Det finns 6 st Japanska mynt, 500, 100, 50, 10, 5 och 1 yen. Vid en först anblick kan ju 1 yen (och kanske 5 yen) myntet kännas överflödigt, 1 yen myntet har i skrivande stund ett värdet på 0,07 svenska kronor. I min erfarenhet så handlar användandet av dessa ”småmynt” om en vanesak, efter en tid i Japan så kommer du vare sig du vill eller inte har plånboken full med dessa småvalörer. Bästa sättet att bli av med dem är att börja använda dem, är ganska härligt när man betalar exakt 99 yen för den där läsken på Lawson.

På alla mynten utom på 5-yen myntet så står det med vanliga siffror vilken valör det har, dvs 500, 100 osv. På samma sida som valören så står det även vilket år som myntet var tryckt. Detta årtal står utskrivet på det Japanska räkneåret. På mynten i bilderna står det ”heisei 18 nen” (平成18年), vilket blir år 2006 i den gregorianska kalendern. Det mynt som skiljer sig är 5-yen myntet, som endast har det Japanska tecknet för 5 yen (五円 / go en) på ena sidan. 5-yen Myntet är ganska lätt att känna igen dock då det är ett av två mynt som har ett hål i mitten samt att det är gjort i gul mässing.

Läs även:   Pengar i Japan

Japanska Mynt - Japanese Coins

Japanska Mynt - Japanese Coins

Alla mynt har dessutom en symbol sida (förutom 5 yen myntet som har det på ”framsidan”). På denna sida så står det överst ”Japan” (日本国 / ni hon koku) nederst så återfinns valöver för myntet på Japanska.

500-yen myntet (五百円 / go hyaku en) har en bild av en Paulownia växt (via wikipedia: Kejsarträdssläktet). Paulownia används bl.a som emblem för den japanska premiärministern.

100-yen myntet (百円 / hyaku en) har en bild föreställande den i Japan mycket omtyckta körsbärsblomman, eller sakura.

50-yen myntet (五十円 / go juu en) här finns en bild på en krysantemum, denna blomma återfinns också hos den Japanska kejsarens sigill.

10-yen myntet (十円 / juu en) har på baksidan en bild av det buddistiska fenix-templet som är en del av Byuodou-in (平等院).

5-yen myntet (五円 / go en) är ju lite av en specialare, här återfinns nämligen bilden på motsatt sida av myntet jämfört med de övriga mynten. Här finns det en bild på en ris-planta, ett kugghjul och vatten.

1-yen myntet (一円 / ichi en) har en bild föreställande ett ungt träd.

Japanska Mynt - Japanese Coins

Japanska Mynt - Japanese Coins

Japanska Mynt - Japanese Coins

Dela om du gillart!
Google+TwitterEmailPinterestFacebook
Kategorier: Tips och Råd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.