Tokyo Skytree (東京スカイツリー) är ett torn för tv-sändningar och är nu äv ett de mest kända landmärkena i Tokyo. Det är centrum för Tokyo Skytree Town i stadsdelen Sumida City Ward, inte långt från Asakusa. Med en höjd på 634 meter är det den högsta strukturen i Japan och den näst högsta i världen när det färdigställdes. Sifferkombinationen 634 kan även uttalas som “Musashi” vilket ett historiskt namn på Tokyoregionen. Ett stort shoppingkomplex med ett akvarium ligger vid dess bas.

Höjdpunkten på Tokyo Skytree är två observationsdäck som erbjuder en spektakulär utsikt över hela Tokyo. De två däcken ligger på 350 respektive 450 meters höjd. Detta gör dem till de högsta observationsdäcken i Japan och några av de högsta i världen.

Två olika observationsdäck

Tembo Deck, det lägre av de två däcken, är 350 meter högt och sträcker sig över tre våningar med fantastisk utsikt från alla våningar. Den översta våningen har höga, breda fönster som erbjuder några av de bästa 360 graders panoramautsikterna över staden. På mellangolvet finns en souvenirbutik och Musashi Sky Restaurant, som serverar fransk-japansk fusionsmat. Det nedersta våningsplanet har ett café och några glaspaneler på marken från vilka du kan titta hela vägen ner till tornets bas.

En andra uppsättning hissar förbinder Tembo Deck med den 450 meter höga Tembo Galleria. Tembo Galleria, som kallas “världens högsta skywalk”, består av en sluttande spiralramp som ökar i höjd när den går runt tornet. Rör-konstruktionen av stål och glas gör att besökarna kan titta ner från tornets svindlande höjd och ut över Kantoregionen.

Högst upp på spiralrampen finns ett mer konventionellt observationsdäck med lounger och höga fönster från vilka man kan blicka ut över Tokyo. Denna våning ligger officiellt på 451,2 meter och utgör den högsta punkten av observationsdäcken.

Ett besök på Tokyo Skytree börjar på fjärde våningen där biljetterna till det första observationsdäcket (men inte till det andra) säljs. En snabb och smidig hissresa tar besökarna till den översta våningen på det första observationsdäcket. Här kan även biljetter till det andra observationsdäcket köpas. Besökarna får sedan tillgång till det andra däcket innan de går ner igen till de lägre våningarna i det första observationsrummet där de går ombord på hissen ner till tornets utgång på 5:e våningen.

Utsikten från Tokyo Skytree
Foto av Terence Starkey från Unsplash

Ta dig till Tokyo Skytree

Ingången till Tokyo Skytree ligger på fjärde våningen i Tokyo Skytree Town, som sträcker sig över området mellan Tokyo Skytree Station (tidigare känd som Narihirabashi Station) på Tobu Isesaki Line och Oshiage Station på Asakusa Subway Line, Hanzomon Subway Line och Keisei Oshiage Line. Alternativt är det en 20 minuters promenad över Sumidafloden från Asakusa.

Tokyo Skytree kan också nås med direktbussar från Ueno Station (30 minuter, 220 yen, 3-4 bussar/timme), Tokyo Disney Resort (45-55 minuter, 800 yen, 1 buss/timme) och Haneda Airport (50-70 minuter, 940 yen, 1 buss/timme).

Öppettider och priser

Öppettider
10:00 till 20:00 (inträde fram till 19:00)

Kostnad inträde
Första observatoriet: 2100 yen (vardagar), 2300 yen (helger och helgdagar).
Båda observatorierna: 3100 yen (vardagar), 3400 yen (helger och helgdagar).

Endast för utländska turister:
Fast Skytree Single Ticket (första observatoriet): 3200 yen
Fast Skytree Combo Ticket (båda observatorierna): 4200 yen

Skytree Fast Ticket är en särskild typ av biljett som endast är tillgänglig för utländska turister (och japaner som följer med utländska turister). De är dyrare än vanliga biljetter, men ger innehavaren möjlighet att hoppa över kön och ta sig upp i tornet utan väntetid. Biljetterna säljs vid en separat biljettdisk på fjärde våningen. Ett pass krävs vid köpet.

Med en biljett samma dag
Biljetter för samma dag kan köpas vid biljettdisken på fjärde våningen. Under hektiska dagar (vanligtvis när väntetiden skulle överstiga en timme) tilldelas besökarna ett tidsintervall på 30 minuter under vilket de kan gå in. Under mycket hektiska dagar kan biljetter för samma dag bli slutsålda (det finns högst 10 000 biljetter per dag).


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.