Att äta yakiniku när man är i Japan är nästan obligatoriskt (om man inte är vegetarian). Yaki betyder “grilla” och niku betyder “kött”, man grillar kött helt enkelt. Ofta i Japan så ställs mat in på bordet som man sedan gemensamt som familj eller annan grupp delar på, samma gäller för yakiniku.

Vid bordet finns en grill, det kan vara antingen en gas grill eller en kolgrill, kol är det finare alternativet. Man beställer sedan in kött och grönsaker som alla vid bordet delar på, och man äter allt eftersom maten blir klar på grillen.

Grilla köttet på bordet

Köttet och grönsakerna kommer i lagom storlek och tjocklek för att det ska gå fort att grilla och det ska vara smidigt att äta. Man grillar köttet relativt fort, för finare nötkött-delar handlar det ofta om någon minut (eller en halv minut) på varje sida beroende på hur man föredrar sitt kött.

Olika såser att doppa köttet i

Sedan doppar man köttet i en sås (kallas “tare”) innan man stoppar allt i munnen. Mums. Såsen är ofta baserad på soja sås med smak av vitlök och sesamfrön, det finns många varianter här. Ibland doppar man även köttet i en sås baserad på citron eller yuzu (yuzu är en japansk citrusfrukt, som en blandning av citron och clementine).

Ursprunget av den japanska Yakinikun

Ursprunget till den Japanska yakiniku kommer från den Koreanska bulgogi. Den Koreanska varianten av yakiniku anpassades till Japanska smaker under efterkrigstiden av de Koreaner som flyttat till landet. Nu är det ganska stora skillnader mellan den japanska och koreanska varianter av maträtterna, tillagningssättet är fortfarande lika varandra men val av kött och såser skiljer sig.

Andra varianter på Yakiniku

Bilderna nedan är från restaurang-kedjan Jingisukan (ジンギスカン) som serverar en variant av Yakiniku där man bara serverar kött från lamm. Andra varianter av yakiniku kan vara tex inälvs-yakiniku, där man verkligen har tagit vara på allt från djuret, det är kanske bra men kräver nog en del tillvänjning, jag har inte vant mig.

Yakiniku är lite obligatorisk när man är i Japan, gott och trevligt och en upplevelse man inte kommer glömma.

yakiniku - japanskt grillat kött
Yakiniku - Tokyo - Japan
Yakiniku - Tokyo - Japan
Yakiniku - Tokyo - Japan
Yakiniku - Tokyo - Japan
Kategorier: Japansk Mat

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.