Yanaka i Tokyo (谷中) är en del av det som ofta kallas shitamachi, det ursprungliga arbetarklassområdet i Tokyo. Området har lyckats bevara mycket av sin historiska charm tack vare dess relativt låga skadegrad under de stora jordbävningarna och andra världskrigets bombningar. Detta gör Yanaka till en viktig kulturell skatt för Tokyo.

En kort promenad från antingen Nippori Station eller Sendagi tunnelbanestation tar dig till Yanaka Ginza, en shoppinggata som bäst representerar shitamachi i Yanaka-distriktet. Här finns butiker som säljer varor och produkter, allt från matvaror och nödvändigheter till kläder och leksaker.

Affärer av alla slag kantar gatan och står i stark kontrast till varandra: slaktaren bredvid frisören, konditoriet bredvid klockhandlaren. Priserna är också relativt billiga; små snacks och fingermat från under 50 yen kan hittas i vissa stånd.

Yanaka är fortfarande ett bostadsområde där många av lokalbefolkningen bor, och genom Yanaka Ginza kan besökarna observera den pågående dagliga verksamheten och handeln som bedrivs på den lokala marknaden. Den unika shitamachi-karaktär som området utstrålar, lockar också till sig många inhemska turister.

Gammal butiksfront i stadsdelen Yanaka i Tokyo.

Längs Yomise-dori gatan ligger Yanesen turistinformation. Här kan man få veta mer om Yanaka eller om någon av deras kurser som riktar sig till utländska turister. De anordnar kurser i japansk bläckmålning, kabukidräkt, testa att spela japanska instrument, kalligrafi, blomsterkonst (ikebana) och annat.

En annan attraktion är Yanaka-kyrkogården, där lokalbefolkningen i kärleksfullt minne begraver dem som har gått bort. Många av gravarna är genomarbetat dekorerade och vackert anlagda. Stigarna är välskötta och breda, vilket gör sig bra för en lugn promenad. Graven för Tokugawa Yoshinobu, Edo-periodens sista shogun, ligger också på kyrkogården.

Gatan Sakura-dori, som löper genom kyrkogårdens centrum, kantas av körsbärsträd och lockar många besökare varje år under körsbärsblomningssäsongen. Kyrkogården var tidigare en del av Tennoji-templet, men separerades från det under Meiji-perioden. Templet har en fridfull inredning och atmosfär, och en stor Buddha-staty i brons står till vänster om huvudbyggnaden.

Yanaka ginza

Vad man kan göra i Yanaka?

Utforska Yanaka Ginza

Den charmiga shoppinggatan Yanaka Ginza är hjärtat i området och erbjuder en autentisk känsla av det dagliga livet i Tokyo. Här kan besökare njuta av lokala delikatesser, bläddra bland hantverksbutiker och kanske till och med stöta på en av de många katter som kallar Yanaka sitt hem.

Besök Yanaka Reien

Yanaka Reien, eller Yanaka kyrkogård, är en plats fylld med historia. Här vilar många framstående figurer från Japans historia, inklusive den sista shogunen, Tokugawa Yoshinobu. Promenera bland de gamla gravarna för en tankeväckande upplevelse.

Upptäck Lokalt Hantverk

Yanakas gränder är fyllda med små verkstäder och ateljéer där lokala hantverkare skapar allt från keramik till traditionella japanska kläder. Att besöka dessa är ett utmärkt sätt att stödja lokalt hantverk och kanske hitta unika souvenirer att ta med hem.

Restauranger i Närheten

Himitsu-do

Himitsu-do är känt för sina handgjorda kakigori, en japansk isdessert som är perfekt för att svalka sig under de varma sommarmånaderna. Deras noggrant utvalda ingredienser och traditionella metoder gör varje portion till en ren njutning.

Yanaka Beer Hall

För de som föredrar något starkare är Yanaka Beer Hall platsen att gå till. Med ett urval av lokala och internationella hantverksöl, tillsammans med en meny av enkla men läckra maträtter, är det ett utmärkt ställe att koppla av efter en dag av utforskning.

Kayaba Coffee

Kayaba Coffee är ett kafé inrymt i ett renoverat hus från Taisho-perioden. De erbjuder ett utmärkt urval av kaffe och lättare måltider i en atmosfär som perfekt fångar Yanakas historiska känsla.

Att ta sig dit

Från Nippori Station
Kyrkogården ligger tre minuters promenad och Yanaka Ginza 5-10 minuters promenad väster om stationen, som trafikeras av JR Yamanote Line, JR Keihin-Tohoku Line och Keisei Line.

Från tunnelbanestationen Sendagi
Yanaka Ginza ligger fem minuters promenad och Yanaka Cemetery tio minuters promenad öster om stationen, som trafikeras av Chiyoda tunnelbanelinje.

Från Ueno Park
Kyrkogården ligger 15 minuters promenad norr om Tokyos nationalmuseum. Yanaka Ginza ligger ytterligare tio minuters promenad bort.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.