Säsongen för att klättra upp för Mt. Fuji är under sommar månaderna, Juni, Juli och Augusti. Det är då det är tillräckligt varmt för att berget inte ska vara täckt av snö, vilket underlättar. Berget är 3776m högt och när man säger att man klättrar upp för Mt. Fuji så klättrar man dock inte hela vägen (plus att man vandrar mer än man klättrar). Vanligast är att man tar sig med buss till det som kallas den 5:e stationen som ligger på 2305m höjd, och sedan därifrån vandrar den sista biten. Vandringen upp till toppen sker oftast på natten där målet är att nå toppen innan solen går upp.

Atikeln publicerades ursprungligen 11 Juni 2013.
Uppdatering:
Google Maps har en fantastisk funktion som heter Streetview, ni känner kanske till den, man kan ”gå” på gator runt om i hela världen. Nu finns även google streetview för Mt Fuji: https://www.google.com/maps/views/streetview/mount-fuji Ganska coolt! Nu kan man peppa mentalt lite inför bestigning, eller göra bestigningen helt virtuellt.

Resa till Mt. Fuji

Enklaste och smidigaste sättet är att ta bussen från Shinjuku busstation. Bussen tar dig till 5:e stationen på c:a 180 min och kostar 2600 yen. Mer information och tidtabell finnes här (på Engelska). Det finns 4 olika vägar upp till toppen utspridda runt berget, från Tokyo kommer man snabbast till det som kallas Kawaguchiko 5:e station.

Utrustning

När man påbörjar klättringen upp på berget från 5:e stationen så är temperaturen nere på ungefär 20-25 grader, det är ett stort kliv ner från de 30-35 grader som man är van vid i sommar Tokyo. På toppen är temperaturen nere på ungefär 10 grader om vädret är bra. Det gäller alltså att vara klädd för dessa temperaturer. Eftersom man oftast klättrat på natten så är det viktigt att ha någon form av ficklampa, en pannlampa är det absolut bästa eftersom det lämnar händerna fria (vilket kan behövas ibland). Ett par stabila vandrarskor är också ett plus.

Ta även gärna med eget vatten och snacks att ha under klättringen, vatten finns att köpa på de stationer som man stannar till vid på vägen upp, dom tar bra betalt för vattnet, men bra att veta att det går att få tag på. När jag klättrade upp för Mt. Fuji själv hade jag på mig ett par joggingskor, det fungerade också, men kände efteråt att det hade ju kanske varit bättre med ett par vandrarkängor. Jag började klättringen med shorts och t-shirst, temperaturen på 5:e stationen gav ”svensk-sommar” vibbar, med mig hade jag en tjock tröja och ett extra par byxor att dra över, samt en mössa. Detta klarade jag mig fint på, nu hade vi tur med vädret och fick inget regn. Investerade även i en pannficklampa som var helt ovärderlig under nattvandringen.

Rekommenderad tidsplan

Vi kom fram till 5:e stationen efter kl 20 på kvällen och började vår klättring uppåt. Det är sedan skyltat hela vägen till toppen samt att du kommer garanterat inte att vara ensam, i snitt så bestiger ungefär 3000 människor berget per dag underhögsäsong. Vi började efter kl 20 på kvällen och nådde toppen någon gång runt 4:30 på morgonen, lagom till soluppgången.

Vi tog det väldigt lugnt och sakta, för att försöka undvika höjdsjuka, det gick bra ett tag. Väl på toppen hade jag dock ett dunkande huvudvärk p.g.a. syrebristen på denna höjd. På toppen finns det så man kan köpa lite mat och öl för att fira att man tagit sig hela vägen upp. På toppen kan man även gå runt kratern (det är vulkan om du inte visste det) om man känner för det. Jag kände att jag behövde mer syre i luften och vi påbörjade vår vandring neråt. Det är en grus belagd zick-zack väg ner för berget. På några ställen delar sig vägen och går mot olika bassatationer så det är vikitg att ha koll på varifrån man utgick ifrån så man kommer tillbaka till samma ställe. Ned går det av förklarliga skäl ganska fort, men det kan vara ganska brant och halt så man får ta det lite försiktigt.

Lycka till!

Mt. Fuji - Tokyo - Japan

Mt. Fuji - Tokyo - Japan

Mt. Fuji - Tokyo - Japan

Mt. Fuji - Tokyo - Japan

Mt. Fuji - Tokyo - Japan

Mt. Fuji - Tokyo - Japan

Dela om du gillart!
Google+TwitterEmailPinterestFacebook

Uppdaterad:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.