan för detta, vilket i skrivande stund är 130 yen. Det kan vara ett bra sätt att få en liten känsla och överblick för staden.

Tokyo är stort, väldigt stort skulle man kunna beskriva det som, en riktig megalopolis. Minns själv första gången jag besökte staden, något som satte sig på minnet var första tågresan från Narita (flygplatsen) in till centrala Tokyo. Det tog ungefär 90 minuter och det var hus hela vägen in. Först enkla bostadshus, sedan högre och högre hus tills vi klev av tåget i Ueno. Nu syntes inte hus-topparna pga att de skymdes av taket på perrongen.

Tokyo har ett stort nät av tunnelbanor och tåg vilket vid första anblick kan vara lätt överväldigande. Det man ska komma ihåg är att det finns två stora nät, Metro och JR. Men det går snabbt att lära sig hur det fungerar, samt att stationer oftast står skrivna på både Japanska och Engelska, faktiskt sällan det inte står på Engelska.

Detta gäller även kartor över de olika transport nätverken på stationer osv. Man kan köpa enskilda biljetter till den summan som det kostar att åka till önskad station (olika biljettautomater beroende på om det är JR eller Metro), eller så köper man ett litet plastkort, kallat “Pasmo”. Kortet laddas med pengar, man checkar helt enkelt in med kortet på en station och sedan checkar ut när man kommit fram till önskad destination och pengarna dras automatiskt, väldigt smidigt faktiskt, och det fungerar på Metro och på JR linjerna. Ett tredje alternativ är att köpa billigaste alternativet, om man är lite osäker på vad det kostar dit man ska åka. När man väl kommer fram så kan man använda en “Fare adjustment” maskin, ofta är dessa gula maskiner vid utgången. Du stoppar in din biljett och maskinen berättar för dig hur mycket till du måste betala, du betaler och du får din nya biljett och du kan nu lämna stationen, smidigt.

Stadsdelar värda ett besök

Med Yamanote linjen kan man smidigt nå de stora stadsdelarna i Tokyo. Nedan nämner jag några stora stadsdelar värda ett besök.

Ikebukuro

Det är lite svårt att peka exakt på vad det är som Ikebukuro har, med många andra stadsdelar är det lätt att säga något karakteristiskt. Det är kanske det som är lite charmen med Ikebukuro, här finns lite av allt möjligt. Gå ut med Sunshine street och känn på atmosfären. Här finns bl.a Toyota Amlux, ett stort Toyota showroom där man man klämma och känna på Toyotas senaste modeller. I Sunshine building finns mycket blandad shopping och restauranger.

Shinjuku

Shinjuku brukar grovt delas in i öst och väst (om tågspåren). Väst har bla Tokyo Metropolitan Government (TMG) Building, detta tvillingtorn erbjuder på gratis hiss upp till 202 meter. Bara att gå in i bottenplan av huset och följa skyltarna. Gratis är gott och utsikten härifrån gör att man häpnar lite, Tokyo är väldigt stort inser man. Har man tur kan man se Mt Fuji. Östra delen har bla Kabukicho, ett underhållnings distrik med mycket restauranger och drag av att vara ett s.k. red-light district. Här finns även Golden Gai, ett litet område med en mängd små-barer. Barerna är bokstavligen staplade på varandra.

Shibuya

Ett (enligt mitt tycke) måste i Tokyo är Shibuya Crossing på kvällen. Den massiva våg av artificiellt ljus som sköljer över en är fantastiskt. Sen är korsningen i sig en upplevelse, flera tusen människor som vid grönt ljus rusar mot varandra, häftigt. Shibuya riktar sig ganska mycket mot ungdomar och ungdomskultur. Här finns även en Tower Records med ett stort utbud av böcker om Japan på engelska, och även engelska böcker i allmänhet om man har slut på läsning (Gee vem har tid och läsa i TOKYO!).

Ginza

I Ginza finns lyx-shoppingen, de stor modehusen finns här, Armani, Dolce Gabbana, Ralph Lauren, Hermes, Prada med många fler. Även om man inte tänker storhandla kavajer från Armani så är det värt ett besök. Här har Sony sitt showroom, 4 våningar där man kan lyssna, test-fota och titta på det senaste från Sony. På söndagar är huvudgatan  i Ginza avstängd för biltrafik vilket gör det till en helt annan upplevelse.

Akihabara

Eller Electric Town, en av de stadsdelar i Tokyo som är relativt välkänd. Känd för att vara ett elektronik-produkts centrum, här finns även mycket av japansk tecknad film och serier, Manga och Anime. Här finns även en väldigt stor Yodobashi Camera, en enorm elektronik butik. Här kan man gå runt och kika på det allra senaste från japan och övriga världen. Här finns även mycket spel och leksaker. Högst upp i Yodobashi Camera finns en restaurang våning med 27 restauranger med lite av allt möjligt.

Och mycket mycket mer

Men det får vi inte plats med i denna artikel.

Lite blandade bilder från Tokyo.

Ginza - Tokyo - Japan
Ikebukuro - Tokyo - Japan
Shibuya crossing at night - Tokyo
DSC03211
DSC03133
DSC03123
DSC03115
DSC03114

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.