I Japan har man som här i Sverige fyra årstider, vädret variera enormt mycket om man ser till den geografiska spridningen, från Hokkaido i norr till Okinawa i söder.

Japan är ett avlångt land, från Hokkaido i norr till södra Okinawa är det ungefär 290 mil (Sverige är ungefär 160 mil långt). Detta gör att vädret skiljer sig en hel del beroende på vart i lander du befinner dig. Så detta inlägg fokuserar på vädret i Tokyo där vintrarna är relativt milda, mellan 0-10 grader och ofta soligt. Somrarna är varma och fuktiga, runt 28-35 grader. Vår och höst, mars-maj respektive slutet september till början november är relativt milda och behagliga, växlar mellan 5-25 grader.

Om man tittar på grafer för vädret i Tokyo ser det ut på detta viset:

Genomsnittstemperatur i Tokyo

GenomsnittstemperaturTokyo

Genomsnitts nederbörd, dagar och mm i Tokyo

NederbördTokyo

Vinter: december-februari

Vintrar i Tokyo är ofta relativt milda och torra. Temperaturen ligger på mellan 0-10 grader och antalet regndagar är riktigt få. Något som man ska tänka på är att det är i Japanska hus är ungefär samma temperatur inne som ute. Detta är inget problem om man bor på hotell, men om man hade tänkt hyra en lägenhet eller liknande så kan det vara bra att veta, bra att ha med en varm pyjamas.
Den klara vinterluften är även bra för den som vill få chans att fota mt.Fuji från någon av de utsiktspunkter som finns i staden, nästan en omöjlighet på sommaren.
Det händer att det snöar i Tokyo, brukar alltid lägga sig ett täcke över staden men det brukar inte ligga kvar särskilt länge, men snö händer.
More snow
the sun is setting Tokyo

Läs även:   Vett och etikett i Japan - bada i varma källor (Onsen)

Vår: mars-maj

Under våren blir vädret mildare, träden börjar blomma och man kan börja skala av de varma ytterkläderna. En klar höjdpunkt under våren är givetvis när körsbärsblommorna blommar ut och Tokyo får ett rosa fluffigt täcke. Innan körsbären så blommar plommonträden i staden, inte lika maffigt men fint ändå i sin mörk-rosa nästan lila färg. Att tajma in körsbärsblomningen kan vara lite svårt, träden blommar bara ut under någon vecka och detta sker någon gång i slutet av mars till början av maj, allt beroende på temperatur. Lyckas man tajma så får man uppleva något typiskt japanskt, de fina blommorna och alla människor som sitter under dem, dricker öl och äter mat.
I maj så har man även ”Golden Week”, ett antal helgdagar som sammanfallar under samma vecka, den 29 april och 3-5 maj. Denna vecka åker alla Japaner på semester, samtidigt, 128 miljoner st, samtidigt. Då vill man inte vara med. Priser på hotell och resor blir mycket dyrare alla turistmål svämmar över av folk, kan man undvika så bör man.

Sakura - Tokyo - Japan

Sommar: juni-augusti

Sommaren i Japan är varm och fuktig, har man svårt för klibbande hetta så ska man undvika juli, augusti och början av september. Denna tid ser även mycket nederbörd och åska.
Något som man inte ser under någon annan tid än sommaren är festivaler och fyrverkerier. Festivaler eller ”matsuri” sker under hela året men är mer koncentrerade kring sommarmånaderna. Ofta innebär matsuri att man går genom gatan med en helgedom med hjul eller som man bär på, kallad Mikoshi. Kring detta så säljs det mat och dryck, det finns lekar för barn osv.
Fyrverkerier är begränsade till sommaren, en anledning är det fuktiga vädret vilket minimerar brandrisken, till skillnad från det torra vintervädret där brandrisken är som störst i Japan.
Tokyo Summer 2014

Läs även:   Toyota Amlux i Ikebukuro har stängt

Höst: september-november

Under hösten i november täcks återigen staden i färg, vädret börjar bli kallar och löven går från sin gröna färg till en vacker röd-till-gul färg. Detta är enligt mig en väldigt behaglig årstid att vara i Tokyo, dock finns en risk för regn.

När ska man då åka?

Det beror helt klart på vad man har för preferenser. Jag tycker att våren och hösten är bästa tiden, vädret är behagligt, runt 20 grader, ofta fint väder. Vill man till allt pris undvika regn så är vinter den bästa tiden. Gillar man värme så ska man satsa på sommaren.

Dela om du gillart!
Google+TwitterEmailPinterestFacebook
Kategorier: Tips och Råd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.