Kagurazaka (神楽坂) är ett fashionabelt shopping- och matdistrikt längs en sluttande gata i Tokyo nära Iidabashi Station. Under Edo-perioden låg Kagurazaka strax utanför Edoslottets yttre vallgrav och fick stor betydelse som nöjesdistrikt med många geishahus och restauranger. Några av geishahusen finns kvar i stadsdelens smala gränder än i dag.

Kagurazaka har också en betydande fransk närvaro på grund av två närliggande franska skolor. Ett stort antal franska kaféer och restauranger finns i hela stadsdelen, tillsammans med en mängd trendiga och exklusiva japanska restauranger och ryotei, varav många ligger undangömda längs sidogatorna som leder bort från huvudbacken.

Här i ligger den stora charmen med Kagurazaka, de smala, undangömda kullerstensbeklädda gatorna som man kan irra sig runt i och låtsas att man befinner sig i en annan tid. Små och exklusiva japanska värdshus och restauranger med charmiga entréer och små trädgårdar, som bara i sig själva värda någon slags utmärkelse. Detta kombinerat med den stora shopping-gatan som skär igenom området med butiker och restauranger vi känner igen från det moderna Japan och Tokyo.
Den franska närvaron är tydlig i Kagurazaka, här finns ett flertal michelin-bestyckade franska restauranger. Och här i ligger charmen med Tokyo, tänk att åka till ett land för att sedan äta världens bästa mat från franska Lyon, fast i Tokyo. Landets besatthet av mat är total och oförlåtande, är det inte äkta och bra, finns du inte kvar.

En kort promenad bortom den övre änden av Kagurazaka-backen står Akagi Jinja, en filial-helgedom till den som finns vid berget Akagi i Gunma prefektur. Helgedomen byggdes under Edo-perioden av en rik invandrare från Gunma. Den renoverades nyligen till en unik, modern exponering av trä och glas som utformats av den berömda japanska arkitekten Kuma Kengo.

Den fjärde lördagen och söndagen i juli fylls gatorna runt Kagurazaka av festivalstånd och festdeltagare som kommer för att fira Kagurazaka Awa Odori Festival. Höjdpunkten är den underhållande Awa Odori-dansen och musiken som är modellerad efter den berömda festivalen i Tokushima.

Huvudvägen genom Kagurazaka är stängd för biltrafik varje dag från 12:00 till 13:00 och från 12:00 till 19:00 på söndagar och helgdagar.

Att ta sig dit

Nedre delen av Kagurazaka backe börjar en kort promenad från Iidabashi station, som betjänas av JR Chuo-linjen och tunnelbanelinjerna Oedo, Tozai, Yurakucho och Namboku. Ushigome-Kagurazaka station på Oedo tunnelbanelinje ligger nära toppen av backen, medan Kagurazaka station på Tozai tunnelbanelinje ligger en bit bortom Akagi Shrine.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.